Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Thomas Cook: Άνοιξε η "βαλβίδα ασφαλείας" με 200 εκατ. λίρες


- Ρευστότητα μέχρι 30 Απριλίου 2013 
- Σχέδιο περιορισμού χρεών
- Εν αναμονή... "νεοτέρας" για τις προκαταβολές

Βαθιά ανάσα για τον Thomas Cook αλλά και για όλους τους τουριστικούς επιχειρηματίες ανά τον κόσμο που παρακολουθούσαν στενά το “θρίλερ” των τελευταίων ημερών. Αργά το βράδυ, ο tour operator και οι δανείστριες τράπεζες...

...κατέληξαν σε συμφωνία εξασφάλισης ρευστότητας ύψους 200 εκατ. λιρών, σε ένα ειδικό πρόγραμμα με ισχύ μέχρι τις 30 Απριλίου 2013, το οποίο θα αντικαταστήσει την προηγούμενη πρόσφατη συμφωνία βραχυπρόθεσμης δανειοδότησης με 100 εκατ. λίρες.
Εξέλιξη που αν μη τι άλλο, εκτονώνει την τεράστια πίεση που είχε ασκηθεί στον όμιλο και κατά προέκταση στη βρετανική οικονομία, καθώς μεχρι και ο πρωθυπουργός της χώρας Ν. Κάμερον είχε εκφράσει την ανησυχία του.
Επιπρόσθετα, οι τράπεζες συμφώνησαν να “χαλαρώσουν” την στάση τους απέναντι στον οργανισμο ως προς την εκπλήρωση των υποχρεώσεών του, υπό τις παρούσες συνθήκες.
Στελέχη του Thomas Cook ανέφεραν ότι με τη συμφωνία ο όμιλος αποκτά τον χώρο που χρειάζεται να “χειριστεί απρόβλεπτα γεγονότα” και τις “επιπτώσεις της αβεβαιότητας στο οικονομικό περιβάλλον”.
Δεν γνωρίζουμε τι ακριβώς εννοούν “απρόβλεπτες εξελίξεις” (αν σε αυτές περιλαμβάνεται και η υπόθεση της Γαλλίας), αλλά είναι σαφές τι εννοούν παρακάτω στην ανακοίνωση, επισημαίνοντας ότι εκπονείται στρατηγικό σχέδιο για περιορισμό του χρέους του tour operator - το οποίο, ως γνωστόν θα ξεπεράσει πλέον το 1 δισ. λίρες - και αναδιάρθρωση της κεφαλαιακής του δομής. 
Πρακτικά, αυτό ερμηνεύεται με δυναμικότερη πολιτική πωλήσεων στα δίκτυα διανομής και προς τους καταναλωτές, αλλά και πιέσεις για καλύτερες τιμές προς τους συνεργαζόμενους ξενοδόχους και τουριστικούς επιχειρηματίες.
Βάσει της συμφωνίας, τους επόμενους μήνες ο όμιλος θα αποκτήσει τη ρευστότητα που θα του επιτρέψει να κινηθεί βάσει του σχεδιασμού του, τώρα που αρχίζει η περίοδος των κρατήσεων. 
Δεν έχουν γίνει βέβαια ακόμα γνωστες λεπτομέρειες για το τι θα γίνει με το ζήτημα των προκαταβολών που περιμένουν πολλές ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, το αν δηλαδή θα καθυστερήσουν ή ακόμα και αν, δεδομένης της κατάστασης, θα επιχειρηθεί και κάποιο είδος “κουρέματος”.
Περισσότερα αναμένουμε εντός των ημέρων...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου