Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου: Σαρωτικές οι πρόσθετες αρμοδιότητες στο Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας


Πράγματι, έχει πολλές τροποποιητικές διατάξεις και ορισμένες νέες πολύ πιο “τολμηρές” ρυθμίσεις για σειρά τομέων και ζητημάτων το νέο πολυνομοσχέδιο Βενιζέλου. Εστιάζοντας για αρχή στο θέμα της δημόσιας περιουσίας, μεταξύ άλλων, παρατηρούμε ότι...

...αυξάνουν και διευρύνονται μάλλον “θεαματικά” οι δυνατότητες και οι αρμοδιότητες που απρέχονται στο «Ταμείο Αξιοποίησης Περιουσίας Δημοσίου». Πέραν, ίσως, ο,τιδήποτε άλλου ανάλογου έχουμε δει ποτέ στο Ελληνικό κράτος και δημόσιο.
Το Ταμείο θα μπορεί - μεταξύ άλλων, πάλι, γιατί είναι πολλά τα σημεία ενδιαφέροντος - να ιδιωτικοποιεί περιουσιακά δικαιώματα του Δημοσίου, πέραν αυτών που έχουν περιληφθεί στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, το οποίο έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2011-2015. 
Το Ταμείο θα μπορεί να αποκρατικοποιεί προς αξιοποίηση ακόμη και τον αιγιαλό, την παραλία, δημόσια κτήματα και λοιπά ακίνητα που διαχειρίζονται οι Κτηματικές Υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, καθώς και άλλα δημόσια ακίνητα, τα οποία διαχειριζόταν η συγχωνευθείσα με την ΕΤΑ πλέον Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου. 
Επιπρόσθετα, το Ταμείο θα μπορεί να πωλεί σε ιδιώτες ακόμη και δικαιώματα του ελληνικού κράτους για την εξόρυξη πετρελαίου, πολύτιμων λίθων, λιγνίτη και άλλων αξιοποιήσιμων ορυκτών που υπάρχουν στο υπέδαφος της χώρας (ε, καλά τώρα, αυτό είναι και όλο το “ζουμί”, πόσα χρόνια το προσπαθούσαν αυτό διάφορα κέντρα εντός και εκτός Ελλάδας, αλλά αυτό δεν είνα της παρούσης...)
Και καταλήγουμε στο πλέον ενδιαφέρον: Το «Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου» θα μπορεί να ιδιωτικοποιεί περιουσιακά στοιχεία και δικαιώματα που ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου, όπως νοσοκομεία, πανεπιστήμια και ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και σε δημόσιες επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχονται εξ ολοκλήρου από το Δημόσιο ή τα ΝΠΔΔ. Όπως, π.χ. και ο ΕΟΤ,στον οποίο, ας μην ξεχνάμε παραμένει - ή παρέμενε μέχρι σήμερα τουλάχιστον- η κυριότητα της πλειονότητας, σχεδόν όλων των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζεται η ΕΤΑ.
“Χοντραίνει το παιχνίδι”, όπως λέει και ο λαός...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου