Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 28 Απριλίου 2015

Συνέντευξη Α. Τσίπρα: Τι είπε και τι απάντησε για τα φλέγοντα του Τουρισμού...

- "Κοκκινη γραμμή" η αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ο νέος φόρος στη διαμονή, οι πληρωμές μέσω καρτών κ.α.

Mετρήσαμε περίπου τρεις άμεσες αναφορές στον Τουρισμό, στη συνέντευξη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στον Ν. Χατζηνικολάου, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι μας διαφώτισε ιδιαίτερα ως προς τα μελλούμενα. Ούτε ότι μας καθησύχασε ως προς τις εξελίξεις και το γεγονός, πια, ότι ο τουρισμός μετράει...


...απώλειες από σημαντικές αγορές λόγω του κλίματος που έχει δημιουργηθεί τις τελευταίες εβδομάδες.
Κατ’ αρχάς, ξεκαθάρισε ότι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά είναι «κόκκινη γραμμή» για την κυβέρνηση, παρά τις πιέσεις των δανειστών και των «θεσμών». Το αιτιολόγησε μάλιστα μιλώντας για την ιδιαίτερη σημασία της «νησιωτικότητας» για την Ελλάδα, επικαλούμενος και το Σύνταγμα.
Επιβεβαίωσε επισήμως ότι υπάρχει – εναλλακτική, όπως το καταλάβαμε - πρόταση από τη δική μας πλευρά (της κυβέρνησης) για έναν φόρο διαμονής, ανά διανυκτέρευση, μέτρο το οποίο απομένει να αποσαφηνιστεί αν θα εφαρμοστεί, πως, από πότε και που. Το τελευταίο γιατί δεν είναι σαφές αν θα ισχύσει στα νησιά ή πανελλαδικά.
Το νέο τέλος στη διαμονή
Στο σημείο εκείνο, ο Ν. Χατζηνικολάου σχολίασε ότι είναι κάτι που ισχύει και σε άλλες χώρες, αν και το πιο σωστό είναι ότι ισχύει σε συγκεκριμένες πόλεις ή προορισμούς άλλων χωρών. Δηλαδή, ότι επιβάλλεται στους επισκέπτες και εισπράττεται από τις τοπικές αρχές συγκεκριμένων πόλεων και περιοχών, π.χ. Ρώμη, Βερολίνο, Παρίσι κ.α.. Στις περιπτώσεις που ισχύει γενικά για όλους, συνήθως επιβάλλεται σε όσους ταξιδεύουν αεροπορικά (π.χ. APD στη Μ. Βρετανία). Και εδώ όλοι φαίνεται ότι ξεχνούν ότι υπάρχει και το Τέλος Παρεπιδημούντων, που είναι 0,5% επί του τζίρου επιχειρήσεων καταλυμάτων και εστίασης, το οποίο εισπράττουν όλοι οι Δήμοι με τον «μανδύα» του ανταποδοτικού τέλους.
ΦΠΑ και ηλεκτρονικές πληρωμές
Ο Α. Τσίπρας έχει υιοθετήσει την απόλυτα ορθή θέση – είναι και το επιχείρημα των τουριστικών φορέων – ότι το ζήτημα με τον ΦΠΑ δεν είναι η αύξηση του φόρου, αλλά η εισπραξιμότητά του.
Εκεί είπε ότι εξετάζεται το σε ορισμένα δημοφιλή νησιά, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, οι δαπάνες πάνω από κάποιο ποσό, π.χ. 50-70 ευρώ να γίνεται μέσω πιστωτικής κάρτας.
Πολύ ορθά και εύστοχα, ο Ν. Χατζηνικολάου, παρατήρησε ότι αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί και με τα περιθώρια κέρδους των Τραπεζών.
Εμείς θα προσθέταμε ότι η χρήση καρτών για τέτοια ποσά έχει δύο δυσκολίες. Η μία είναι ότι δεν έχουν όλοι οι τουρίστες κάρτες ή δεν θέλουν να τις χρησιμοποιούν για τέτοια ποσά. Η άλλη είναι ότι οι πιστωτικές κάρτες, σε αντίθεση με τις χρεωστικές, έχουν υψηλά επιτόκια χρεώσεων, ή έχουν άλλες επιβαρύνσεις και χρεώσεις, όταν έχουν εκδοθεί σε άλλο νόμισμα. Αυτά πέραν του ότι πρέπει να εξασφαλιστεί η αμεσότητα της είσπραξης/ απόδοσης του ΦΠΑ στο Δημόσιο, όταν γίνεται μία ηλεκτρονική πληρωμή...
Ο πρωθυπουργός έκανε άλλη μία αναφορά στον Τουρισμό, όταν ρωτήθηκε για τις επενδύσεις και τα αντικίνητρα που υπάρχουν στη χώρα. Τον έφερε περίπου ως παράδειγμα τομέα στον οποίο η Ελλάδα προσφέρει επενδυτικές ευκαιρίες – εντάξει, ακουγόταν λίγο αστείο για όσους βιώνουν την πραγματικότητα αυτό το διάστημα – και για να μην μακρηγορούμε, μεταξύ άλλων, γενικά για τις επενδύσεις μίλησε για σταθερό φορολογικό πλαίσιο, πάταξη του «γρηγορόσημου» (!) και κανόνες, π.χ. σεβασμός στο περιβάλλον, ενώ για τις ιδιωτικοποιήσεις έδωσε το στίγμα ότι θα προχωρήσουν αν επιτευχθεί συμφωνία, αναφέροντας ορισμένα παραδείγματα, ΔΕΣΦΑ, πώληση ακινήτων (ΤΑΙΠΕΔ), Ιπποδρόμου αλλά και του Αστέρα Βουλιαγμένης.
Για αεροδρόμια και λιμάνια, τα ξεχώρισε λέγοντας ότι η κυβέρνηση επιθυμεί επαναδιαπραγμάτευση.
Αυτά, περίπου. Αυτά που δεν ειπώθηκαν ή δεν τέθηκαν, φυσικά, είναι το γεγονός ότι κάθε μέρα που παρατείνεται όλη αυτή η αβεβαιότητα, ο τουρισμός μετράει απώλειες και χάνει δυναμική, απώλειες που όπως είχαμε σχολιάσει προ ημερών, δεν είναι καθόλου εύκολο να ανακτηθούν ή να αναπληρωθούν ακόμα και αν έχουμε συμφωνία, στις αρχές Μαίου, όπως εκτίμησε.
Δεν ακούσαμε και όσα θα θέλαμε να ακούσουμε για την απόλυτη, επιτακτική ανάγκη αναπτυξιακών εργαλείων που έχει η αγορά, πέραν μίας αόριστης αναφοράς στην «Αναπτυξιακή Τράπεζα» και στο πακέτο Γιουνκέρ.
Περιττό δε να αναφέρουμε ότι το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος, που έμεινε χθες ανοικτό, θα είναι μία διαδικασία ιδιαίτερης και μεγάλης δοκιμασίας για την τουριστική Ελλάδα. 

Κοινώς και με απλά λόγια, ο τουρισμός εξακολουθεί να κινείται προς το κυματώδες άγνωστο, με βάρκα την ελπίδα (που τελικά δεν έχει έρθει ακόμα)...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου