Έντονες διακυμάνσεις, με μεγάλες αυξήσεις αλλά και κάθετες πτώσεις, κατέγραψαν φέτος οι τιμές των ξενοδοχείων διεθνώς στο πρώτο εξάμηνο, κυρίως λόγω των φυσικών καταστροφών και την “αραβική Ανοιξη”, με την μέση τιμή δωματίου να εμφανίζει...
...αύξηση της τάξης του 3%.
Πάντως, σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία του Hotel Price Index (HPI), συνολικά και κατά μέσο όρο, οι τιμές των ξενοδοχείων φέτος χαρακτηρίζονται ως ιδιαίτερα ελκυστικές ενώ όπως προκύπτει και από τα στοιχεία του δείκτη, σε σύγκριση με το 2004 (την πρώτη χρονιά που παρουσιάστηκε) είναι αυξημένες μόνον κατά 6% και είναι οι πλέον ανταγωνιστικές της τελευταίας επταετίας.
Σύμφωνα με το HPI, οι τιμές μειώθηκαν κατά 6% στην περιοχή Νοτιοανατολικής Ασίας και Ειρηνικού, αυξήθηκαν κατά 4% στη Β. Αμερική, 2% στην Ευρώπη και στη Λατινική Αμερική και 1% στην Καραιβική.
Οι εντονότερες μεταβολές παρατηρήθηκαν στην ‘Απω Ανατολή, όπου ο σεισμός στην Ιαπωνία επηρέασε αρνητικά τις τιμές, αλλά και στους προορισμούς της Β. Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, όπου η υποχώρηση της ζήτησης διήρκεσε πολύ περισσότερο και επηρέασε και προορισμούς που δεν είχαν αναταραχές και προβλήματα, π.χ. Ιορδανία, Λίβανος κ.λπ.
Αντίστοιχα, όμως, από τι εξελίξεις στη Β. Αφρική και στη Μ. Ανατολή, επηρεάστηκαν θετικά οι τιμές στους ευρωπαικούς προορισμούς του Νότου.
Στην έρευνα επισημαίνεται επίσης ότι λόγω και των τάσεων των συναλλαγματικών ισοτιμιών οι κάτοικοι αρκετών προορισμών ευνοήθηκαν σημαντικά έναντι άλλων, αναφέροντας σαν παράδειγμα την υψηλότερη αγοραστική δύναμη που είχαν σε δολαριακούς προορισμούς επισκέπτες από τη Βραζιλία, την Ελβετία και τη Σουηδία.
Γενικά η HPI δείχνει “υγιή” ανάπτυξη για την ξενοδοχειακή αγορά διεθνώς και επισημαίνει ότι αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε φάση υλοποίησης σχεδόν 6.000 επενδυτικά σχέδια για κατασκευή νέων ξενοδοχείων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου