Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 19 Μαΐου 2016

"Φόρος Διαμονής": Μνημείο φορολογικής παράνοιας, κάλεσμα σε φοροδιαφυγή και "δώρο" στη "μαύρη" οικονομία...

Ως πάγιο ποσό ανά δωμάτιο και ημερήσια χρήση θα υπολογίζεται τελικά ο νέος διαβόητος “Φόρος Διαμονής”, όπως προκύπτει από το σχετικό άρθρο στο νομοσχέδιο με τη φορολαίλαπα που κατατέθηκε στη Βουλή. Ως “δωμάτιο” εννοούνται φυσικά, τα δωμάτια, σουίτες, διαμερίσματα ή ενιαίες κατοικίες…


…με χρέωση ανάλογα με την κατηγορία ξενοδοχείου ή ενοικιαζόμενου δωματίου-διαμερίσματος, ενώ σε περίπτωση διημέρευσης, ο φόρος θα είναι μειωμένος στο μισό.
Ο φόρος θα βαρύνει αυτόν για τον οποίο εκδίδεται το φορολογικό στοιχείο (απόδειξη, τιμολόγιο κ.λπ.) και θα αποδίδεται στη «Φορολογική Διοίκηση» με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε φορολογικού στοιχείου.
Ένα πρώτο σχόλιό μας: Είναι ένας φόρος παρανοϊκός, «βούτυρο στο ψωμί» της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, θα γίνει μεγάλο «μπάχαλο» στον τρόπο εφαρμογής του! Και φυσικά, ένας φόρος στον οποίο επικοινωνιακά και με τη βοήθεια και των ανταγωνιστών μας, θα φάμε πολύ «ξύλο» μέσα στον επόμενο χρόνο, τουλάχιστον.
Έπειτα, δεν υπάρχει κάποια διάκριση μεταξύ δωματίων. Είτε είναι μονόκλινο, είτε τετράκλινο, είτε απλό δωμάτιο, είτε σουίτα ή ολόκληρη κατοικία, ο φόρος είναι ο ίδιος. Εντός της κάθε κατηγορίας καταλύματος, ο φόρος είναι ίδιος για ένα δωμάτιο που χρεώνεται π.χ. 50 ευρώ και για μία σουίτα που χρεώνεται 150 ευρώ.
Και όλα αυτά για έναν στόχο 74 εκατ. ευρώ, δηλαδή για περίπου το ένα πέμπτο των εκτιμώμενων απωλειών του κράτους, από την παραξενοδοχία που οργιάζει...
Το άρθρο:
Άρθρο 53
Φόρος διαμονής
1. Επιβάλλεται φόρος υπέρ του Δημοσίου, με την ονομασία «Φόρος Διαμονής» σύμφωνα με τις διατάξεις του παρόντος άρθρου.
Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται ανά ημερήσια χρήση του δωματίου, σουίτας, διαμερίσματος ή ενιαίας κατοικίας:
α. Σε κύρια ξενοδοχειακά καταλύματα της υποπερίπτωσης αα) της περ. α) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν.4276/2014 (Α΄155), ως ακολούθως:

1-2 αστέρων
0,50 €
3 αστέρων
1,50 €
4 αστέρων
3,00 €
5 αστέρων
4,00 €

και                                        
β. Σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα δωμάτια – διαμερίσματα της υποπερίπτωσης γγ) της περ. β) της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4276/2014,  ως ακολούθως:

1-2 κλειδιά
0,25 €
3 κλειδιών
0,50 €
4 κλειδιών
1,00 €
2. Ο φόρος διαμονής επιβάλλεται από τις επιχειρήσεις της προηγούμενης παραγράφου κατά την έκδοση, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, του φορολογικού στοιχείου, και αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με μηνιαίες δηλώσεις, οι οποίες υποβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν της έκδοσης κάθε φορολογικού στοιχείου. Φόρος διαμονής δεν επιβάλλεται σε περίπτωση δωρεάν παροχής υπηρεσιών διαμονής από τις ανωτέρω επιχειρήσεις.
3. Στο τέλος του Παραρτήματος του ν. 4174/2013 (Α΄170), όπως ισχύει, προστίθεται η φράση «Φόρος Διαμονής».
4. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων καθορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης απόδοσης του ειδικού αυτού φόρου, ο χρόνος και η διαδικασία επιβολής και απόδοσής του, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του άρθρου αυτού.

5. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου ισχύουν από την 1.1.2018 για φορολογικά στοιχεία που εκδίδονται από την ημερομηνία αυτή και μετά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου