Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Έσοδα 8μήνου: Είναι απρόσμενα πολλά τα λεφτά που "πέταξαν", φέτος...

Μείον 752 εκατ. ευρώ, στο οκτάμηνο, δεν είναι απλή μείωση, είναι γερό πλήγμα! Όπως, αναλογικά και τα 319 εκατ. λιγότερα τον Αύγουστο, μείωση πάνω από 9%. Όπως διαπιστώνουμε δε από συζητήσεις με τουριστικούς παράγοντες, αυτό το 750άρι...




...καρφώθηκε σαν μαχαίρι στην καρδιά του τουρισμού. Ελάχιστοι μπορεί να περιμέναν τέτοια μείωση, με τον Αύγουστο μέσα στα στοιχεία και αν υπάρχουν ειμείς τουλάχιστον, δεν τους έχουμε βρει ακόμα.
Οι πιο απαισιόδοξοι και επιφυλακτικοί που είχαμε μιλήσει το τελευταίο διάστημα, περίμεναν ένα 2%-3% στο οκτάμηνο και οριακά κάτω τον Αύγουστο.
Κατά την άποψή μας, αυτή η εικόνα είναι μη αναστρέψιμη. Τα έσοδα πάνε για γερό αρνητικό πρόσημο, ακόμα και αν δούμε «θάματα και πράματα» το δίμηνο Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου. Και μακάρι να δούμε τα θετικά και ας μην είναι και τόσο θεαματικά.
Η δε ψαλίδα εσόδων με τις αφίξεις, αν πάμε έτσι, μπορεί να είναι και από τις μεγαλύτερες που θα έχουν καταγραφεί ποτέ.
Για το γιατί συνέβη αυτό, θα διαβάσουμε και θα ακούσουμε πολλά, άλλα αξιόπιστα και τεκμηριωμένα, άλλα πιο θεωρητικά.
Κατά τη δική μας άποψη, μία κοινή «απάντηση» είναι ότι η συντριπτική πλειονότητα του παραπάνω τουρισμού που μας ήρθε φέτος, ήταν «φθηνός» τουρισμός που είχε μείνει «άστεγος» προορισμού, με «κλειστές» Τουρκία, Αίγυπτο και άλλες χώρες της Μεσογείου, που δεν μπορούσε να ταξιδέψει σε Ισπανία, Πορτογαλία, Ιταλία, Κροατία κ.λπ., λόγω κόστους και με stop sales από μηνών. Επιπρόσθετα, ακόμα και αυτοί οι λίγοι παραπάνω που ήρθαν από τις πιο ποιοτικές βαθμίδες των αγορών, δαπάνησαν λίγότερα. Αυτό το τελευταίο το βλέπουμε σχεδόν σε όλους τους προορισμούς, ανταγωνιστικούς και μη. Η διαφορά είναι ότι η Ελλάδα βγήκε και πολύ πιο ακριβή, το 2016, λόγω της γνωστής φορολογικής λαίλαπας στην αγορά, στο τουριστικό προιόν και σε πλήθος αγαθών και προϊόντων, που εννοείται ότι καταναλώνουν και οι τουρίστες.
Μία άλλη απάντηση, είναι ότι αποτύχαμε να πιάσουμε πολύ μεγαλύτερους αριθμούς (για πιο ποιοτικούς, δεν συζητείται καν) από τους περιφερόμενους λόγω συγκυριών τουρίστες, έστω και με τις προσφορές και τις μειωμένες τιμές (κάτω από αυτά που άντεχαν πολλές από τις επιχειρήσεις), γιατί ήμασταν στον «αυτόματο». Πανηγυρίζαμε για τις αεροπορικές αφίξεις – και όταν και αυτό δεν έβγαινε, για τα ποσοστά συγκεκριμένων αεροδρομίων μόνον...-  και χάναμε το δάσος. Τι δάσος, δηλαδή... Μέλανας Δρυμός ολάκερος! Και όποιος, φορέας ή πρόσωπο, τολμούσε να κτυπήσει καμπανάκι κινδύνου, τότε, ήταν «υπονομευτής», «συμφεροντολόγος» ή «κομματικά κατευθυνόμενος»...
Εδώ οι λόγοι της διαφεύγουσας πρόσθετης κίνησης, είναι σαφέστεροι. Παίζοντας μόνο με τα social media διαφημιστικά ή με συμφωνίες με δύο-τρεις tour operators, που κάθε χρόνο γίνονται ή με κάποια “πεταμένα” λεφτά δεξιά και αριστερά, δεν μπορείς να κάνεις διαχείριση της εικόνας ενός προορισμού που δοκιμάζεται σκληρά από ζητήματα, όπως το προσφυγικό ή το ότι βρίσκεται “δίπλα” σε εστίες έντασης και αστάθειας.
Με στρακαστρούκες, δεν αντιμετωπίζονται οι “ελέφαντες” που κάθονται πάνω στο σπίτι σου.
Και να δούμε, τελικά και τι θα αποφέρουν οι... πολυδιαφημισμένες από αυτούς που τις ανέθεταν, προς όφελος τρίτων, καμπάνιες «τελευταίας στιγμής».
Κατά τα λοιπά, η εικόνα για τις ίδιες τις επιχειρήσεις, μέσα σε όλα αυτά τα γνωστά και χιλιοειπωμένα, που βιώνουν όλο αυτό το διάστημα, τώρα γίνεται πολύ πιο ζοφερή.

Απλά πράγματα.

6 σχόλια:

  1. Φαντάζομαι θα γνωρίζετε πως τους τελευταίους μήνες τα ευρήματα της Έρευνας Συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδας είναι κάπως προβληματικά. Αντιμετωπίζονται επιφυλακτικά όχι μόνο από τους κρατικούς φορείς αλλά και από τον επιχειρηματικό κόσμο.
    Για παράδειγμα, τα στοιχεία της Έρευνας Συνόρων που δημοσιεύονται από την ΕΛΣΤΑΤ (http://www.statistics.gr/el/statistics/-/publication/STO04/-) ,παρουσιάζουν για το μήνα Απρίλιο μηδενικές αφίξεις Μη Κατοίκων στα αεροδρόμια Ζακύνθου, Κέρκυρας, Κω, Ρόδου, Σαντορίνης και Χανίων. Στα αεροδρόμια Ζακύνθου και Σαντορίνης μάλιστα παρουσιάζονται μηδενικές αφίξεις και το Μάιο. Προσοχή, δεν αναφέρεται ότι δεν έγινε δειγματοληψία όπως συμβαίνει με άλλους σταθμούς εισόδου. Αναγράφεται ο αριθμός μηδέν (0) που σημαίνει ότι έγινε δειγματοληψία και το εύρημα ήταν μηδενικές αφίξεις. Την ίδια στιγμή σύμφωνα με τα στοιχεία της ΥΠΑ που δημοσιεύοντα από τον ΣΕΤΕ (http://sete.gr/media/4638/10_2016-airroad-arrivals-insete.xlsx) οι διεθνείς αφίξεις στα αεροδρόμια αυτά για τους μήνες που αναφέρθηκαν ήταν συνολικά 288.668. Οπότε δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν. Ή υπάρχει κάποιο θέμα με την Έρευνα Συνόρων της ΤτΕ ή –πρακτικά αδύνατο- όλοι οι επιβάτες ήταν μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας. Στην περίπτωση όμως που υπάρχει πρόβλημα με την έρευνα ίσως αυτό να μην περιορίζεται μόνο στις αφίξεις,,,
    Σε κάθε περίπτωση, ακόμα και στην περίπτωση που τα στοιχεία για τις εισπράξεις είναι απολύτως ακριβή, θα περιμέναμε μια καλή κουβέντα για το γεγονός ότι μέσα σε αυτό το διεθνές περιβάλλον της οικονομικής κρίσης, της έξαρσης της τρομοκρατίας και της πολιτικής αστάθειας, το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις – οι μόνες αμιγώς τουριστικές αφίξεις- σημείωσαν αύξηση άνω του 7% σε σχέση με το 2015 ποσοστό που μεταφράζεται σε 1.000.000 περισσότερους τουρίστες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Πιστέψτε μας, γράψαμε τις πιο καλές κουβέντες από αυτές που είχαμε στο μυαλό μας! :)
      Πέραν αστείου, αρκετές φορές τα τελευταία χρόνια και πρόσφατα, έχουμε επισημάνει και εμείς (από εδώ και από άλλα δημοσιογραφικά βήματα) ορισμένα "περίεργα" με τα στατιστικά στοιχεία της ΤτΕ, της ΕΛΣΤΑΤ και της ΥΠΑ. Όλοι αυτοί, πλέον, βασίζονται στα στοιχεία της ΤτΕ, που κάνει και την επεξεργασία της σύνθεσης. Σχεδόν σε όλες τις "περίεργες" περιπτώσεις, όμως, τα όποια ευρήματα αφορούσαν τις αφίξεις, όχι τα έσοδα. Η μεθοδολογία της ΤτΕ για τα έσοδα είναι διεθνώς συμβατή και αποδεκτή και το δείγμα της, μάλιστα από τα μεγαλύτερα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και όσο δεν υπάρχει κάτι άλλο αξιόπιστο και τεκμηριωμένο να αντιτάξει κανείς για τις εισπράξεις, με αυτά πορευόμαστε και αυτά αποτυπώνονται και στα δημοσιονομικά.
      Μακάρι να υπάρχει λάθος στα στοιχεία αυτά, γιατί η εικόνα του οκταμήνου, πολύ απλά, δείχνει κατάρρευση.
      Εννοείται, ως θετικό, ότι έχουμε περισσότερες αφίξεις, φέτος. Αλλά οι παράγοντες που αναφέρετε διαβάζονται και αντίστροφα. Με μεγάλους ανταγωνιστές εκτός παιχνιδιού φέτος. η αύξηση αυτή δεν θα έπρεπε να είναι πολύ υψηλότερη και σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου, μέσα στην περίοδο; Όπως συνέβη και συμβαίνει με όλους τους άλλους, ευρωπαϊκούς ανταγωνιστές μας, για τους οποίους ίσχυε το ίδιο διεθνές περιβάλλον; (Βέβαια, η ΜΚΔ είναι μειωμένη σε όλους, αλλά μόνον η Ελλάδα εμφανίζει και μείωση εσόδων)
      Εμείς τι κάναμε; Αφήσαμε το προσφυγικό τραγικά ανεξέλεγκτο, η προβολή ήταν περιστασιακή και επιφανειακή, στις δημόσιες υποδομές είχαμε Άγιο που δεν "κλάταραν", διπλασιάσαμε τον ΦΠΑ σε εστίαση και διαμονή, το "καλάθι" του τουρίστα το κάναμε ακριβότερο μεσοσταθμικά πάνω από 10%, φθάσαμε Ιούλιο για να λυθεί το θέμα με τις βίζες, αυξήσαμε έως και 50% τα εισιτήρια σε Μουσεία και Αρχαιολογικούς χώρους κοκ.
      Ναι, ο ιδιωτικός τομέας επωμίστηκε και πάλι τη μάχη για να φέρει τον παραπάνω κόσμο που καταγράφουν τα στοιχεία, με άξονα... τις τιμές.
      Αλλά η εικόνα των εσόδων, δείχνει ότι τελικά, μάλλον ήταν ένα "πύρρειο" επίτευγμα...
      Και αυτό θα επαναλαμβάνεται, όσο ο τουρισμός, η... "βαριά βιομηχανία" παραμένει ο... βαριά "παρακατιανός" της υπόθεσης. Υπερφορολογημένος, χωρίς ρευστότητα, χωρίς χωροταξικό(!), χωρίς αξιοπρεπείς υποδομές, χωρίς μία συμφωνημένη κεντρική στρατηγική και αυξημένα κονδύλια για προβολή (με σοβαρή και μελετημένη διαχείριση, βέβαια και όχι... όπου του φανεί του λωλοστεφανή)...

      Διαγραφή
    2. Απλά να επισημάνω ότι οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις (όχι η μέση δαπάνη ανά ταξίδι), είναι σε άμεση συνάρτηση με τον αριθμό των αφίξεων.
      Στην έρευνα της ΤτΕ οι εισπράξεις προκύπτουν όχι από στοιχεία των επιχειρήσεων αλλά από το πόσα δηλώνουν οι ταξιδιώτες ότι δαπάνησαν.. Έτσι υπολογίζεται η μέση δαπάνη ανά ταξίδι και ανά χώρα προέλευσης η οποία κατόπιν πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό των αφίξεων από κάθε χώρα. Σε περίπτωση λοιπόν που έχουν υπολογιστεί λιγότερες αφίξεις από τις πραγματικές, η δαπάνη των επιπλέον τουριστών δε συνυπολογίζεται με αποτέλεσμα και το ύψος των εισπράξεων να εμφανίζεται μικρότερο του πραγματικού.

      Διαγραφή
    3. Εντάξει, τώρα αρχίζουμε και σας χάνουμε λίγο. Ο συλλογισμός σας είναι εν μέρει αντιφατικός. Η άμεση συνάρτηση, όπως λέτε στη αρχή, θα καθιστούσε την αστοχία που περιγράφετε μετά, ως επιεικώς παιδαριώδη. Τα στοιχεία των αφίξεων είναι διαθέσιμα στην ΤτΕ παράλληλα (και ολοκληρωμένα από τις διοικητικές πηγές) με τα εισερχόμενα των εσόδων. Επομένως, η εικόνα που βλέπουμε, λάθος ή σωστή, είναι η "πραγματική" σε σχέση με αυτά τα καταγεγραμμένα μεγέθη. Αν υπάρχουν περισσότερες αφίξεις που δεν έχουν καταγραφεί, άρα και τα αντίστοιχα έσοδά τους, τότε αυτά είναι εκτός πλαισίου υπολογισμού, ούτως ή άλλως.

      Διαγραφή
    4. Δεν καταλαβαίνω που ακριβώς με χάνετε. Αυτό που έγραψα είναι ότι εάν για παράδειγμα η έρευνα της ΤτΕ έχει πέσει έξω κατά 1 εκ. αφίξεις και οι τουρίστες αυτοί έχουν δαπανήσει κατά μέσο όρο 1000 € ο καθένας, τότε οι εισπράξεις θα εμφανίζονται κατά 1 δις. € λιγότερες από τις πραγματικές.

      Διαγραφή
    5. Ωραία, τώρα αρχίζουμε και τα υποθετικά σενάρια... Εδώ δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε γιατί ό,τι και να λέμε, είναι υποθέσεις καθενός από την σκοπιά του. Το κλείνουμε, γιατί το κουράζουμε: Στο 8μηνο, έχουμε αύξηση αφίξεων 1,3% και μείωση εσόδων 7,1%. Ξέρουμε ότι στο 9μηνο, η αύξηση των αφίξεων θα είναι αρκετά υψηλότερη. Θα περιμένουμε να δούμε και τα έσοδα.

      Διαγραφή