Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Αδειοδοτήσεις: Πως με το νέο σύστημα έγινε της... γνωστοποίησης!

Σκηνές και περιστατικά απείρου... γραφειοκρατικού κάλλους ζουν από τις αρχές Ιουνίου, ΠΥΤ και λοιπές υπηρεσίες Τουρισμού και επιχειρηματίες και μαζί με αυτούς, πεδίο δόξης λαμπρόν, απολαμβάνουν οι γνωστοί-άγνωστοι ανά τη χώρα επιτήδειοι και.. «πονηρούληδες»! Το νέο σύστημα της «γνωστοποίησης», όπως φοβόντουσαν πολλοί, ξεκίνησε μέσα σε ένα χάος και...



...τροφοδοτεί με τραγελαφικά σκηνικά, υπηρεσίες και εμπλεκόμενους.
Η ηλεκτρονική  πλατφόρμα που τέθηκε σε λειτουργία από τις 6 Ιουνίου, στο notifybusiness  του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, έκανε επεισοδιακή πρεμιέρα εισόδου στην καθημερινότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, με σωρεία αστοχιών και παραλείψεων. Με «κουφό» helpdesk, που δεν απαντούσε ποτέ στα αγωνιώδη και μη ερωτήματα όσων ήθελαν να χρησιμοποιήσουν το συστημα, χωρίς τηλέφωνα.
Και φυσικά, χωρίς την απαραίτητη Υπουργική Απόφαση, η οποία δεν είχε υπογραφεί μέχρι και την περασμένη εβδομάδα και δεν είχε δημοσιευθεί στο ΦΕΚ μέχρι και χθες (μόνο μία λιτή Εγκύκλιος είχε κυκλοφορήσει), το οποίο σημαίνει πως ό,τι έγινε στη γνωστοποίηση για περίπου 20 μέρες, νομικά είναι στον «αέρα»!!!
Αρχικά, τις πρώτες μέρες, η πλατφόρμα δεχόταν αιτήσεις χωρίς υποχρεωτικά πεδία, που σημαίνει ότι καθένας έβαζε ό,τι του κατέβαινε, υπέβαλε την αίτηση και έπαιρνε γνωστοποίηση για να ξεκινήσει λειτουργία επιχείρησης ή άλλης δραστηριότητας. Από πεντάστερο ξενοδοχείο, μέχρι ένα εστιατόριο ή μία πισίνα.
Εμφανίστηκαν, έτσι, καταχωρίσεις με μόνον ένα τηλέφωνο, ή μικρά ονόματα (πως λέμε Γιώργος, Ηλίας, Μιχάλης κ.λπ.) ή απλώς μία διεύθυνση που μπορεί να ήταν και άσχετη με την ίδια την επιχείρηση!
Δεν πήρε πολύ για να αρχίσουν να... φρικάρουν τα στελέχη των ΠΥΤ στους οποίους κοινοποιούνταν οι γνωστοποιήσεις. Έχουμε μαζέψει πολλές περιπτώσεις (από σκοπιμότητες, λάθη ή άγνοια) ενδεικτικά αναφέρουμε τις πλέον... παλαβές:
Για εστιατόριο σε ξενοδοχείο μεγάλου τουριστικού νησιού, ο ιδιοκτήτης έβαλε ως συντεταγμένες, το στίγμα της... Ακρόπολης στην Αθήνα! Άλλος έβαλε συντεταγμένες που έβγαζαν στο κέντρο, στο "πουθενά" του Λιβυκού πελάγους...
Για λειτουργία ξενοδοχείου σε άλλο τουριστικό νησί, ο αριθμός Πρωτοκόλλου που δήλωσε ο «επιχειρηματίας» ως απόδειξη υποβολής δικαιολογητικών στον Δήμο, αντιστοιχούσε στην αίτηση για ταφή συγγενικού του προσώπου!!! (αν είναι δυνατόν...)
Άλλος, στο Ιόνιο, που είχε σοβαρά πολεοδομικά προβλήματα και βρέθηκε η αστυνομία στην πόρτα του καταλύματός του προς σφράγιση, εξαφανίστηκε από πίσω έξοδο και επέστρεψε σε λίγο με το χαρτί της γνωστοποίησης στα χέρια του. Όπερ σημαίνει ότι «αναβαπτίστηκε», μέχρις ότου ελεγχθεί για το τι έχει δηλώσει από την αρμόδια υπηρεσία!
Το πλέον ανησυχητικό, όμως, είναι μία γενική διαπίστωση που προκύπτει από τις αναφορές όλων των ΠΥΤ: Επιχειρήσεις που επί σειρά ετών, στοιχειοθετημένα και ελεγμένα και διασταυρωμένα, λόγω διαφόρων παραβάσεων και ελλείψεων, δεν μπορούσαν να πάρουν Ειδικό Σήμα Λειτουργίας, τώρα, παίρνουν γνωστοποίηση και λειτουργούν κανονικότατα!
Δεσμευόμαστε για μία ανάρτηση αποκλειστικά αφιερωμένη στα ευτράπελα και τραγικά που έχουν καταγραφεί, σε λίγες μέρες.
Προς το παρόν, ας μείνουμε στην κατάσταση. Ήταν επόμενο ότι στις ΠΥΤ και στο υπουργείο Τουρισμού, άρχισαν να κτυπάνε "καμπάνες" και "συναγερμοί". Ξεκίνησαν εξοντωτικές διεργασίες και επαφές με την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Οικονομίας για να διορθωθεί ό,τι μπορεί να διορθωθεί, μπας και βελτιωθούν τα πράγματα και το κυριότερο, να εξυπηρετηθούν οι χιλιάδες συνεπείς και νομοταγείς επαγγελματίες και επιχειρηματίες του τουρισμού που προσπαθούν να κάνουν τη δουλειά τους.
Έτσι άρχισαν να γίνονται κάποιες βελτιώσεις, π.χ. έγιναν υποχρεωτικά κάποια από τα πεδία,  αλλά τα προβλήματα και τα κενά παραμένουν...
Όσο για την φωτισμένη έμπνευση να ξεκινήσει η εφαρμογή ενός εντελώς καινούριου – και εκ των πραγμάτων, εντελώς ακατάλληλου – ηλεκτρονικού συστηματος ενώ είχε αρχίσει η τουριστική περίοδος, ή ότι ο σχετικός Νόμος όριζε άμεση ισχύ και εφαρμογή (δηλαδή, χωρίς μεταβατική περίοδο ή άλλη εναλλακτική, καθώς καταργεί τα Σήματα Λειτουργίας), ε, τι να πει κανείς; Τα ίδια και τα ίδια, όπως πάντα!
Πάει να γίνει μία σοβαρή μεταρρύθμιση, που πραγματικά μπορεί να περιορίσει τη γραφειοκρατία σε ελάχιστο επίπεδο, αλλά στην εφαρμογή, γίνεται... της γνωστοποίησης.
Δεν στεκόμαστε στην πληροφορία ότι η πλατφόρμα αυτή ήταν αρχικά σχεδιασμένη για την καταγραφή των... μεταλλείων της χώρας, αλλά στο γεγονός, πως για μία ακόμη φορά, η ανεπάρκεια της δημόσιας διοίκησης αφήνει χώρο για άλλου είδους «μπίζνες»:
Εταιρεία –με αστραπιαία αντανακλαστικά, ομολογουμένως- διοργανώνει σεμινάριο για το νέο πλαίσιο αδειοδοτήσεων και τη χρήση του συστήματος, έναντι 300 ευρώ ανά συμμετοχή...

Θα επανέλθουμε, εννοείται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου