Αναμφίβολα, ήταν μία μεγαλειώδης σύναξη - με 1.300 συμμετοχές - μία Συνέλευση όχι απλώς αντάξια της σημασίας και της ισχύος του ξενοδοχειακού κλάδου αλλά και ταυτόχρονα και “δήλωση”, μία ηχηρή τοποθέτηση απέναντι στα προβλήματα και στις εξελίξεις. Η πρώτη Γενική Συνέλευση του ΞΕΕ...
...αναβάπτισε τον ρόλο και την αποστολή του Επιμελητηρίου και επαναπροσδιορίζει σε νέα επίπεδα τις κατευθύνσεις προς τις οποίες κινείται και δείχνει να κινείται η διοίκησή του.
Πολλαπλά ήταν και τα πολιτικά και κοινωνικά μηνύματα, προς αποδέκτες, παρόντες και απόντες.
Τα δύο άκρα, οι αποδοκιμασίες για τις μη υλοποιηθείσες εξαγγελίες και υποσχέσεις από τη μία - βλέπε Μ. Χρυσοχοίδης, που τα άκουσε και για τους υπόλοιπους της κυβέρνησης ΓΑΠ και για τον Π.Γερουλάνο ιδίως - και οι επιδοκιμασίες σε συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την άλλη - βλέπε Α. Σαμαράς που επέλεξε το ΞΕΕ για την πρώτη του δημόσια τοποθέτηση μετά τις καταιγιστικές τελευταίες εξελίξεις - δεν ήταν παρά οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος. Ο Τουρισμός "τιμωρεί" αλλά και ελπίζει.
Επειδή, όμως, ακούστηκαν και ειπώθηκαν πάρα πολλά και πέραν όσων μεταφέραμε ήδη, συνοψίζουμε και σταχυολογούμε αυτά που χρήζουν υπογράμμισης από τα υπόλοιπα, σύμφωνα με τα δικά μας “φίλτρα”, πάντα:
Πρώτον, το ΞΕΕ αφού προχώρησε σε προσφυγή στο ΣτΕ κατά της επιβολής του Ειδικούς Τέλους Ακινήτων, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσει προσφυγή και για το μείζον πρόβλημα του ΟΑΕΕ που οδηγεί σε κλείσιμο ή καταστροφή 1.500 μικρά ξενοδοχεία.
Δεύτερον, την επόμενη εβδομάδα και πιθανότατα στις 5 Δεκεμβρίου, αντιπροσωπεία του ΞΕΕ με επικεφαλής τον πρόεδρό του Γ. Τσακίρη θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα έχει συνάντηση με την Επίτροπο αρμόδια για τις Κοινωνικές Υποθέσεις και στελέχη της Ευρωπαικής Επιτροπής για τα θέματα της Αθήνας και τις συνθήκες που επικρατούν πια στο κέντρο της πόλης. Η κίνηση αυτή προσδίδει διαφορετική βαρύτητα στο πως αντιμετωπίζουν στο Επιμελητήριο τη γενικότερη απραξία από πλευράς κυβέρνησης και την έλλειψη συντονισμένων ενεργειών και συγκεκριμένου σχεδίου.
Τρίτον, μετά την επίτευξη συμφωνίας και με τους φορείς των Συγγενικών δικαιωμάτων, πέραν εκείνων των Πνευματικών που είχαν επιτευχθεί προ μηνών, είναι πλέον πανταχόθεν εκτεθειμένη η αρμόδια πολιτική ηγεσία, που όλο αυτό το διάστημα, όχι μόνον απέφευγε να πάρει θέση, αλλά έφθασε και στα όρια του εμπαιγμού του κάδου... ανανεώνοντας, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, την εξαγγελία περί νομοθέτησης, γνωστή και ως “10ήμερο Γερουλάνου”.
Τέταρτον; Για το τέταρτο, δεν μπορούμε να σας πουμε κάτι ακόμα γιατί... κυριολεκτικά “πέσαμε” πάνω στην πληροφορία σε στιγμή που δεν έπρεπε αλλά απεναντίας πρέπει να κάνουμε λίγες μέρες υπομονή.
Εν κατακλείδι, το Σάββατο όσοι βρέθηκαν στο Metropolitan έζησαν μία από τις εξαίρετες στιγμές της ελληνικής ξενοδοχίας, τουλάχιστον για τις τελευταίες δύο δεκαετίες.
Ακόμα και αν αυτός ο νέος “θεσμός”, από άποψη τελετών και εκδηλώσεων, σημαίνει το τέλος μίας παράδοσης πολλών δεκαετιών, όπως ήταν η εκδήλωση της “κοπής της πίττας” για το Νέο Έτος...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου