Κάνει τον γύρο του διαδικτύου ως αστείο και με ελαφρά ειρωνεία, αλλά για πολλά ξενοδοχεία είναι ένα αρκετά σημαντικό θέμα που έχει, κατά καιρούς, αποτελέσει και πηγή παραπόνων. Με τροπολογία του υπουργείου Τουρισμού που κατατέθηκε χθες, απαγορεύεται…
…η εγκατάσταση οίκων ανοχής σε απόσταση μικρότερη των 200 μέτρων από ξενοδοχεία άνω των 3 αστέρων που βρίσκονται εντός σχεδίου πόλεων.
Ουσιαστικά, τα ξενοδοχεία προστέθηκαν σε ρύθμιση που προϋπήρχε για τις οχλούσες χρήσεις και απαγόρευε τους οίκους ανοχής σε κοντινή απόσταση από ναούς, σχολεία, νηπιαγωγεία, φροντιστήρια, παιδικούς σταθμούς, νοσηλευτικά ιδρύματα, κέντρα νεότητας, αθλητικά κέντρα, οικοτροφεία, βιβλιοθήκες και ευαγή ιδρύματα καθώς και από πλατείες και παιδικές χαρές.
Ωστόσο, το θέμα εν προκειμένω είναι ακριβώς το πως προσδιορίζεται και προδιαγράφεται ο όρος "οίκος ανοχής", που να λειτουργεί νόμιμα, εννοείται, καθώς υπάρχει ένα κάποιο κενό σε αυτό το πεδίο, κυρίως ως προς την εφαρμογή του νόμου και τις προυποθέσεις που θέτει.
Για παράδειγμα, με το ισχύο νομικό πλαίσιο, στα όρια του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας λειτουργούν πάνω από 300 οίκοι ανοχής αλλά είναι μόνον τρεις (στοιχεία 2012) που έχουν πάρει άδεια λειτουργίας, ενώ αντιθέτως υπάρχουν πολλές εκδιδόμενες γυναίκες που έχουν άδεια άσκησης του επαγγέλματος της ιερόδουλου. Ανάλογη είναι η κατάσταση και στη Θεσσαλονίκη.
Δεν είναι σαφές αν αυτό το "κενό" θα έρθει να καλύψει κάποια ΚΥΑ ή αν θα προηγηθεί άλλη ρύθμιση.
Η διάταξη που σβήστηκε (με "Χ")
Στην τροπολογία υπήρχε και άλλο σκέλος, όμως, που προέβλεπε επίσης την απομάκρυνση σε ακτίνα τουλάχιστον 200 μέτρων από ξενοδοχεία 3,4 και 5 αστέρων, "οχλούσες χρήσεις ή δραστηριότητες οι οποίες προκαλούν ιδίως θόρυβο ή αυξημένη κυκλοφοριακή συμφόρηση". Η διάταξη που σβήστηκε (με "Χ")
Εκεί προβλεπόταν ότι με κοινή απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος και Τουρισμού θα καθοριστούν οι χρήσεις αυτές και θα δοθεί προθεσμία δύο χρόνων για την απομάκρυνση τέτοιων έργων, εγκαταστάσεων και επιχειρήσεων από τις ξενοδοχειακές μονάδες.
Αυτό το σκέλος, τελικά αποσύρθηκε και μάλιστα όπως φαίνεται και στην κατατεθείσα τροπολογία, διαγράφηκε πρακτικά με ένα χειρόγραφο "Χ".
Στην αιτιολογική έκθεση, όμως, έμεινε ως είχε.
Τι έγινε ακριβώς, δεν μάθαμε (ακόμα) αλλά έτσι όπως το διαβάζουμε θα έθιγε πολλούς και πολλά η εφαρμογή της...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου