Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Το πρώτο... "κοστούμι" για τον τουρισμό από τα προαπαιτούμενα...(upd)

- Σοκ: 'Κόπηκε" στο πιο πρόσφατο κείμενο, η πρόβλεψη για ισχύ της αύξησης του ΦΠΑ διαμονής από τον Οκτώβριο!
- Τι προβλέπεται για τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, από πότε καταργείται η έκπτωση 30% και που κ.λπ.

Ανατροπές και εκπλήξεις. φέρνει το "κόψε-ράψε" στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα. Σε σχέση με όσα περιελάμβανε το αρχικό προσχέδιο, στο πλέον πρόσφατο, φαίνεται να "εξαφανίζεται" η έναρξη ισχύος του αυξημένου ΦΠΑ στα Ξενοδοχεία από την 1η Οκτωβρίου...



...όπως και η διάταξη για το όριο των συναλλαγών με μετρητά στα μεγάλα νησιά.
Αν τελικά η αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία και στα καταλύματα - για την εστίαση ήταν δεδομένο - ισχύσει από την ημέρα ψήφισης, τότε μιλάμε για μεγάλη ανατροπή και εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη. 
Ελπίζουμε ότι ήταν ένα ακόμα λάθος, στην ραπτοκοπτική.
Σε κάθε περίπτωση, ΦΠΑ 13 στη διαμονή και 23% στην εστίαση, σημαίνει ότι ο μέσος όρος ΦΠΑ στο πακέτο διαμονής θα είναι κάπου μεταξύ 15%-16% από περίπου 8% που είναι σήμερα, αλλά κρατάμε μία επιφύλαξη μέχρι να δούμε την εξειδίκευση και την κοστολόγηση που θα γίνει από τους ξενοδόχους.  
Για τα νησιά, αρχικά δεν προκύπτει άμεση αναφορά στην κατάργηση της έκπτωσης 30%.
Στην Έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, όμως, αναφερόταν ότι: "Καταργούνται σταδιακά οι ισχύοντες σήμερα για τα νησιά μειωμένοι (κατά 30%)  συντελεστές ΦΠΑ. Ειδικότερα, καταργούνται από 1.10.2015 στα  ανεπτυγμένα τουριστικά νησιά με το υψηλότερο κατά κεφαλή εισόδημα και από 1.6.2016 στα λιγότερο ανεπτυγμένα νησιά. Εξαιρούνται της καταργήσεως  και παραμένουν σε ισχύ οι ισχύοντες σήμερα συντελεστές ΦΠΑ για τα πλέον απομακρυσμένα νησιά. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και 
Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών ορίζονται ειδικότερα τα υπαγόμενα στις παραπάνω ρυθμίσεις νησιά".
Στη συνέχεια με τις διορθώσεις που επήλθαν, η σχετική διάταξη εμφανίστηκε και στο κείμενο του νομοσχεδίου.
Αρχικά, για τα μετρητά, αναφερόταν ότι “στις περιοχές της παρ.4 του άρθρου 21 του ν.2859/2000, με πληθυσμό άνω των τεσσάρων χιλιάδων εκατό (4.100) μόνιμων κατοίκων, με βάση την τελευταία εθνική απογραφή, το ανώτατο όριο των συναλλαγών σε μετρητά ορίζεται σε εβδομήντα (70) ευρώ ανά συναλλαγή, εκτός από τις συναλλαγές που γίνονται με δημόσιο φορέα. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Οικονομικών καθορίζεται κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή της παρούσας παραγράφου”.
Στο διορθωμένο κείμενο, η διάταξη αυτή... εξαφανίστηκε. Και εμφανίστηκε αυτή στη θέση της:
"Στο άρθρο 20 του ν. 3842/2010 προστίθεται παράγραφος 7 ως εξής: Το ποσό του ΦΠΑ που αναλογεί στο σύνολο των συναλλαγών, οι οποίες εμπίπτουν στις ρυθμίσεις των παραγράφων 2 και 3 του παρόντος άρθρου και διενεργούνται με οποιονδήποτε τρόπο και ιδίως μέσω χρήσης πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, ηλεκτρονικής τραπεζιτικής (e-banking), τραπεζικής κατάθεσης σε εξόφληση τιμολογίου ή τραπεζικής επιταγής, δεσμεύεται από την τράπεζα και αποδίδεται κατευθείαν στο δημόσιο εντός πέντε (5) ημερών από τη διενέργεια της πληρωμής. Σε περίπτωση φορολογουμένων που υποβάλλουν δήλωση ΦΠΑ, η τράπεζα χορηγεί βεβαίωση για το εισπραχθέν ποσό ΦΠΑ, ώστε να υπολογίζεται στη δήλωση του φορολογουμένου. Για τις υπηρεσίες αυτές τα τραπεζικά ιδρύματα δεν χρεώνουν δαπάνες ή οποιαδήποτε αμοιβή. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων ρυθμίζεται η διαδικασία εφαρμογής της διάταξης της παρούσας παραγράφου, καθώς και κάθε ζήτημα σχετικά με την απόδοση και την επιστροφή ΦΠΑ.»
Ως προς τη φορολογία των κερδών επιχειρήσεων, αυξάνεται ο συντελεστής του φόρου από το 26% στο 29%. Επίσης αυξάνεται ο συντελεστής της προκαταβολής Φ.Ε. των νομικών προσώπων από το 80% στο 100%. Για τις ομόρρυθμες - ετερρόρυθμες και αστικές εταιρίες το ποσοστό της προκαταβολής ορίζεται σε 75% (από 55% που ισχύει).
Αυτά για αρχή. Περιμένουμε και τα επόμενα…
Αναλυτικά το προσχέδιο του ν/σ εδώ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου