Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη, 9 Δεκεμβρίου 2014

Τι περιλαμβάνει το Σχέδιο Θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για τον Τουρισμό

-Άρση ιδιωτικοποιήσεων, επανεξέταση συμβάσεων
-Τράπεζα Ειδικού Σκοπού για σύνδεση με πρωτογενή τομέα
-Μείωση ΦΠΑ στις τουριστικές επιχειρήσεις
-Αναβίωση προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού
-Τουριστικό Επιμελητήριο
-"Αφορισμός" του all inclusive
- Και πιθανόν... δημόσιος εθνικός αερομεταφορέας 

Ξεκινάμε από την καταγραφή και απαρίθμηση των βασικών σημείων του Σχεδίου Θέσεων για τον Τουρισμό του ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάστηκε σήμερα σε ειδική εκδήλωση στο ΕΒΕΑ, με εναρκτήρια ομιλία του ίδιου του προέδρου του κόμματος Α. Τσίπρα και παρουσία...


...εκπροσώπων τουριστικών και επαγγελματικών φορέων και αρκετού κόσμου. Αργότερα θα κάνουμε μία ανάλυση και ολίγον σχολιασμό.
Το πακέτο των προτάσεων εμπεριέχεται σε ένα πυκνό κείμενο του Τμήματος Τουρισμού του ΣΥΡΙΖΑ και ουσιαστικά αποτελεί την διαμόρφωση του αντίστοιχου Σχεδίου που είχε παρουσιαστεί τον Μάρτιο και είχε τεθεί σε Δημόσια Διαβούλευση.
Μεταξύ πολλών άλλων – περίπου το ένα τρίτο της ομιλίας του Α. Τσίπρα – ήταν για τις πολιτικές εξελίξεις, οι προτάσεις-θέσεις που βάζει στο τραπέζι η Αξιωματική Αντιπολίτευση προβλέπουν:
 • Άρση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και επανεξέταση όλων των συμβάσεων για τις δημόσιες εκτάσεις, που παραχωρήθηκαν σε επενδυτές για την κατασκευή τουριστικών συγκροτημάτων
 • Περιορισμό (ή κάτι άλλο) του all inclusive. Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας «δεν συμφωνούμε με την εδραίωση του μοντέλου all-inclusive, ούτε με το μνημονιακό μοντέλο του τουρισμού που προωθεί τα μεγάλα τουριστικά συγκροτήματα σε οικολογικά ευαίσθητες περιοχές. Σκοπός μας είναι να επανασυνδέσουμε την τουριστική ζήτηση με τις τοπικές οικονομίες».
 • Ανάπτυξη του ποιοτικού «ειδικού» και εναλλακτικού τουρισμού,
 • Tόνωση της μικρής και μεσαίας τουριστικής επιχειρηματικότητας.

Αναλυτικότερα, τα είπε ως εξής:
«Η στρατηγική μας για τον τουρισμό περιλαμβάνει :
 • Την άρση της εφαρμογής του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων των δημόσιων τουριστικών ακινήτων. Θα  επανεξετάσουμε τις συμβάσεις παραχώρησης χρήσης και ιδιοκτησίας που συνήφθησαν στην περίοδο των Μνημονίων, με κριτήριο το δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον.
 • Οργανική ένταξη του τουρισμού σε ένα Εθνικό Χωροταξικό και Συνολικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης της παραγωγικής βάσης της χώρας.
 • Ανάπτυξη και εφαρμογή ενός σταθερού, δίκαιου και προοδευτικού φορολογικού συστήματος, με ταυτόχρονη καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και της διαφθοράς, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής διαδικασίας.
 • Αποκατάσταση του θεσμικού πλαισίου των εργασιακών σχέσεων ώστε να εξασφαλίζεται η εργασιακή αξιοπρέπεια.

Γνωρίζουμε τα προβλήματα του κλάδου και θα δώσουμε λύσεις.
 • Θα στηρίξουμε τη μικρομεσαία τουριστική επιχειρηματικότητα και θα ενθαρρύνουμε τα δεσμευτικά τοπικά σύμφωνα και τις αναπτυξιακές συνέργειες. Συνέργειες, ανάμεσα, από τη μια, στους συνεταιρισμούς, τις άλλες ενώσεις τοπικών παραγωγών και τους φορείς της αγοράς και, από την άλλη, τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Γιατί για εμάς ο τουρισμός είναι κυρίως υπόθεση των τοπικών κοινωνιών που ζουν και αναπνέουν μαζί του. Η δημόσια τράπεζα ειδικού σκοπού για τον πρωτογενή τομέα που θα ιδρύσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα εμπλακεί, ως χρηματοδότης της αγοράς,στον εφοδιασμό των ξενοδοχειακών μονάδων της περιοχής, κατά προτεραιότητα, με τοπικά προϊόντα. Σ.Σ. Σημειώνουμε εδώ, ότι στην ομιλία του Μ. Κριτσωτάκη, γίνεται λόγος για "εξέταση της δημιουργίας αναπτυξιακής τράπεζας υπό δημόσιο και κοινωνικό έλεγχο, με τον μετασχηματισμό μιας υπάρχουσας ή τη δημιουργία νέας".
 • Θα ωθήσουμε την ανάπτυξη του ποιοτικού και ειδικού τουρισμού, όπως ο ιατρικός τουρισμός, ο πολιτιστικός και οικολογικός τουρισμός, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε και το πρόβλημα της συνεχούς συρρίκνωσης της τουριστικής περιόδου.
 • Θα τονώσουμε τον εσωτερικό τουρισμό, ενισχύοντας το εισόδημα του μέσου πολίτη. Όχι μόνον για να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, αλλά και για να βγάλουμε το μέσο Έλληνα από το σπίτι του."

Η πλήρης ομιλία του, εδώ.
Στη συνέχεια, τις προτάσεις και θέσεις εξειδίκευσε περισσότερο ο υπεύθυνος Επιτροπής Ελέγχου Κοινοβουλευτικού Έργου, Μιχάλης Κριτσωτάκης και την ομιλία του μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ.
Πολύ συνοπτικά, ξεχωρίζουμε τις προτάσεις για μείωση του ΦΠΑ στις άμεσα ή έμμεσα συνδεόμενες με τον τουρισμό επιχειρήσεις, ριζικά νέο χωροταξικό σχεδιασμό, την ίδρυση "ισχυρού" Τουριστικού Επιμελητηρίου, την ενίσχυση του ΕΟΤ με πρόσθετες αρμοδιότητες και παράλληλα "σεβασμό" στην υπόσταση του Υπουργείου Τουρισμού, την εξέταση δυνατότητας δημόσιου εθνικού αερομεταφορέα, πλήρη ανασύσταση των Προγραμμάτων Κοινωνικού Τουρισμού και ένα μεγάλο πακέτο για τα εργασιακά.
Οι φορείς 

Από τις σύντομες τοποθετήσεις των εκπροσώπων των τουριστικών φορέων, κοινή συνισταμένη ήταν η επισήμανση για ανάγκη σταθερότητας, της διαβούλευσης, της συνεργασίας και του διαλόγου. Κοινές ήταν και οι θέσεις σχετικά με την επαπειλούμενη αύξηση του ΦΠΑ, την οποία κατέκρινε και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, Ανδρέας Ανδρεάδης ανέφερε ότι υπάρχουν αρκετά σημεία στο Σχέδιο Θέσεων όπου παρατηρείται σύγκλιση με τις θέσεις του Συνδέσμου και τις ανάγκες του Τουρισμού. Από την άλλη πλευρά, σε άλλα σημεία υπάρχει διάσταση απόψεων, όπως π.χ. για τις αποκρατικοποιήσεις, τις υποδομές κ.λπ. αλλά επισήμανε ότι αν υπάρχει πρόθεση για διάλογο και σύνθεση απόψεων και θέσεων, τότε μπορεί να υπάρξει πολύ καλύτερο αποτέλεσμα.
Ο πρόεδρος του ΞΕΕ, ουσιαστικά εξήγγειλε την μετεξέλιξη του Επιμελητηρίου σε "Τουριστικό", παρουσίασε τέσσερις άξονες για την "απρόσκοπτη ανάπτυξη" του τουρισμού και στάθηκε ιδιαίτερα στη σύνθεση και στις ιδιαιτερότητες του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας. 
Αυτά προς ώρας...  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου