Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Θεσσαλονίκη: "Εκπλήξεις" στα στοιχεία για τις αγορές προέλευσης


Είναι πράγματι πολύ... “παράξενα”, από άποψη τουριστικής ανάλυσης τα στοιχεία για την τουριστική κίνηση της Θεσσαλονίκης στο εννεάμηνο και τις αγορές προέλευσης τουριστών. Κατ' αρχάς μία πρώτη επισήμανση είναι ότι παρά τις θεαματικές έως πρωτοφανείς αυξήσεις από...

...ορισμένες αγορές, το ποσοστό αύξησης των διανυκτερεύσεων στην πόλη είναι μάλλον “συγκρατημένο” αναλογικά, ενώ ειδική μνεία οφείλουμε στα εντυπωσιακά ποσοστά αύξησης τουριστών από την Αίγυπτο και την... Αλβανία.
Για τους Ισραηλινούς, ο αριθμός των οποίων σχεδόν τετραπλασιάστηκε, υπήρχαν πολλές πληροφορίες και ήταν αναμενόμενο και με όλη την... ώθηση που υπήρχε και από πλευράς κυβερνητικών στελεχών, αν και οι ίδιοι οι ξενοδόχοι της Θεσσαλονίκης, όπως ακούμε, δεν τους κατατάσσουν ψηλά στην λίστα των “καλών πελατών”.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Ένωση Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης, το εννεάμηνο Ιανουαρίου - Σεπτεμβρίου 2011 διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχεία - μέλη της 31,09% περισσότεροι αλλοδαποί σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα, ενώ οι Έλληνες μειώθηκαν ακόμη περαιτέρω, κατά 5,5%. Αρα, οι Έλληνες κατέχουν πλέον το 58,24% των ατόμων που διανυκτέρευσαν στα ξενοδοχειακά καταλύματα της Θεσσαλονίκης, έναντι των αλλοδαπών που ανέβηκαν στο 41,76%. 
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, το τουριστικό τοπίο της Θεσσαλονίκης μεταβάλλεται σημαντικά, σε συνδυασμό με την πτώση, εδώ και μια τριετία, του αριθμού των Ελλήνων που διανυκτερεύουν στα ξενοδοχεία, αν ληφθεί υπ΄ όψιν πως για σχεδόν 35 χρόνια, οι πελάτες των ξενοδοχείων της Θεσσαλονίκης ήταν στη συντριπτική τους πλειονότητα (75%) Έλληνες.
Εντυπωσιακή είναι η αύξηση στις διανυκτερεύσεις Ισραηλινών (331,67%), Αιγυπτίων (283,01%), Νορβηγών (166,98%), Ουκρανών (122,22%), Ρώσων (96,41%), Σκοπιανών (72,04%), Δανών (64,24%), Τούρκων (63,57%), Αλβανών (62,80%), Σουηδών (59,34%) κ.α.
Η μεταστροφή του τοπίου έχει να κάνει με μια εντυπωσιακή είσοδο τουριστών από νέες αγορές, π.χ. Ισραήλ, Ρωσία, Τουρκία, Αλβανία κ.λ.π., ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται αύξηση και στους τουρίστες από παραδοσιακές Βαλκανικές αγορές, π.χ. Ρουμανία, Σερβία, Βουλγαρία κ.α. 
Η αύξηση που παρουσιάζεται στον αριθμό των Νορβηγών και Σουηδών, γεγονός που οφείλεται μεν στη δημιουργία αεροπορικών συνδέσεων (Ryanair) με τη Θεσσαλονίκη, ο αριθμός τους είναι δυσανάλογος δε των αφίξεων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», που σημαίνει πως στην πλειοψηφία τους διοχετεύτηκαν σε παραθεριστικούς προορισμούς κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου