Ας αρχίσουμε να συνοψίζουμε σιγά-σιγά, τώρα που ολοκληρώνεται η φετινή ITB και να σταχυολογούμε: Για την Ελλάδα μας, πρώτα, τα πράγματα έχουν ως εξής: Το κλίμα σε επίπεδο τουριστικής αγοράς, αντιμετώπισης από τα media αλλά και από ικανό μέρος της κοινής γνώμης είναι θεαματικά βελτιωμένο και υγιώς θετικό. Ειδικά ως προς το κοινό…
…μία καλή “γεύση” φάνηκε σήμερα στην έκθεση, όπου το εληνικό περίπτερο πραγματικά θύμιζε παλιές καλές εποχές γερμανικής αγοράς. Πολύς κόσμος, καλή ροή μέχρι και αργά το μεσημέρι, έντονο ενδιαφέρον και για τους κλασικούς προορισμούς αλλά και για νέους.
Και κάτι άλλο που δαπιστώσαμε, στοχευμένο ενδιαφέρον, σε αρκετά θεματικά πεδία. Οι Γερμανοί, ακόμα και των μεγαλύτερων ηλικιών, είναι πολύ καλά ενημερωμένοι για την Ελλάδα και τους προορισμούς της και αναζητούν πολύ συγκεκριμένες πληροφορίες.
Όπως αναφέραμε και τις προηγούμενες μέρες, ο ρυθμός των κρατήσεων είναι πολύ δυναμικός, σε υψηλά διψήφια ποσοστά, ανάλογα με τον tour operator και τον προορισμό. Στο κλείσιμο της χρονιάς, οι τουριστικοί παράγοντες περιμένουν μία αύξηση που τελικά θα καταλήξει κάπου μεταξύ 10% και 15%, το οποίο στο πιο συντηρητικό σενάριο αντιπροσωπεύει περίπου 230.000 περισσότερους Γερμανούς.
Κρήτη, Ρόδος, Δωδεκάνησα γενικότερα, Χαλκιδική, Σποράδες, Κέρκυρα, Κυκλάδες είναι οι προορισμοί που προσλεκύουν περισσότερο ενδιαφέρον, ενώ ανεβαίνει αξιοσημείωτα και η Αθήνα (κυρίως στους μεμονωμένους).
Ειδικά για ορισμένους tour operators αλλά και specialists, αυτό που μας έλεγαν είναι ότι αυτή τη χρονιά περιμένουν ότι θα ξαναπιάσουν τα επίπεδα πωλήσεων και τζίρων της προ της κρίσης περιόδου. Μακάρι.
Το μόνο “πρόβλημα” που αντιληφθήκαμε, είναι ότι πάμε, για μία ακόμα φορά, για χρονιά έντονης εποχικότητας. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μαζέψαμε, οι κρατήσεις εξελίσσονται μεν πολύ καλά, αλλά Απρίλιος και Μάιος δεν έχουν την κίνηση που θα ανέμενε κανείς με τέτοια δυναμική στη ζήτηση. Και αυτή η διάσταση έχει πολλές παραμέτρους και πτυχές που χρήζουν μεγάλης προσοχής για να μην βρεθούμε πάλι αντιμέτωποι με καταστάσεις που θα μας κάνουν ζημιά. Και ο νοών νοείτω…
Γενικά για Ελλάδα: Η Μ. Βρετανία επιστρέφει και αυτή με καλές προοπτικές και φαίνεται ότι οδεύουμε και από εκεί για μία καλή αύξηση. Οι Σκανδιναβικές αγορές, κινούνται αυξητικά, αλλά όχι για όλους τους ελληνικούς προορισμούς, Ολλανδία, Βέλγιο και Αυστρία, με θετικές τάσεις, η Γαλλία εξακολουθεί να δείχνει αξιόλογη δυναμική αν και πέρυσι έκανε μεγάλο άλμα, στην Β. Αμερική υπάρχει καλό ενδιαφέρον.
Η Ρωσία είναι ο μεγάλος γρίφος της φετινής περιόδου και όλα θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στην Ουκρανία αλλά και από τη στάση των Ευρωπαίων, καθώς αυτά που ακούγονται περί αντίμετρων και περιορισμών στη visa, εκτός από ανησυχητικά είναι και επικίνδυνα. Από την ίδια την Ουκρανία, οι εκτιμήσεις που μάθαμε είναι ότι περιμένουμε μία μείωση περίπου στο 50% και βλέπουμε.
Αυτά από ITB για Ελλάδα, θα κάνουμε και κάποιες αναρτήσεις σε λίγο για ανταγωνιστές αλλά και για κάποιες ενδιαφέρουσες αλλαγές στις τάσεις των Γερμανών και… πάμε για άλλα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου