Νομοθετικές ρυθμίσεις για την ενοικίαση ιδιωτικών καταλυμάτων, π.χ. κατοικιών και διαμερισμάτων, δηλαδή από ιδιώτες μέσω sites και γραφείων σε ξένους επισκέπτες, προωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα οι κυβερνήσεις της Ισπανίας, της Γαλλίας και της Γερμανίας. Σε μία προσπάθεια…
…να ελέγξουν την κατάσταση που επικρατεί πλέον στους προορισμούς αυτούς και να θέσουν υπό κάποιο έλεγχο και τα εισοδήματα που προκύπτουν από την αγορά αυτή αλλά και τους όρους και τις προυποθέσεις που ενοικιάζονται τέτοιου είδους καταλύματα.
Είναι ένα θέμα που το παρακολουθούμε στενά τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς, καθώς έχει εξαπλωθεί τόσο πολύ, που άρχισε να ενοχλεί και τους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς των εν λόγω χωρών αλλά φυσικά και τους ξενοδοχειακούς φορείς τους.
Ειδικά στην Ισπανία, όπου οι Βρετανοί έχουν αγοράσει πάνω από ένα εκατ. σπίτια, βίλες και διαμερίσματα, κυβερνητικοί αξιωματούχοι αναφέρουν ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα (!) - υπερβολικό μας φαίνεται αλλά κάπου εκεί κοντά πρέπει να είναι το μέγεθος - των διανυκτερεύσεων φέτος έγιναν σε ιδιωτικά καταλύματα.
Στην Ισπανία, οι νομοθετικές ρυθμίσεις αναμένονται την ερχόμενη Άνοιξη και θα αφορούν στις περισσότερες περιοχές της χώρας, καθώς, ήδη, στην Καταλονία, στις Βαλεαρίδες και στα Κανάρια, ισχύουν αυτηρότερες προυποθέσεις.
Εκεί όπου σήμερα μπορούσε κανείς σχετικά εύκολα να ενοικιάσει το κατάλυμά του σε ξένου, υπό την προυπόθεση ότι θα δήλωνε το εισόδημα και θα πλήρωνε τους φόρους που αναλογούν, στο εξής θα πρέπει να αποκτήσει ειδική άδεια από τις τοπικές αρχές, θα υπόκειται σε τακτικούς ελέγχους ασφάλειας και υγιεινής αλλά και άλλους περιορισμούς, όπως π.χ. να είναι διαθέσιμος 24ώρες το 24ωρο ο ιδιοκτήτης για τυχόν προβλήματα που μπορεί να προκύψουν, από βλάβες στα υδραυλικά μέχρι διακοπές ρεύματος.
Στη Γαλλία, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε πόλεις όπως το Παρίσι, η Μασσαλία και η Λυών. Εκεί οι πρώτες ρυθμίσεις αναμένονται την επόμενη εβδομάδα κιόλας και αν αποδώσουν, θα επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας. Και στη Γαλλία υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός οικιών που έχουν αγοραστεί από ξένους, στην πλειονότητά τους Βρετανούς.
Στις αρχές του χρόνου, θα ακολουθήσει και η Γερμανία.
Όπως επισημαίνουν, ιδιοκτήτες και εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε αυτήν τη μορφή ενοικιάσεων, αφενός μεν τα περισσότερα καταλύματα είναι αγορασμένα με δάνεια και οι ιδιοκτήτες τους τα προσφέρουν προς ενοικίαση συγκεκριμένες περιόδους του έτους για να καλύπτουν έξοδα και να έχουν και ένα πρόσθετο εισόδημα, αφετέρου δε, η αυστηρότερη νομοθεσία, μπορεί να οδηγήσει και σε ένα μεγάλο κύμα προσφοράς τέτοιων ιδιοκτησιών προς πώληση, “κλονίζοντας” την ισορροπία της αγοράς ακινήτων.
Επιπρόσθετα, υπάρχουν αντιδράσεις και από τους εκατοντάδες χιλιάδες πελάτες τέτοιων καταλυμάτων, κυρώς οικογενειάρχες, που υποστηρίζουν ότι θα στερηθούν το δικαίωμα να κάνουν οικονομικές διακοπές με άνεση και καλύτερες προυποθέσεις διαμονής.
Με αυτά υπόψη, στη χώρα μας, φαίνεται ότι η πρωτοβουλία του Υπουργείου Τουρισμού να διαμορφώσει ένα νέο ειδικό θεσμικό πλαίσιο για τα ενοικιαζόμενα σπίτια, κινήθηκε προς τη σωστή κατεύθυνση. Παραμένει, όμως, πρόβλημα ο αυξανόμενος αριθμός διαμερισμάτων που προσφέρονται για ολιγοήμερη ενοικίαση σε ξένους, στα μεγάλα αστικά κέντρα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου