Ένας μικρός ή μάλλον, μεγάλος χαμός έγινε χθες στο Caravel στη σύναξη της Επιτροπής των Φορέων των περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη των ιχθυοκαλλιεργειών. Θέμα με το οποίο ασχολούμαστε εδώ και αρκετό καιρό, πολύ πριν ασχοληθούν ορισμένα, μόνον, από τα εθνικά και πανελλαδικής εμβελείας media. Η μεγάλη «έκπληξη» της χθεσινής εκδήλωσης ήταν η παρουσία του…
…Π. Αλιβιζάτου, αν και για όσους τον γνωρίζουν και όσους ξέρουν ότι είναι εσαεί Κεφαλλονίτης και πρώην βουλευτής Κεφαλλονιάς, δεν ήταν και τόσο «έκπληξη» η παρουσία του.
Ο οποίος και: ετάχθη υπέρ της σύνταξης ειδικού χωροταξικού για τις ιχθυοκαλλιέργειες, ωστόσο ζήτησε και αυτός την αναθεώρηση της πολύκροτης ΚΥΑ, τουλάχιστον για τις περιοχές της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης, «ώστε να μην μπορεί να αποβεί εις βάρος της τουριστικής προοπτικής και του φυσικού περιβάλλοντός τους».
Το τι ακούστηκε πάντως στη συνάντηση περί Π. Γερουλάνου, οικογενειακών συμφερόντων, συμβούλων και συνεργατών, μεθοδεύσεων κ.λπ., κ.λπ., δεν λέγεται!
Και η αλήθεια είναι ότι όλη αυτή η συσσώρευση κατηγοριών, καταγγελιών, σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και στα όρια της συκοφαντίας ή της ύβρεως, μάλλον δεν εξυπηρετεί το δίκαιο και ορθό των τριών βασικών και αδιαμφισβήτητων διαπιστώσεων αυτής της ιστορίας, που, κατά την άποψή μας πάντα, είναι:
Πρώτον, είναι σκανδαλώδης ο τρόπος πολιτικού χειρισμού και διεκπεραίωσης της επίμαχης ΚΥΑ, όπως αποδεδειγμένα καταμαρτυρούν τα σχετικά έγγραφα. Διαδικασίες μηνών σε μία μέρα, μέρα που παρεμπιπτόντως... αποχωρούσε η κυβέρνηση ΓΑΠ, παραιτήσεις μελών του Συμβουλίου για μία «γνώμη» που ποτέ δεν εκδόθηκε, είναι πρωτοφανείς καταστάσεις. Εάν αυτό συνέβαινε, ας πούμε για παράδειγμα, επί κυβερνήσεων Κ. Καραμανλή, θα είχε ξεσηκωθεί το σύμπαν!
Δεύτερον, δεν ξέρουμε πως το αντιλαμβάνεται ο ίδιος ο Π. Γερουλάνος, αλλά δεν υπάρχει ξεκάθαρο ασυμβίβαστο και δεν προκύπτει θέμα ηθικό ή όπως θέλετε πείτε το, όπως και αν το δει κανείς; Πως νοείται ένας από τους υπουργούς που συνυπογράφουν λόγω συναρμοδιότητας, να έχει άμεσα οικογενειακά επιχειρηματικά συμφέροντα από το αντικείμενο της ΚΥΑ και του Χωροταξικού;
Πως μπορεί να δικαιολογηθεί και με ποια πολιτική λογική μπορεί να γίνεται αποδεκτή αυτή η κατάσταση; Είναι δυνατόν να αποδέχεται ο ίδιος - βάσει τουλάχιστον της πολιτικής κουλτούρας που εμφανίζεται να ασπάζεται- να συνυπογράφει και να συνδιαμορφώνει ένα πλαίσιο που έστω και δυνητικά, μπορεί να έχει οφέλη για την οικογενειακή του επιχείρηση;
Και μάλιστα, άνθρωπος-κλειδί σε όλη αυτήν την υπόθεση να φωτογραφίζεται συνεργάτης του, στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού, με συμμετοχή, μέχρι πρότινος, σε εταιρία μελετών με αντικείμενο τις ιχθυοκαλλιέργειες και ενώ έχει υπάρξει και υπάλληλος εταιριών του συγκεκριμένου κλάδου; Γίνεται; Επιτρέπεται;
Τρίτον, είναι πολύ σημαντικός κλάδος οι ιχθυοκαλλιέργειες. Από τις μεγάλες ελπίδες της ελληνικής οικονομίας. Και αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω να μπουν σε ένα πλαίσιο ανάπτυξης και λειτουργίας που θα διασφαλίζει τη νομιμότητα, την τάξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και του τουριστικού μας προϊόντος.
Ε, αν είναι όλα αυτά θεωρούνται "κακίες", κακεντρέχειες" και "υπερβολές" και όχι λογικά ερωτήματα κάθε καλόπιστου πολίτη, τότε τι να πούμε...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου