Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 25 Φεβρουαρίου 2014

Ξενοδόχοι Χανίων: Να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση του Αεροδρομίου

Την ανάκληση της προκήρυξης ιδιωτικοποίησης του Αεροδρομίου Χανίων ζητάει η Ένωση Ξενοδόχων Χανίων, εκφράζοντας φόβους ότι υπάρχει ο κίνδυνος να επαναληφθεί το τραγικό λάθος του διεθνή αερολιμένα Ελευθερίου Βενιζέλου ο οποίος κατατάσσεται στα πιο ακριβά αεροδρόμια στην Ευρώπη. Υποστηρίζοντας…


…απόλυτα και ομόφωνα σχετική πρόσφατη ανακοίνωση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, οι Ξενοδόχοι του Νομού τονίζουν ότι μία τέτοια εξέλιξη -δηλαδή η ιδιωτικοποίηση - θα σημάνει το τέλος της αναπτυξιακής προοπτικής του αερολιμένα Χανίων, τη σταδιακή μείωση του εισερχόμενου τουρισμού (ο οποίος παρέχει άμεσα και έμμεσα περίπου το 75% με 80% του εισοδήματος που παράγεται στα Νομό Χανίων)  και την απώλεια σημαντικών αεροπορικών εταιρειών, οι οποίες πιθανόν να επιλέξουν λόγο ανταγωνιστικής τιμολογιακής πολιτικής να δημιουργήσουν την επόμενη βάση τους στο αεροδρόμιο Ηρακλείου ή σε αεροδρόμια άλλων προορισμών. 
Δεν είναι κατανοητό, υπογραμμίζουν, πως ένα αεροδρόμιο κερδοφόρο (κέρδη 11.000.000€  το χρόνο) το οποίο δημιουργεί τεράστιες θετικές επιπτώσεις  τόσο κοινωνικές  όσο και οικονομικές , πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί, την ίδια στιγμή που με εθνικούς και κοινοτικούς πόρους γίνεται επέκταση του υπάρχοντος αεροσταθμού  προκειμένου να εξυπηρετήσει τη συνεχώς αυξανόμενη κίνηση.
Μία τέτοια εξέλιξη θα έχει δραματικές συνέπειες και σε ό,τι αφορά στην ανεργία στον Νομό Χανίων επισημάινουν και προσθέτουν ότι ο Αερολιμένας Χανίων είναι από τους λίγους αερολιμένες στη Ελλάδα που με την υφιστάμενη τιμολογιακή πολιτική, παρουσιάζει θετικό πρόσημο στον ισολογισμό του και άρα δεν απορροφά πόρους από τον προϋπολογισμό τη γενικής κυβέρνησης αλλά αντίθετα συνεισφέρει θετικά στο ισοζύγιο.   
“Είναι απορίας άξιον πως σε ένα νησί όπου προσπαθούμε να πετύχουμε ισομερή ανάπτυξη, πρέπει να ιδιωτικοποιηθεί ένα αεροδρόμιο, δηλαδή των Χανίων, ενώ τα άλλα δύο θα παραμείνουν στο υπάρχον καθεστώς, δηλαδή θα μπορούν να έχουν μια ευέλικτη και χαμηλή τιμολογιακή πολιτική, εν αντιθέσει με ένα ιδιωτικό αεροδρόμιο, το οποίο μοιραία θα αυξήσει τα τέλη του (όπως όλοι μας γνωρίζουμε στην περίπτωση του αερολιμένα Ελευθερίου Βενιζέλου και τις δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν)” αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της Ένωσης Ξενοδόχων.
Οι Ξενοδόχοι τονίζουν ότι για το αεροδρόμιο του Ηρακλείου δεν έχει γίνει καμία κίνηση περί ιδιωτικοποίησης  πράγμα που δημιουργεί “εύλογες απορίες και ενστάσεις” και αντιπροτείνουν ότι θα έπρεπε να εξεταστεί το ενδεχόμενο ένας φορέας με μέτοχους τοπικούς φορείς, να αναλάβει την τύχη του αεροδρομίου Χανίων και κατά συνέπεια να έχει λόγο και στη μελλοντική ανάπτυξη του νομού. “Άλλωστε τέτοια σχήματα ήδη διαχειρίζονται αεροδρόμια στην υπόλοιπη Ευρώπη και φυσικά ενδιαφέρονται να αναλάβουν και την διαχείριση των δικών μας αεροδρομίων”, όπως αναφέρεται.

“Θεωρούμε λοιπόν ότι άμεσα πρέπει να ανακληθεί η προκήρυξη ιδιωτικοποίησης  για το αεροδρόμιο των Χανίων  δηλαδή να παραμείνει στο ίδιο καθεστώς με το αεροδρόμιο του Ηρακλείου, δημόσιου χαρακτήρα, αφού οι συνέπειες από μια τέτοια πιθανή εξέλιξη θα είναι δραματικές και μη αναστρέψιμες” καταλήγει η ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου