Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Όλα τα μάτια στον Thomas Cook


Με την προσοχή στραμμένη στις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση του Thomas Cook και τις διαπραγματεύσεις του με τις τράπεζες για εξασφάλιση ρευστότητας, βρίσκεται η διεθνής επιχειρηματική τουριστική κοινότητα και φυσικά χιλιάδες ξενοδοχεία...
 
...στους προορισμούς της Μεσογείου και στην Ελλάδα, βεβαίως, όπου διακινεί περίπου ένα εκατομμύριο τουρίστες ετησίως και έχει συμφωνίες με πολλά ξενοδοχεία, όλων των κατηγοριών, κυρίως σε θερινούς νησιωτικούς προορισμούς.
Η χθεσινή μας ανάρτηση, νωρίς το μεσημέρι, θορύβησε πολλούς ξενοδόχους και τουριστικούς επιχειρηματίες που δεν είχαν αντιληφθεί το "μίνι-κραχ" που ακολούθησε της ανακοίνωσης του Ομίλου το πρωί στο Λονδίνο και όταν το θέμα άρχισε να μεταδίδεται και από μεγάλα ελληνικά media, αρκετές ώρες αργότερα, το απόγευμα, πήρε ευρύτερες διαστάσεις.
Όπως γράφαμε χθες, η μετοχή του tour operator υποχώρησε κατά 75,19%, κατακρημνιζόμενη στις 10,20 πένες, ενώ από την αρχή του έτους έχει απωλέσει 94,7% της αξίας της!
Η διοίκηση του Ομίλου διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει σοβαρός λόγος ανησυχίας, αλλά φυσικά ουδείς πείθεται πραγματικά.
Ούτως ή άλλως, οι διαβουλεύσεις με τις τράπεζες στοχεύουν στην εξασφάλιση άλλων 110 εκατ. λιρών (είχε επιτύχει ισόποση στήριξη πριν από έναν μήνα) ενώ πριν από λίγο, υπήρξαν πληροφορίες ότι αν καταλήξει σε συμφωνία με τους δανειστές του, ενδέχεται να απευθυνθεί και στους μετόχους του για πρόσθετη οικονομική υποστήριξη, πιθανόν μέσω έκδοσης δικαιωμάτων.
Αναφέρθηκε μάλιστα και ότι υπήρξε μία αρχική εκτίμηση για συγκέντρωση κεφαλαίων ύψους 400 εκατ. λιρών.
Αυτό που φοβούνται και αναρωτιούνται όλοι όσοι συνεργάζονται με τον Thomas Cook -πέραν φυσικά του απευκταίου μίας πτώχευσης - είναι το αν θα είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις όποιες υποχρεώσεις του το επόμενο διάστημα, π.χ. προκαταβολές κ.λπ. ή για να το προχωρήσουμε λίγο, για πόσο διάστημα δεν θα μπορεί να εκληρώσει συμβατικές του υποχρεώσεις.
Σαφής απάντηση επ’ αυτού, δυστυχώς, μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι συζητήσεις και ξεκαθαρίσει το τοπίο, δεν μπορεί να υπάρξει.
Λίγο αργότερα θα επανέλθουμε με περισσότερα στοιχεία αλλά και με μία πληροφορία που θα συζητηθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου