Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2012

ΣΕΤΕ: Καμία μεταβολή σε κατώτατους, διατήρηση 13ου και 14ου αλλά προσαρμογή των κλαδικών και τοπικών συμβάσεων στην ΕΓΣΣΕ

Κόσμος και πολιτικός λαός πολύς στη συνάντηση του ΣΕΤΕ με τον πρωθυπουργό Λ. Παπαδήμο. Σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του ΥΠΠΟΤ – υπουργός και αμφότεροι υφυπουργοί – αλλά και ο λαοπρόβλητος πολιτικός ηγέτης Γ. Κουτρουμάνης, όπως μάθαμε. Επί της ουσίας, ο ΣΕΤΕ εισηγείται καμία μεταβολή στους σημερινούς κατώτατους μισθούς και ημερομίσθια και παράλληλα, διατήρηση του 13ου και 14ου μισθού, όπως ισχύει σήμερα στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ). Ωστόσο…



…όπως επισήμανε και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Α. Ανδρεάδης, «η ανάγκη βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας γενικά και του ελληνικού τουρισμού ειδικά, επιβάλλει τον εξορθολογισμό του κόστους εργασίας και την περαιτέρω ενίσχυση της ευελιξίας στην απασχόληση».
Αυτό σημαίνει ότι ιδιαίτερα στον τουριστικό τομέα, όπου παρατηρούνται κατά περίπτωση σημαντικές αποκλίσεις στις κλαδικές / ομοιοεπαγγελματικές / τοπικές συμβάσεις σε σχέση με την ΕΓΣΣΕ, αυτές «θα πρέπει να επανεξεταστούν και να προσαρμοστούν στα σημερινά δεδομένα».
Η πρόταση του ΣΕΤΕ είναι:
  • Τόσο οι κατώτατοι μισθοί και ημερομίσθια, όσο και ο 13ος και 14ος μισθός πρέπει να παραμείνουν αμετάβλητοι (χωρίς αναπροσαρμογές και αυξήσεις). Όμως, οι κλαδικές / ομοιοεπαγγελματικές / τοπικές συμβάσεις που καλύπτουν σχεδόν το σύνολο των τουριστικών επιχειρήσεων καταγράφουν αποκλίσεις πάνω από την ΕΓΣΣΕ σε ποσοστά 20% – 40% (βλ. Πίνακα 1 & Παράρτημα). Για να εξασφαλιστεί η διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων και να ενθαρρυνθεί η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, προτείνεται η αναστολή της εφαρμογής των κλαδικών / ομοιεπαγγελματικών / τοπικών συμβάσεων για το διάστημα 2012 - 2014, με «μαξιλάρι ασφαλείας» πάντα τον κατώτατο μισθό / ημερομίσθιο της ΕΓΣΣΕ.
  • Σε ότι αφορά το μη μισθολογικό κόστος, το οποίο είναι το υψηλότερο στην Ευρώπη και στον ΟΟΣΑ (βλ.  Πίνακες 2 & 3 ) κάθε μείωσή του θα συνέβαλε στην αύξηση της απασχόλησης και μέσω αυτής στην κάλυψη της διαφοράς που θα προέκυπτε για τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών. Στο πλαίσιο αυτό, προτείνεται μείωση κατά 10% των ασφαλιστικών εισφορών με παράλληλη εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας και της υποχρεωτικής πληρωμής μισθοδοσίας και εισφορών μέσω τραπέζης. Αυτό, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τα έσοδα των ασφαλιστικών οργανισμών και να καταπολεμήσει την αδήλωτη εργασία.
Ο ΣΕΤΕ κατέθεσε στον πρωθυπουργό υπόμνημα με 8 προτάσεις. Πέραν αυτών για τα εργασιακά, περιλαμβάνονται μέτρα προσαρμογή του ΦΠΑ, η Εταιρεία Μάρκετινγκ, η διευκόλυνση χορήγησης visa, η πλήρης άρση του καμποτάζ στην κρουαζιέρα, η απελευθέρωση των χερσαίων μεταφορών, η μείωση του σπατόσημου και των τελών του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.
Το πλήρες κείμενο του υπομνήματος θα το βρείτε εδώ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου