Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2011

Ταξιδιωτικό ισοζύγιο: Υποχώρηση μέσης δαπάνης στο 9μηνο


Δύο σημαντικά στοιχεία εντοπίσαμε στο ταξιδιωτικό ισοζύγιο πληρωμών της Τράπεζας της Ελλάδας για το εννεάμηνο και τον Σεπτέμβριο. Η δυσανάλογα μεγάλη - σε σύγκριση με την αύξηση 10,4% των αφίξεων - μείωση της μέσης κατά ταξίδι δαπάνης κατά 0,8% ή...

...5 ευρώ (Ιαν-Σεπτ. 2011: 654,5 ευρώ, Ιαν- Σεπτ. 2010: 659,5 ευρώ), ενώ τον Σεπτέμβριο, η μέση κατά ταξίδι δαπάνη μη κατοίκων στην Ελλάδα, παρουσίασε μείωση κατά 4,9% ή 31,8 ευρώ (Σεπτέμβριος 2011: 616,1 ευρώ, Σεπτέμβριος 2010: 647,9 ευρώ).
Αυτό το στοιχείο καταμαρτυρεί ακριβώς ότι το περίπου 1,5 εκατ. περισσότεροι τουρίστες που ήρθαν φέτος στην Ελλάδα, ήρθαν με χαμηλές τιμές, αξιοποίησαν μεγάλες προσφορές και σε κάθε περίπτωση δεν δαπάνησαν τα λεφτά που θα ανέμενε η αγορά.
Γενικά είναι μία παράμετρος που πρέπει να προβληματίσει, ηγεσία και φορείς.
Το άλλο στοιχείο που ξεχωρίσαμε είναι η σημαντική αύξηση της τάξης του 48,8% που παρουσίασαν οι ταξιδιωτικές εισπράξεις από την Ρωσία στο ίδιο διάστημα, Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου, φθάνοντας τα 691,1 εκατ. Ευρώ. 
Ωστόσο και σε αυτό το πεδίο, αν συνεκτιμηθεί ότι η αύξηση των αφίξεων από τη Ρωσία είναι της τάξης του 58%, στο εννεάμηνο, τότε η εξέλιξη των εισπράξεων θα έπρεπε να κινείται σε υψηλότερο πεδίο. 
Θα είχε πολύ ενδιαφέρον να μας έδινε η ΤτΕ και τις μεταβολές της μέσης κατά ταξίδι δαπάνης για τη Ρωσία, διότι, παρά τη μεγάλη αύξηση των αφίξεων, κατά πάσα πιθανότητα, εμφανίζει μεγάλη υποχώρηση σε σύγκριση με πέρυσι. 
Γενικά, στο εννεάμηνο οι συνολικές ταξιδιωτικές εισπράξεις στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 9,5% ή 810 εκατ. ευρώ φθάνοντας στα 9,3 δισ. ευρώ. 
Η  μεγαλύτερη αύξηση στις εισπράξεις κατά 16,5%  καταγράφηκε από χώρες εκτός της Ευρωπαικής Ενωσης. Από τις χώρες της ζώνης του Ευρώ οι εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 10,9%. Αντίθετα, από τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης εκτός ζώνης του Ευρώ οι εισπράξεις μειώθηκαν κατά 2,4%.  
Στο διάστημα Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου  οι συνολικές αφίξεις ξένων τουριστών στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά 10,4% ή 1,3 εκατ. ξεπερνώντας τα 14,3 εκατ. 
Από τις χώρες εκτός Ευρωπαικής Ενωσης οι αφίξεις σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 20,8%. Επίσης, από τις χώρες της Ευρωζώνης οι αφίξεις αυξήθηκαν κατά 9,7%. Οριακή μείωση κατά 0,6% σημείωσαν οι αφίξεις από τις χώρες της Ευρωπαικής Ενωσης που βρίσκονται εκτός Ευρωζώνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου