Πολλά τα εισερχόμενα και μεγάλος όγκος πληροφορίας, σήμερα στην ημερίδα του ΞΕΕ για τον ιατρικό τουρισμό. Σταχυολογούμε, αξιολογούμε και ξεδιαλέγουμε: To ποσό των 400 εκατ. ευρώ μπορεί να εισφέρει στην οικονομία της χώρας τα επόμενα 2-3 χρόνια ο κλάδος του ιατρικού τουρισμού. Από αυτό ξεκινάμε και…
…περνάμε σε επισημάνσεις και στοιχεία που αναφέρθηκαν ή δόθηκαν στην ημερίδα:
Ξεκινάμε από αυτούς που έδωσαν στοιχεία (ας μας συγχωρέσουν οι φίλτατοι υπουργοί για την ανατροπή του “πρωτοκόλλου”).
Ο καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Γιάννης Τούντας:
- Η χώρα μπορεί να συγκεντρώσει τα προσεχή τρία με πέντε έτη 100.000 ασθενείς με οικονομικό όφελος 400 εκατ. ευρώ.
- Σε δέκα έτη, η Ελλάδα θα μπορεί να αντλήσει μόνο από τον ιατρικό τουρισμό, ποσό ύψους 2 δισ. ευρώ με την προσέλκυση 400.000 ασθενών.
- Ετοιμάζεται ο κώδικας ηθικής και δεοντολογίας βάσει του οποίου θα αναπτυχθεί ο τομέας και το εγχειρίδιο με τα πιο κρίσιμα ζητήματα για τους παρόχους υγείας.
- Το 34% των ασθενών διεθνώς χρησιμοποιούν εξειδικευμένα πρακτορεία για να κλείσουν το πακέτο τους ενώ το 66% απευθύνεται απευθείας στις κλινικές.
- Το 84% των ασθενών ταξιδεύει με συνοδό. Οι συνήθεις δαπάνες των ασθενών ανά περιστατικό κυμαίνονται από 2.400 έως 7.200 ευρώ.
- Κάθε ασθενής παρακινεί άλλους 3 ασθενείς να πράξουν το ίδιο.
Γενικά:
- Παγκοσμίως τα έσοδα που προκύπτουν ετησίως από περίπου 5 εκατ. ασθενείς του ιατρικού τουρισμού προσεγγίζουν τα 20 δισ. δολάρια με μέσο όρο ιατρικής δαπάνης 3.000 ως 4.000 δολάρια.
- Το μέγεθος αναφέρεται μόνο στον ιατρικό τουρισμό επιλογής, και μόνο στις δαπάνες ιατρικών υπηρεσιών (όχι ταξίδι και διαμονή εκτός νοσοκομείων).
- Οι χώρες με τα περισσότερα έσοδα από ιατρικό τουρισμό είναι οι: Ινδία, Σιγκαπούρη, Ταϋλάνδη, Βραζιλία, Μεξικό, Κόστα Ρίκα, Κούβα, Ουγγαρία και Τουρκία.
- Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη για τον ιατρικό τουρισμό, οι Ευρωπαίοι ταξιδεύουν σχετικά λιγότερο για ιατρικούς σκοπούς, ίσως επειδή οι ανάγκες υγείας τους καλύπτονται σε μεγαλύτερο βαθμό από δημόσια συστήματα υγείας ή ασφάλισης. Αντίθετα, η μεσαία τάξη στην Ασία και στην Αμερική συνηθίζει να πληρώνει ιδιωτικά, κάτι που εξηγεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη προορισμών στην Ασία και την Νότιο Αμερική.
Όπως τόνισε η υπουργός Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη:
- Το υπουργείο Τουρισμού, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, διαμόρφωσαν το θεσμικό πλαίσιο, βάσει του οποίου θα αναπτυχθούν οι τουριστικές δραστηριότητες που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη του ιατρικού τουρισμού.
- Επίκειται έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης για την προσέλκυση επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού υγείας.
- Θα υπάρξει αύξηση του τουριστικού συναλλάγματος, τόνωση των επενδύσεων, επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, ανάπτυξη του City Break αλλά και νέες θέσεις εργασίας.
- Ο Τουρισμός Υγείας, είναι η ομπρέλα κάτω από την οποία συνυπάρχουν μεταξύ άλλων ο ιατρικός τουρισμός, ο ιαματικός τουρισμός και ο τουρισμός ευεξίας. Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο σύστημα υπηρεσιών φροντίδας της ανθρώπινης υγείας, με χαρακτηριστικό την υψηλή ποιότητα.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης:
- “Με τον ιατρικό τουρισμό μπορούν να γίνουν θαύματα”, εννοώντας ότι υπάρχουν πολλαπλά οφέλη για την ελληνική οικονομία και ειδικότερα για το τουριστικό προϊόν.
- Προωθείται νομοθετική πρωτοβουλία για απλοποίηση της αιμοκάθαρσης, όπως επίσης και επικαιροποίηση του πλαισίου για τον ιαματικό τουρισμό.
- Πρόσφατα είχε συνάντηση με εκπροσώπους Αμερικανικού Ομίλου κολοσσού που μεταξύ άλλων διαχειρίζεται υποθέσεις Αμερικάνων οι οποίοι πρόκειται να κάνουν επεμβάσεις στη καρδιά. Οι εκπρόσωποι του Ομίλου του είπαν ότι έχουν υπογράψει συμβάσεις και προωθούν σε νοσοκομεία της Ινδίας, Αμερικάνους για να κάνουν τις επεμβάσεις σε συνδυασμό με τις διακοπές τους και ότι ενδιαφέρονται να πράξουν το ίδιο και προς την Ελλάδα.
O πρόεδρος του ΞΕΕ, Γιώργος Τσακίρης:
- H υπάρχουσα ιατρική υποδομή της χώρας, σε συνεργασία με το ελληνικό ξενοδοχειακό δυναμικό, συνθέτουν ένα άκρως ανταγωνιστικό τουριστικό προϊόν, ικανό να πρωταγωνιστήσει διεθνώς, προσελκύοντας μεγάλο αριθμών τουριστών.
- Στo πλαίσιo της παρουσίασης του πακέτου των προσφερόμενων υπηρεσιών και σε συνεργασία με την ομάδα εργασίας για τον ιατρικό τουρισμό δημιουργήθηκε στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος, ένας διαδραστικός χάρτης ιατρικών και τουριστικών υποδομών.
- Και μία αναφορά μάλλον άσχετη με το θέμα, αλλά που μας έκανε εντύπωση: "Ενώ τα ελληνικά ξενοδοχεία έκαναν και φέτος το πατριωτικό τους καθήκον, φαίνεται ότι οι εν Ελλάδι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών μας και οι κάθε λογής ντόπιοι πληροφοριοδότες και συνεργάτες τους, οι οποίοι δυστυχώς πληθαίνουν, απεργάζονται συνεχώς, ως μαθητευόμενοι μάγοι, διάφορα πειράματα που θέτουν σε κίνδυνο την ανταγωνιστικότητα και τελικώς την επιβίωση, αυτή καθαυτή των ελληνικών ξενοδοχείων, με πιο πρόσφατο θέμα, τις σκέψεις και τις πιέσεις που ασκούν για την απελευθέρωση του καθεστώτος ενοικίασης των κατοικιών. Σκέψεις που είναι τόσο προφανές το πόσο καταστροφικές συνέπειες θα έχουν στον κλάδο, σκέψεις που γεννούν πραγματικά ερωτηματικά για το ποια σκοτεινά συμφέροντα τις υπαγορεύουν".
Επιπρόσθετα: Τη διεθνή πιστοποίηση των παρόχων χαρακτήρισε ως βασικό προαπαιτούμενο για την ανάπτυξη του τομέα ο πρόεδρος της ΕΝΕΕ και διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Αθηνών Βασίλης Αποστολόπουλος και ανέφερε παραδείγματα ορθολογικής ανάπτυξης ιατρικού τουρισμού κρούοντας το κώδωνα του κινδύνου για την περίπτωση εμφάνισης μη νόμιμων κέντρων παροχής τέτοιων υπηρεσιών από τη προσεχή τουριστική σεζόν.
Ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης εξέφρασε την ελπίδα η Ελλάδα να γίνει ο πρώτος παγκόσμιος προορισμός για τον ιατρικό τουρισμό ενώ τάχθηκε υπέρ της μείωσης του ΦΠΑ για τις προσφερόμενες υπηρεσίες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου