Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Σάββατο 2 Ιουλίου 2016

Της Ημέρας: Πολλά έγιναν, λίγα μαθεύθηκαν...

Αγαπητό μου lobby,

μα τι πράγμα ανεξήγητο είναι αυτό με την Ελλάδα μας. Μόλις λείψεις για λίγο παραπάνω από το σύνηθες, αρχίζει και σε πιάνει μία έντονη νοσταλγία. Μόλις επιστρέψεις, ύστερα από λίγο δεν βλέπεις την ώρα να ξαναφύγεις! Σχεδόν τράτζικ. Λοιπόν, έγιναν πάρα πολλά...



...αυτό το διάστημα των τελευταίων δύο μηνών, αλλά όπως διαπιστώνω, ελάχιστα μαθεύθηκαν ευρύτερα, ακόμα και σε επίπεδο σχολίων. Άρα, είναι ώρα να σου κάνω μία σύντομη αναδρομή. Διαπιστώνω, επίσης, ότι είμαστε λίγο πεσμένοι εδώ τελευταία. Αυτό θα αλλάξει λίγο τις επόμενες μέρες, καθώς αναλαμβάνω εγώ τα ηνία.
Νόμοι και... υπόνομοι
Ξεκινώντας από τα πιο «σημαντικά», στα θεσμικά και στα νομοθετικά, είχαμε εξελίξεις σε τρία επίπεδα. Πρώτα, στα «θεματάκια» που προωθεί η Παγκόσμια Τράπεζα δια χειρός Θ. Τζάκρη, τα οποία και αποκάλυψες πρόσφατα. Σε αυτό, δύο σχόλια έχω. Πρώτον, ότι η «ημέτερη» υπουργός, αισθάνθηκε μία κάποια πίεση, πολιτικά, από τη δραστηριότητα της συναδέλφου της, καθώς ορισμένα από τα ζητούμενα ήταν λίγο θέματα-«φωτιά» για τον τομέα της. Αναγκάστηκε να ελιχθεί αρκετά και να δείξει και ψυχραιμία περισσότερη από αυτήν που πραγματικά είχε...
Το άλλο είναι ότι η Παγκόσμια Τράπεζα, φαίνεται ότι δεν έχει πει τον τελευταίο της λόγο. Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι στο γραφείο του Γ. Σταθάκη «κτίζουν» επιχειρηματολογία για τις επιφυλάξεις αλλά και για τις θέσεις που υπάρχουν από πλευράς Τουρισμού, τουλάχιστον – δεν ξέρω για τους άλλους τομείς – για τα αιτούμενα ή προτεινόμενα για τα οποία υπάρχουν διαφωνίες, όπως το αν πρέπει να γίνει η κατάταξη των καταλυμάτων προαιρετική, για την υποχρέωση παροχής βεβαίωσης από το ΞΕΕ κοκ. Προφανώς, εκκρεμεί και κάποια νέα συνάντηση σε υψηλότερο επίπεδο.
Μετά, είδαμε ότι στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε προχθές, υπήρχαν περίπου 5-6 διατάξεις για θέματα Τουρισμού. Όπως έμαθα, οι υπηρεσίες του υπουργείου είχαν εισηγηθεί μία λίστα με τουλάχιστον τριπλάσιο αριθμό διατάξεων, ρυθμιστικές και κανονιστικές οι περισσότερες. Έπεσε, όμως, άγριος «κόφτης», άνωθεν, για λόγους που παραμένουν αδιευκρίνιστοι («άβυσσος» ο τρόπος σκέψης των υπουργών και των συνεργατών τους...).
Από αυτά που ψηφίστηκαν, μία πολύ ενδιαφέρουσα διάταξη δεν επισημάνθηκε από τα media. Θα διαβάσετε σχετικά σε λίγο...
Το τρίτο, είναι οι διατάξεις που ετοιμάζονται για τις ιδιωτικές μισθώσεις. Αν μείνουν τα πράγματα στα σχέδια που κυκλοφορούν, τότε δεν μιλάμε για ξεχωριστό σχέδιο νόμου, αλλά πιθανότατα για κάποιο «κεφάλαιο» ή «ενότητα» που θα δούμε σε άλλο νομοσχέδιο. Το «μπαλλάκι» της σύνταξης, πάντως, είναι στο Υπουργείο Οικονομικών και από εκεί περιμένουμε τα νεότερα και πιο οριστικά...
Η προβολή και το χρήμα της
Θετική ήταν η εξαγγελία δια στόματος πρωθυπουργού, στην πρώτη συνεδρίαση αυτού του νέου «φρούτου», του Συμβουλίου για την Επικοινωνιακή Πολιτική, για διπλασιασμό των κονδυλίων για την τουριστική προβολή. Για να είμαστε δίκαιοι, το είχε ζητήσει η Ε. Κουντουρά, από τον Απρίλιο, ίσως και νωρίτερα.
Η αύξηση, εγκρίθηκε, αν θέλουμε να πιστεύουμε τον πρωθυπουργό μας και το συνολικό ποσό για το οποίο μιλάμε πρέπει να είναι στα πέριξ των 20 εκατ. ευρώ.
Εγώ επιβεβαιώνω ότι εγκρίθηκε γιατί μαθαίνω ότι έχει ξεκινήσει μία συζήτηση σε στενό κυβερνητικό κύκλο που ξεκινάει και καταλήγει στο Μαξίμου, για το ποιος θα ελέγχει τη διάθεση και κατανομή τους. Εδώ, είμαστε μπροστά σε μία ψιλο-διένεξη, μεταξύ Συριζικών και ΑΝΕΛικών δυνάμεων. Η Γενικη Γραμματεία Επικοινωνίας θέλει να έχει τον πρώτο λόγο, «καπελώνοντας» υπουργείο Τουρισμού και ΕΟΤ.
Στην κουβέντα αυτή, που έτυχε να έχω ένα πολύ αξιόπιστο «αυτί», αρχίζουν και χρησιμοποιούνται πολλά και διάφορά δεδομένα και επιχειρήματα (ίσως και κάποιες κινήσεις κάτω από το τραπέζι, αν το συνδυάσει κανείς με ορισμένα πολύ κακά σχόλια που δημοσιεύθηκαν πριν από μερικές εβδομάδες για συγκεκριμένα πρόσωπα...). Για αρχή, πάντως, αναβιώνει αυτή η άποψη για «ανορθόδοξη» χρήση σε αυτά τα λιγοστά, σήμερα, κονδύλια του ΕΟΤ. Ερωτήματα εκτοξεύονται, για παράδειγμα, για κάτι διακοσοχίλιαρα και παραπάνω, που δεσμεύονται με απευθείας αναθέσεις, αλλά και για πιο «ταπεινά», αν μπορεί να τα χαρκτηρίσει κανείς έτσι τέτοιες εποχές, ποσά. Στη λογική πως δίνουν 15, 20, 30 χιλιάδες ευρώ για διοργανώσεις πολιτιστικού ή αθλητικού χαρακτήρα, μάλλον τοπικής εμβέλειας ενώ άλλες προτάσεις, π.χ. για διοργανώσεις σε σημαντικές αγορές του εξωτερικού, από workshop μέχρι ολόκληρες εκθέσεις (!), δίνουν λιγότερα από τα μισά. Ή για κάποια χρυσοπληρωμένα σαλόνια σε ορισμένα ελληνικά έντυπα, σε τιμές... New York Times.
Εμ, μεταξύ μας, δεν είναι και αδικαιολόγητες οι απορίες αυτές...
Τέλος πάντων. Η κουβέντα αυτή είναι σε εξέλιξη και θα φουντώνει όσο περνάει ο καιρός. Μέχρι και στον ανασχηματισμό, αν και όταν γίνει αυτός, φθάνει!
Αυτά για αρχή. Είναι και άλλα πολλά, μάλλον ήσσονος σημασίας, όμως. Μέχρι και για τη σύλληψη εκείνο το απόγευμα του Απριλίου, στο αεροδρόμιο, έμαθα. Βέβαια, η σύλληψη δεν είναι το θέμα, επουδενί. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί στον καθένα που βρισκεται σε μια αντιδικία. Το αντικείμενο, όμως, της αντιδικίας, μήπως έχει και λίγο ασυμβίβαστο, μέσα; Ας το αναλογιστούν αυτό, οι εμπλεκόμενοι.
Κλείνω έτσι. Η συνέχεια επί των οθονών...
Με αγάπη (αφυπνισμένη)

angel

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου