Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Holiday Costs Barometer 2012: "Ακριβότερη" 23% η Ελλάδα!


- Η Ισπανία "πρωταθλήτρια" Ευρώπης και δεύτερη στον κόσμο στο value for money του κόστους (εκτός ξενοδοχείου) για τουρίστες
- Όλη η έρευνα των Βρετανικών Ταχυδρομείων


Πως τα καταφέραμε πάλι? Η ευρισκόμενη σε βαθιά κρίση και ύφεση Ελλάδα, στη φετινή έρευνα των Βρετανικών Ταχυδρομείων, εμφανίζει κόστος δημοφιλών τουριστικών προιόντων διπλάσιο (!) από το αντίστοιχο της Ισπανίας και κατατάσσεται στην 24η θέση μεταξύ 40 προορισμών! Η έρευνα - Holiday Costs Barometer 2012...

... η οποία “παρακολουθεί” την εξέλιξη του κόστους συγκεκριμένων οκτώ “τουριστικών” προιόντων και υπηρεσιών, εκτός ξενοδοχείου ή καταλύματος (γεύμα τριών πιάτων σε εστιατόριο για δύο άτομα, ένα φλυτζάνι καφέ, μία τοπική μπύρα, ένα μπουκάλι/ κουτάκι Κόκα-Κόλα, ένα μπουκάλι εμφιαλωμένο νερό 1,5 λίτρου, κρέμα ηλίου, εντομοαπωθητικό και ένα πακέτα τσιγάρα) για να αξιολογεί προορισμούς ως προς την καλύτερη σχέση αξίας προς τιμή (value for money) έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον φέτος, καθώς καταγράφει σημαντικές ανατροπές: 
Πρώτον, αναδεικνύει την Ισπανία ως δεύτερο φθηνότερο προορισμό από τους 40 που αξιολογήθηκαν (μετά την Ταιλάνδη που εμφάνισε θεαματική άνοδο) και φθηνότερο προορισμό μεταξύ των ευρωπαικών, καταγραφοντας μείωση τιμών κατά 40% σε πέντε χρόνια!

Δεύτερον, δείχνει ότι η Τουρκία, που επί σειρά ετών θεωρείται προορισμός “χαμηλού κόστους” και υψηλού value for money, υποχώρησε ακόμα μία θέση, στην 17η θέση με σημαντική αύξηση τιμών, άνω του 21% και παρά το γεγονός ότι η βρετανική λίρα είναι 20% ισχυρότερη έναντι της τουρκικής λίρας από πέρυσι! 
Τρίτον, μείωση της ανταγωνιστικότητάς της εμφάνισε η Πορτογαλία, η οποία από την πρώτη θέση στην περυσινή έκθεση, φέτος υποχώρησε στην έβδομη θέση, με μικρή, πάντως, επιβάρυνση.
Τεταρτον, η Κύπρος βρέθηκε και πάλι σε πολύ καλή θέση, στη 13η, με την ειδική επισήμανση, όμως, ότι είναι το μόνο κράτος της ευρωζήνης από τα επτά για τα οποία υπήρχαν στοιχεία στο οποίο υπήρχε “ξεκάθαρη μείωση του κόστους” κατά 8%.
Η Ελλάδίτσα μας, βρίσκεται στην 24η θέση, από την 15η πέρυσι, με κόστος του ίδιου πακέτου φέτος 71,7 λίρες έναντι 58,3 λιρών το 2010!!!  Αύξηση κόστους δηλαδή, περίπου  κατά 23%!
Και εμφανίζεται ακριβότερη από χώρες όπως το Ντουμπάι, η Μάλτα, η... Γαλλία και η Ιαπωνία!
Αυτό που θα είχε ενδιαφέρον βέβαια, θα ήταν να μάθουμε από ποιές περιοχές της Ελλάδας αντλεί στοιχεία η ομάδα που διενεργεί την έρευνα, καθώς αφενός μεν στη σχετική υποσημείωση δεν αναφέρεται η Ελλάδα αφετέρου δε, η μόνη αναφορά που υπάρχει σιε εππεδο τοπικού προορισμού είναι η Κέρκυρα.
Για να γίνει καλύτερα κατανοητή η σύγκριση, πάντως, στην Ισπανία το “πακέτο” σύγκρισης κοστίζει περί τις 37,7 λίρες, 45,5 λίρες στην Πορτογαλία, 53,2 λίρες στην Κύπρο, 60 λίρες στην Τουρκία και 70 λίρες στην Αίγυπτο.
Οι ισοτιμίες της έρευνας αντιστοιχούν σε εκείνες της 16ης Δεκεμβρίου 2011.
Ένα αντίγραφο της έρευνας μπορείτε να κατεβάσετε από εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου