Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2016

Ημερήσιοι επισκέπτες: Μία "άγνωστη" στατιστική παράμετρος που διαφοροποιεί την Ελλάδα από τον ανταγωνισμό...

Το λέμε και το γράφουμε χρόνια τώρα, πως τα στατιστικά του τουρισμού έχουν μεγάλο βάθος και αμέτρητες παραμέτρους. Όρεξη να χει κανείς και «πρώτη ύλη», να την αναμοχλεύει. Στο τελευταίο newsletter του ΙΝΣΕΤΕ, υπάρχει μία λίαν ενδιαφέρουσα ανάλυση για τις αφίξεις, σε σχέση με τις διανυκτερεύσεις και...


...τις ημερήσιες επισκέψεις.
Από την ανάλυση αυτή προκύπτει ότι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν πολύ μικρό ποσοστό ημερήσιων επισκεπτών, της τάξης του 10% ή μικρότερο, ενώ αντίθετα στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό αυτό κυμαίνεται από σχεδόν 40% (Ιταλία, Ισπανία) έως σχεδόν 60%, όπως στη Γαλλία και σχεδόν 80%(!) στην Κροατία.
Αυτό σημαίνει ότι η συγκριτική θέση της Ελλάδας στους τουρίστες με διανυκτέρευση είναι σημαντικά ισχυρότερη απ’ ότι για το σύνολο των επισκεπτών. 
Για παράδειγμα, ενώ οι συνολικές αφίξεις στην Ελλάδα αντιστοιχούν στο 9% του συνόλου των αφίξεων στην Γαλλία, 18% στην Ιταλία και 23% στην Ισπανία, οι αφίξεις με διανυκτέρευση αντιστοιχούν στο 19%, 27% και 34% αντίστοιχα. Αυτό προφανώς οφείλεται στην γεωγραφική θέση των χωρών και στην ευκολία οδικής πρόσβασης.
Παρατηρείται επίσης, πολύ σημαντική διαφοροποίηση του χρησιμοποιούμενου μεταφορικού μέσου από χώρα σε χώρα. Το 87% των αφίξεων στην Αίγυπτο είναι αεροπορικές. Σε αντίθεση με την Αίγυπτο το 58% των αφίξεων στη Γαλλία γίνεται οδικώς ενώ στις αεροπορικές αφίξεις το ποσοστό αγγίζει το 28,3%.
Στην Ελλάδα το 69% αντιστοιχεί σε αεροπορικές αφίξεις το 27% σε οδικές και το 5% δια θαλάσσης. Υψηλό οδικό τουρισμό εμφανίζει η Ιταλία με ποσοστό 64% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό των αεροπορικών αφίξεων αντιστοιχεί σε 32,4%.
Το υψηλότερο ποσοστό οδικών αφίξεων έχει η Κροατία με 90,7% (κατά πάσα πιθανότητα μεγάλο μέρος αφορά σε διερχόμενους) με μόλις 5,6% αεροπορικών αφίξεων. Η Κύπρος έχει το υψηλότερο ποσοστό αεροπορικών και θαλασσίων αφίξεων με 92,1% και 7,9% αντίστοιχα. Τέλος οι αεροπορικές αφίξεις στην Τουρκία αντιστοιχούν στο 73,8% και οι οδικές στο 19,6%.
Η συντριπτική πλειονότητα των επισκεπτών όλων των χωρών είναι από την Ευρώπη. Σημαντικό ποσοστό (>10%) των επισκεπτών από χώρες της Αμερικής και της Ανατολικής Ασίας και του Ειρηνικού έχουν η Γαλλία και η Ιταλία ενώ η Τουρκία έχει σημαντικό ποσοστό από Μέση Ανατολή και Λοιπές χώρες. Η κατηγορία «Λοιπά» περιλαμβάνει μη καταχωρημένες αφίξεις και ειδικά για την Τουρκία 4,9 εκατ. αφίξεις Τούρκων μεταναστών στο εξωτερικό.
Οι ποσοστιαίες μεταβολές όλων των χωρών (πλην Αιγύπτου που έχει πτώση από όλες τις ηπείρους) από Ευρώπη κυμαίνονται από +7% (Γαλλία, Ιταλία) έως +24% (Τουρκία) με την Ελλάδα στο 21%, που έχει αυξήσει το μερίδιό της.
Η Ελλάδα έχει επίσης αυξήσει σημαντικά (+150%) την εισροή της από Ν. Ασία. Αντίθετα, η αύξηση εισερχόμενου τουρισμού στην Ελλάδα από τις δυναμικές αγορές της Αμερικής, της Αν. Ασίας και Ειρηνικού είναι σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα από αυτή των ανταγωνιστών, πιθανότατα λόγω του περιορισμένου αριθμού απευθείας πτήσεων με τις ηπείρους αυτές.
Περισσότερες λεπτομέρειες και στοιχεία, εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου