Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 16 Νοεμβρίου 2011

Χωροταξικό για Υδατοκαλλιέργειες: Σε μία μέρα -και τι μέρα- αξιολόγησαν, αποφάσισαν, εισηγήθηκαν, συνεδρίασαν και συνυπόγραψαν!

- Το είχαμε πει αστειευόμενοι αλλά αποδεικνύεται πραγματικότητα: Ζούμε το “πραξικόπημα της τσιπούρας”!

- Διαπιστώνεται ανάγκη ανάπτυξης των υδατοκαλλιεργειών λόγω της... "κάμψης του τουρισμού διεθνώς"!

Τελικά η κυβέρνηση ΓΑΠ ήταν “σαλίγκαρος” σέ πολλές κρίσιμες διαδικασίες και φλέγοντα ζητήματα αλλά σε άλλες αποδείχθηκε ότι διέθετε υπουργικό συμβούλιο... με “super heroes”! Πολλά έχουμε πει για το Χωροταξικό των Υδατοκαλλιεργειών, αλλά αυτό που συνέβη με την έγκριση, τελικά, της επίμαχης ΚΥΑ είναι και πρωτοφανές και θέτει υποψηφιότητα μεγάλου πολιτικού σκανδάλου! Την Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου, κυκλοφόρησε το...

... ΦΕΚ 2505/2011, σύμφωνα με το οποίο η επίμαχη ΚΥΑ έχει εγκριθεί από τις 4.11.2011. 
Σύμφωνα με το ΦΕΚ, δηλαδή - ημέρα που θα παρεχόταν ψήφος εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Παπανδρέου και που ξεκίνησαν οι καταιγιστικές πολιτικές εξελίξεις - και όπως υπογραμμίζει και η Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Περιοχών που θίγονται από την ανάπτυξη Υδατοκαλλιέργειας,  έλαβαν χώρα τα εξής: 
(α) συνεδρίασε το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξίας και έλαβε απόφαση έκφρασης γνώμης επί του Σχεδίου της ΚΥΑ, 
(β) το Συμβούλιο διαβίβασε τη γνώμη στο ΥΠΕΚΑ, 
(γ) το ΥΠΕΚΑ, επεξεργάστηκε τη γνώμη του Συμβουλίου και διαμόρφωσε την τελική εισήγησή του προς την αρμόδια διυπουργική Επιτροπή, 
(δ) το ΥΠΕΚΑ διαβίβασε την εισήγησή του στην διυπουργική Επιτροπή και (ε) η Επιτροπή, η οποία αποτελείτο από τους Υπουργούς κ. κ. Παπακωνσταντίνου, Σηφουνάκη, Καστανίδη, Βενιζέλο, Χρυσοχοϊδη, Ραγκούση, Σκανδαλίδη και Γερουλάνο, συνεδρίασε, μελέτησε και ενέκρινε το περιεχόμενο της ΚΥΑ!!!
Η Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή - στην οποία συμμετέχουν 78 φορείς από όλη την Ελλάδα - καταγγέλλει ότι “η διαδικασία αυτή στην πραγματικότητα δεν έλαβε χώρα και ότι η υπογραφή της εν λόγω ΚΥΑ αποτελεί ένα πρωτοφανές σκάνδαλο, τόσο για λόγους διαδικασίας, όσο και για λόγους ουσίας”. 
Γνωστοποιεί, μάλιστα, ότι ο αρμόδιος εισαγγελέας έδωσε εντολή να τους χορηγηθούν καθοριστικά στοιχεία και σύντομα η Επιτροπή θα “δώσει στη δημοσιότητα αποδείξεις και ονόματα”. 
Καλούν δε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, την ΚΕΔΕ, τους φορείς του τουρισμού, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, "να συστρατευτούν και να απαιτήσουν από κοινού την άμεση ανάκληση της ΚΥΑ". 
Το περιεχόμενο της ΚΥΑ, εν ολίγοις:
Το «Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο των Υδατοκαλλιεργειών», κατοχυρώνει την προτεραιότητα της Υδατοκαλλιέργειας στην παράκτια ζώνη της χώρας έναντι όλων των άλλων χρήσεων. Σύμφωνα με αυτό, επιτρέπεται η ανάπτυξη νέων και παλιών μονάδων ιχθυοκαλλιέργειας 40στρεμμάτων και απεριόριστης παραγωγής ανά 5χλμ σε όλες τις ακτές της Ελλάδας, ενώ σε περίπου 100 επιλεγμένες περιοχές θεσπίζονται τεράστιες βιομηχανικές ζώνες (ΠΟΑΥ), όπου προβλέπεται η συγκέντρωση πρακτικά απεριόριστων μονάδων με πρακτικά απεριόριστη έκταση και παραγωγή ανά 500μ. Η διαχείριση των περιοχών αυτών περνάει σε «φορείς διαχείρισης» που ελέγχονται από τις εταιρίες ιχθυοκαλλιέργειας (οι μεγαλύτερες από αυτές με τη σειρά τους ελέγχονται ήδη από ένα αλλοδαπό επενδυτικό σχήμα). Σε απόσταση 1χλμ σε στεριά και θάλασσα από όλες τις μονάδες όλων των ανωτέρω κατηγοριών, οι οποίες θα έχουν υποχρεωτικά και χερσαίες εγκαταστάσεις, απαγορεύεται η τουριστική και οικιστική ανάπτυξη, καθώς και η αλιεία. 
Όπως αναφέρεται ρητά στο ΦΕΚ, ένας από τους λόγους που οδήγησαν στη συγκεκριμένη ρύθμιση είναι η «κάμψη του τουρισμού διεθνώς» και προφανώς και στην Ελλάδα!!!
Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τη Διεύθυνση Χωροταξίας ΥΠΕΚΑ (αρ.πρωτ. Γρ. Κοιν. Ελ. 5295/β/2011), στη συντριπτική πλειοψηφία των νησιών της χώρας και στο μεγαλύτερο μέρος του παράκτιου χώρου της ελληνικής επικράτειας (κατηγορία Β2 του Ειδικού Πλαισίου του Τουρισμού) δεν είναι επιτρεπτή η τουριστική αξιοποίηση!
Το σχετικό ΦΕΚ μπορείτε να το κατεβάσετε από εδώ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου