Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2016

Τα σενάρια για το 2017, το "θολό" τοπίο του 2018 και το Τέλος Διανυκτέρευσης...

Πόσο θετικά θα μας βγει το 2017; Και τι θα μας φέρει το 2018; Είκοσι και βάλε χρόνια στον τουρισμό, τόσο σύνθετη εξίσωση δεν έχουμε ξανασυναντήσει. Ο ελληνικός τουρισμός βρίσκεται περικυκλωμένος από τόσους αστάθμητους – αυτήν τη στιγμή – παράγοντες, εξωγενείς και ενδογενείς, που μπορεί να...


...επηρεάσουν την εξέλιξή του την επόμενη διετία, όσο ίσως ποτέ πριν.
Για το 2017, τα μηνύματα και τα πρώιμα στοιχεία που υπάρχουν, προοιωνίζουν πολύ θετικές εξελίξεις στην τουριστική κίνηση. Από τις περισσότερες αγορές προέλευσης τουριστών και για τους περισσότερους προορισμούς της χώρας, πλην, των νησιών που βρίσκονται εγκλωβισμένα στο προσφυγικό, της κρουαζιέρας και κάποιον προβληματισμό για την Κεντρική Μακεδονία, λόγω αεροδρομίου.
Οι ιδιαιτερότητες που είδαμε φέτος, από μεγάλες παραδοσιακές αγορές, όπως η μείωση του χρόνου διαμονής και η περιορισμένη τουριστική δαπάνη, απομένει να διαπιστώσουμε στην πράξη, αν θα διαφοροποιηθούν.
"Κλειδί" οι ανταγωνιστές
Δύο είναι οι βασικές συνισταμένες που θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις: Η μία έχει να κάνει με τους ανταγωνιστές μας. Το πως θα κινηθούν Τουρκία και Αίγυπτος από τη μία πλευρά, το πόσο γρήγορα και με τιμές θα γεμίσουν Ισπανία, Ιταλία κ.λπ, από την άλλη. Και φυσικά, το τι θα γίνει στο μέτωπο της τρομοκρατίας, στη Γηραιά μας Ήπειρο.
Οι ισοτιμίες
Η άλλη συνισταμένη, είναι οι συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ, έναντι δολαρίου, στερλίνας και άλλων νομισμάτων σε χώρες της Ευρώπης αλλά σε δεύτερο επίπεδο και η τιμή του πετρελαίου.
Και τα δύο, είναι κυριολεκτικά στον «αέρα». Μπορεί να συνεχίσουμε έτσι, σε ένα σχετικά διαχειρίσιμο - και ίσως και ευνοϊκό, όσο Τουρκία και Αίγυπτος μένουν εκτός παιχνιδιού – περιβάλλον, μπορεί και όλα να ανατραπούν εν μία νυκτί. Και αν συμβεί αυτό, οι προκλήσεις θα είναι δυσκολότατες.
Η δική μας εικόνα
Στο εσωτερικό, για το 2017, αν δεν έχουμε και άλλες δυσάρεστες εκπλήξεις, πρωτίστως ως προς νέους φόρους και επιβαρύνσεις, η αγορά ξέρει τι την περιμένει από πλευράς υποχρεώσεων και η πλειονότητα των τουριστικών επιχειρήσεων, θα συνεχίσει να παλεύει για βιωσιμότητα και για να διασώσει ό,τι μπορεί από την ανταγωνιστικότητα του τουριστικού μας προιόντος. Σε εξακολουθητικά ασφυκτικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Στα αρνητικά στοιχεία, βεβαίως, η αύξηση των ειδικών φόρων σε βασικά αγαθά και προιόντα (καύσιμα, καφές κοκ) αλλά και η κατάργηση της έκπτωσης του ΦΠΑ στα υπόλοιπα νησιά.
Αν υποθέσουμε ότι οδεύουμε προς το θετικό σενάριο, το οποίο προβλέπει ακόμα μεγαλύτερους αριθμούς αφίξεων, χωρίς ιδιαίτερη άμβλυνση της εποχικότητας, τότε θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τις βασικές υποδομές μας. Θα «αντέξουν» τα αεροδρόμια; Θα ανταποκριθούν οι Μεθοριακοί Σταθμοί; Θα αντεπεξέλθουν οι προορισμοί με ζητήματα φυσικών πόρων, π.χ. νερό;
Ο "γρίφος" του 2018
Και ερχόμαστε στο 2018. Το οποίο μπορεί να φαντάζει κάπως πιο μακριά για τους περισσότερους από εμάς, αλλά για τον τουριστικό κόσμο, έρχεται... αύριο.
Θα μπει ή δεν θα μπει;
Πρώτο και μεγαλύτερο «αγκάθι» - τι αγκάθι, δηλαδή, γαϊδουράγκαθο!- το Τέλος Διανυκτέρευσης. Από 1ης Ιανουαρίου, σύμφωνα με όλα τα συμφωνημένα και "κλειδωμένα" με τους θεσμούς, δεδομένα, θα πρέπει να εφαρμοστεί. Για τις επιπτώσεις, έχουμε πει και γράψει επανηλειμμένα.
Προχθές, είχαμε μία παρέμβαση της Ε. Κουντουρά. Επί της οποίας έχουμε δύο εκδοχές (δεν ήμασταν παρόντες). Η μία, από φιλικά προσκείμενο site σύμφωνα με το οποίο, η υπουργός εκτίμησε ότι δεν εφαρμοστεί καθώς έχει τη διαβεβαίωση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ότι δεν είναι πλέον απαραίτητο (πολλοί εδώ θυμούνται και τις «διαβεβαιώσεις» που υπήρχαν τον Μάιο του 2015, επί Γ. Βαρουφάκη, για τον ΦΠΑ...).
Η άλλη εκδοχή, από πιο αντικειμενικό site, σύμφωνα με το οποίο, είπε ότι το τέλος δεν θα εφαρμοστεί, εφόσον πάρει ανάσα η οικονομία και πως σε κάθε περίπτωση, θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να μην εφαρμοστεί.
Η διαφορά μεταξύ των δύο εκδοχών, είναι μεγάλη και κρίσιμη. Και μέχρι να «μιλήσει» το υπουργείο Οικονομικών, ουδείς γνωρίζει τι θα συμβεί, τελικά. Και όσο δεν ξέρουμε τι θα συμβεί, σε λίγο καιρό, όταν θα προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τα συμβόλαια του 2018 με τους tour operators, οι ξενοδόχοι θα έχουν μείζον πρόβλημα.
Για να γίνει η εξίσωση πιο δύσκολη, έρχονται στο κάδρο και τα πλεονάσματα του 3,5% και το λεγόμενο "δημοσιονομικό κενό" που προκύπτει. Αν η ανάπτυξη... επιμένει να μην έρχεται, για να επιτευχθούν θα είναι μονόδρομος η λήψη νέων μέτρων ή το κόψιμο κάθε συζήτησης για ακύρωση συμφωνημένων, όπως το τέλος διανυκτέρευσης. Τι θα περιλαμβάνουν αυτά και ποιους θα πλήξουν; Ήδη έχει ανοίξει μία κουβέντα για τον συντελεστή του 13% και κάποια ακόμη, αλλά και πάλι, δεν μπορούμε να ξέρουμε αυτήν τη στιγμή.
Μέσα σε όλα αυτά, ας κρατήσουμε και το ότι ακόμα δεν έχει εμφανιστεί το τόσες φορές εξαγγελθέν νομοσχέδιο για τη ρύθμιση και φορολόγηση των βαρυχρόνιων μισθώσεων ιδιωτικών χώρων σε τουρίστες...
Έτσι έχουν τα πράγματα, όπως τα βλέπουμε εμείς και αυτήν τη στιγμή που γράφονται τούτες οι γραμμές.

Καλή δύναμη σε όλους μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου