Ένα σχετικά νέο και πολύ ενδιαφέρον στατιστικό στοιχείο για την Ελλάδα και τη σημασία του τουρισμού για την οικονομία της, αναδεικνύεται μέσα από την τελευταία έκδοση του Tourism Barometer του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού. Στη διεθνή κατάταξη των χωρών που παρακολουθούνται στατιστικά από τον ΠΟΤ, βάσει πλεονάσματος…
…Ταξιδιωτικού Ισοζυγίου – με απλά λόγια το ποσό που αντιστοιχεί ανά κάτοικο της χώρας από τις εθνικές "ακαθάριστες" και καθαρές τουριστικές εισπράξεις – η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση, με πλεόνασμα 15 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
Ωστόσο, αν στην κατάταξη βάσει "ακαθάριστων" τουριστικών εισπράξεων, εξαιρέσουμε τις διοικητικές περιφέρειες της Κίνας, το Μακάο και το Χονγκ Κονγκ (στις
οποίες εκατομμύρια Κινέζοι της ενδοχώρας πηγαινοέρχονται διαρκώς δαπανώντας
τεράστια ποσά, ανεβάζοντας τον σχετικό δείκτη σε 88.300 και σε 5.284 δολάρια αντίστοιχα) τότε η χώρα μας βρίσκεται στην 4η θέση παγκοσμίως, με κατά κεφαλήν
μερίδιο 1.619 δολάρια, μετά την Αυστρία (2.413), την Κροατία (2.329) και τη Ν. Ζηλανδία (1.873).
Αν κάνουμε την αντίστοιχη διαδικασία στο κατά κεφαλήν
μερίδιο από τις καθαρές εισπράξεις (η διαφορά μεταξύ τουριστικών εισπράξων και ταξιδιωτικών
δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό) τότε η Ελλάδα βρίσκεται στη 2η θέση παγκοσμίως, με 1.368 δολάρια, μετά την Κροατία (2.129)! Η κατάταξη σε αυτόν τον δείκτη, όμως, για να είμαστε και ακριβοδίκαιοι, επιτυγχάνεται λόγω του χαμηλού ύψους των δαπανών των Ελλήνων στο εξωτερικό.
Γενικά: Στατιστική,
βεβαίως η εικόνα και η αναλογία, αλλά δείχνει ανάγλυφα – και σε εμάς και όλο
τον υπόλοιπο κόσμο - τη σημαντικότητα του τουρισμού για τη «μικρή» Ελλάδα...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου