Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Κρουαζιέρες: Άλλο “επιβάτης”, άλλο “επισκέπτης”


Οι αφιξο-αναχωρήσεις στο λιμάνι του Πειραιά ανήλθαν σε 2.347.712 επιβάτες έναντι 1.730.268 της αντίστοιχης περιόδου του 2010, τα δε αφιχθέντα κρουαζιερόπλοια κατά το δεκάμηνο 2011 ανήλθαν σε 869 έναντι 770 του 2010 (αύξηση 12,86%), ενημέρωσε τη Βουλή...

...απαντώντας σε ερώτηση ο υφυπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Π. Αλιβιζάτος.
Το ερώτημα που θα θέταμε εμείς είναι πόσοι εξ αυτών των επιβατών - 2.700 κατά μέσο όρο ανά κρουαζιερόπλοιο - αποβιβάζονται στον προορισμό όπου ελλιμενίζονται τα κρουαζιερόπλοια;
Οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ποσοστό που σε πανελλαδικό επίπεδο δεν ξεπερνά το 35%-40% ενώ για την Αθήνα, υπολογίζεται ότι το ποσοστό αυτό είναι ακόμα χαμηλότερο.
Αυτή η διάσταση καταμαρτυρεί δύο στοιχεία που δεν τους έχουμε δώσει τη δέουσα σημασία. Πρώτον, πόσο μεταβάλλει και μεγιστοποιεί τα οφέλη της κρουαζίερας το home port, όταν η πλειονότητα των επιβατών μπορεί να διαμείνει στον προορισμό πριν και μετά.
Δεύτερον, ότι το “πέρασμα”, απλώς, των επιβατών ενός κρουαζιερόπλοιου είναι μάλλον υπερτιμημένο και ευνοεί πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες υπηρεσιών και προιόντων στον προορισμό επίσκεψης.  
Ας ξεκινήσουμε, βέβαια, από τα βασικά και στοιχειώδη που είναι, να σταματήσουμε να υπολογίζουμε ως “επισκέπτες” το σύνολο των επιβατών στα κρουαζιερόπλοια και φυσικά, η... “μητέρα” όλων των προσπαθειών και αιτημάτων, δηλαδή η άρση του καμποτάζ και βλέπουμε...

1 σχόλιο:

  1. Η 'γυαλαντζί' άρση του καμποτάζ δείχνει απερίφραστα την άγνοια αλλά και τα αντικρουόμενα συμφέροντα που υπάρχουν στον χώρο της διαχείρισης των επιβατών της κρουαζιέρας. Στον Πειραιά σύμφωνα με τα στοιχεία των ίδιων των πλοίων ο αριθμός των εξερχομένων επιβατών κατά μέσο όρο δεν ξεπερνάει το 30% του συνόλου τις καλές ημέρες (με καλό καιρό, χωρίς επισόδεια, κλπ). Κατά τα άλλα ο ΟΛΠ πανηγυρίζει για την αύξηση των πλοίων και των επιβατών... Να δούμε φέτος ποιοί θα πάνε βόλτα στο Μαιάμι τον Μάρτιο για να πουν τα δικά τους και να υποβάλλουν τα σέβη τους στις εταιρείες κρουαζιέρας μήπως και αλλάξουν γνώμη γιατί το 2012 και το 2013 θα γίνει η σφαγή των αμνών στα Ανωμεριανά μέρη ειδικά... και που θα κρυφτούν γιατί πλέον δεν υπάρχουν δικαιολογίες για Β. Αφρική, Κινέζοι κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή