Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 24 Φεβρουαρίου 2015

ΦΠΑ: "Σίγουρο το είχαμε, απ' όλα όσα είπες, μα σήμερα βρεθήκαμε να μαδάμε μαργαρίτες ..." (παλιό λαϊκό άσμα)

Η αλήθεια είναι ότι μας έκανε λίγο σε «σκοτσέζικο ντους» η δημόσια ρητορική και η προς... θεσμούς διατύπωση της κυβέρνησης για το θέμα του ΦΠΑ. Αν μέναμε στις δηλώσεις υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και του ίδιου του πρωθυπουργού, μέχρι και χθες, το τοπίο ήταν ξεκάθαρο. Αλλά...


...διαβάζοντας τις προτάσεις των μεταρρυθμίσεων, στα αγγλικά και στα ελληνικά, μας βγήκαν ερωτήματα και έχουμε ένα-δυό «κενά». Και βρεθήκαμε να "μαδάμε μαργαρίτες": Θα αυξηθεί; Δεν θα αυξηθεί; 
Το συγκεκριμένο απόσπασμα φέρνει λίγο σε γρίφο, για να μην πούμε σε χρησμό με τα όλα του:
Tax policies - Greece commits to:
Reform VAT policy, administration and enforcement. Robust
efforts will be made to improve collection and fight evasion
making full use of electronic means and other technological
innovations. VAT policy will be rationalised in relation to
rates that will be streamlined in a manner that maximises actual
revenues without a negative impact on social justice, and with a
view to limiting exemptions while eliminating unreasonable
discounts.
Και ελληνιστί:
Η Ελλάδα δεσμεύεται να:
Μεταρρυθμίσει την πολιτική του ΦΠΑ, τη φορολογική διοίκηση και επιβολή. Θα γίνουν σθεναρές προσπάθειες για βελτίωση της είσπραξης φόρων και της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής, κάνοντας πλήρη χρήση των ηλεκτρονικών μέσων και άλλων τεχνολογικών καινοτομιών. Η πολιτική του ΦΠΑ θα εξορθολογιστεί σε σχέση με τους συντελεστές και θα εκσυγχρονιστεί με τρόπο που θα μεγιστοποιεί τα πραγματικά έσοδα χωρίς αρνητική επίπτωση στην κοινωνική δικαιοσύνη, και με σκοπό να περιοριστούν οι εξαιρέσεις, εξαλείφοντας ταυτόχρονα τις παράλογες εκπτώσεις”.
Δύο σημεία ψάχνουμε να βρούμε ερμηνεία και να ψυχανεμιστούμε τις προθέσεις των ταγών: τι θα πει εξορθολογισμός των συντελεστών και πολύ περισσότερο ποιες είναι οι «παράλογες εκπτώσεις» για τις οποίες υπάρχει... a view to eliminate.
Μόλις κυκλοφόρησε το κείμενο, ένα κάποιο σούσουρο έγινε στον τουριστικό κόσμο. Διακρίναμε μούδιασμα, αμηχανία και προβληματισμό σε αρκετές πλευρές.
Και δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι καλύφθηκαν επαρκώς από τις διαβεβαίωσεις «κυβερνητικών κύκλων» ότι δεν πρόκειται να αυξηθούν οι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά και στις υπηρεσίες διαμονής.
Να θυμίσουμε, πάντως, καλού-κακού ότι από τις προγραμματικές ξεκίνησε ένα σερί δηλώσεων:
Της Νάντιας Βαλαβάνη, αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, στη Βουλή στις Προγραμματικές ότι ο ΦΠΑ δεν θα αυξηθεί. Επί λέξει: “Όχι, δε θ’ αυξηθεί ο ΦΠΑ στον τουρισμό και την εστίαση, τραβώντας το χαλί κάτω απ’ τα πόδια της μόνης οικονομικής δραστηριότητας που αναπτύχθηκε τα προηγούμενα χρόνια”!
Μετά είχαμε το κείμενο  της Ε. Κουντουρά που έκανε λόγο για μείωση των συντελεστών.
Μετά ήρθε ο Βαρουφάκης: Μετά την κρίσιμη διαπραγμάτευση, το είπε δις σε διάστημα πέντε λεπτών:
“Αποτρέψαμε με τη συμφωνία νέα υφεσιακά μέτρα, αναιρέθηκαν οι προηγούμενες δεσμεύσεις για μειώσεις συντάξεων, αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά””
Απορρίψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, όπως αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, μείωση συντάξεων, μέτρα που είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση όπως γνωρίσαμε από διάφορα emails”.
Και κλείνουμε με πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, πολύ «νωπό»:
“Είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές”.

Τι να άλλο να πούμε; Περιμένουμε. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου