Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη, 31 Δεκεμβρίου 2015

Ρωσία: Σοκ, δέος και πολλά ερωτήματα στην αγορά για την απόφαση του Rostourism

- Ποιο είναι το "παράδοξο" που προβληματίζει
- Οι "παραπλευρες απώλειες"
- Το "στοίχημα" για την Ελλάδα...


Σοκ, δέος αλλά και πολλές αντιδράσεις εντός και εκτός Ρωσίας, προκαλεί η χθεσινή απόφαση της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Τουρισμού της Ρωσίας να εφαρμόσει άμεσα τις κυβερνητικές εντολές για απαγόρευση της δραστηριότητας εταιρειών τουρκικών συμφερόντων στη χώρα......εν προκειμένω, στον τουριστικό τομέα.
Όπως προκύπτει από νεότερες πληροφορίες, ο Rostourism προχώρησε σε μία έρευνα δεκάδων εταιρειών τουριστικών οργανισμών που είναι πιστοποιημένες στο επίσημο Μητρώο tour operators της Ομοσπονδίας και αποφάσισε τη διαγραφή, από αύριο, 1η Ιανουαρίου, περίπου 19 εξ αυτών (μέχρι χθες το βράδυ, τουλάχιστον) μεταξύ των οποίων βασικές και θυγατρικές εταιρείες των μεγάλων tour operators, όπως η Pegas και η Coral αλλά και άλλων, μικρότερων, όπως η Anex και η Sammar.
Ωστόσο, η εφαρμογή της απόφασης, πάντως, δημιουργεί γενικά ένα περίεργο, ίσως και παράδοξο σκηνικό: Όπως διαπιστώνεται, υπάρχουν άλλες εταιρείες που ανήκουν στους ίδιους tour operators που δεν θίγονται! Για παράδειγμα, διαγράφεται η Pegas Tours ή η Pegas Krasnodar αλλά μένουν εντός θεσμικού πλαισίου, η Pegas St. Petersburg ή η Pegas Rostov-Don. Το αντίστοιχο συμβαίνει και με την Coral.
Κριτήριο για αυτήν την απόφαση, λογικά θα πρέπει να ήταν η συμμετοχή στο μετοχικό τους κεφάλαιο εταιρειών ή προσώπων τουρκικών συμφερόντων. Κάτι όμως που αμφισβητούν ευθέως ορισμένοι από τους θιγόμενους, όπως ο Pegas που δηλώνει ότι δεν υπάρχει «τουρκικό επιχειρηματικό συμφέρον ή πρόσωπο» στις εταιρείες που διεγράφησαν...
Βεβαίως, με την κατάσταση στις ρωσο-τουρκικές σχέσεις, έτσι όπως έχει κλιμακωθεί, δεν είναι και πολύ εύκολο να αντιδρά κανείς στα Διατάγματα του προέδρου και της κυβέρνησης... Επομένως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα. Διότι, εδώ, μπαίνουν και άλλα ζητήματα «εσωτερικής» σημασίας για τη ρωσική τουριστική αγορά, καθώς μιλάμε για χιλιάδες εργαζόμενους, ολόκληρα δίκτυα γραφείων, δραστηριότητες και υπηρεσίες που είχαν να κάνουν και με την εσωτερική αγορά της Ρωσίας, αεροπορικές μεταφορές κοκ.
Οι... «παράπλευρες απώλειες»
Όσον αφορά τις περιπτώσεις των άλλων προορισμών, πλην Τουρκίας, όπου διακινούσαν Ρώσους αυτές οι εταιρείες, οι μέχρι τώρα πληροφορίες αναφέρουν ότι οι θιγόμενοι tour operators θα «καλύψουν όλες τους τις υποχρεώσεις σε πελάτες και συνεργάτες», ό,τι και αν σημαίνει αυτό.
Τι θα γίνει, όμως, με τα συμβόλαια που έχουν υπογραφεί για το 2016, με ακριβείς εκτιμήσεις για τις απώλειες που θα προκύψουν για τις συνεργαζόμενες επιχειρήσεις και προορισμούς και για το κατά πόσο θα επωφεληθούν από αυτήν την κατάσταση οι άλλοι tour operators της ρωσικής αγοράς, θα αρχίσουμε να ο βλέπουμε το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τα Προξενεία! Τα Προξενεία!
Σε κάθε περίπτωση, όπως και να εξελιχθεί η κατάσταση, για την Ελλάδα φαντάζει ακόμα πιο επιτακτική και επείγουσα η ανάγκη να καλυφθούν οι ανάγκες των Προξενείων μας για τη χορήγηση θεωρήσεων και δη των βιομετρικών!
Μεγάλο μέρος των πελατών που ενδεχομένως θα χαθούν από τις εταιρείες που φαίνεται να τίθενται εκτός αγοράς, πιθανότατα θα κερδηθούν από τους άλλους tour operators, όπως ο Mouzenidis, ο Biblio, ο ΤΕΖ (και για αυτόν υπήρχε φημολογία ότι θα είναι στα «θύματα» της απόφασης, αλλά τελικά δεν φαίνεται να ισχύει...) κ.α.

Το μεγάλο μας στοίχημα είναι αυτό. Αν θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στην αυξημένη ζήτηση που έρχεται και αυτό μπορεί να συμβεί μόνον με επαρκή στελέχωση, «ΧΘΕΣ», των Προξενείων υπαλλήλων εξουσιοδοτημένων και κατάλληλα προετοιμασμένων! Τα χουμε πει μήνες τώρα, ας μην τα ξαναλέμε και τώρα, στο «και πέντε»...

1 σχόλιο:

 1. Αγαπητό μας Lobby,

  Οι αναρτήσεις σας με ωθούν να κάνω κατάχρηση της φιλοξενίας σας και να σας ζητήσω να μου επιτρέψετε ακόμη ένα σχόλιο σχετικά με την Ρωσική αγορά .

  Οι αφίξεις το 2013 σύμφωνα με τα στατιστικά της ΤτΕ έφτασαν στο 1.350 χιλ. άτομα που ήταν και το ανώτερο όριο αφίξεων που μπορέσαμε να έχουμε από την αγορά αυτή, μαζί με την Ουκρανία (..πριν αρχίσει η «κατρακύλα» το 2014, 2015).

  Υπολογιστικά, μόνο στη Μόσχα, κατά το παρελθόν εκδίδονταν 4- 5.000 Βίζες ημερησίως κατά μέσο όρο στη χαμηλή περίοδο ενώ ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος , 7-9.000 Βίζες, στους μήνες αιχμής για να φτάσουμε στο αποτέλεσμα αυτό το 2013.

  Δυστυχώς με τα βιομετρικά, τα πράγματα δυσκολεύουν..
  Σίγουρα έχετε γράψει πολλά σχετικά με το θέμα των θεωρήσεων σε αναρτήσεις σας κατά το παρελθόν και όχι μόνο..

  Κατά τη γνώμη μου που συνάδει με το δικό σας πνεύμα, δεν φτάνει μόνο να αυξηθεί ο αριθμός των ατόμων στα Προξενεία και δη της Μόσχας.
  Θα πρέπει αφενός μεν να υπάρξει άμεση μέριμνα για μεγαλύτερο χώρο που θα μπορούσε να στεγάσει τους περισσότερους υπαλλήλους, έκτακτο προσωπικό, εξοπλισμό (εκτυπωτές κ.λ.π.) και αφετέρου δε, θα πρέπει άρδην να αλλάξει η «νοοτροπία» σχετικά με τη χορήγηση Βίζας «πολλαπλών εισόδων».. Έτσι θα μπορέσουμε να εξυπηρετήσουμε τυχόν ανεβασμένη ζήτηση..

  Για παράδειγμα ένας Ρώσος που έχει ήδη μία Βίζα Σένγκεν, θεωρώ ότι πολύ ευχαρίστως θα έσπευδε να δώσει βιομετρικά κ.λ.π. εφόσον του είχαμε υποσχεθεί να του χορηγήσουμε Βίζα πολλαπλών εισόδων τουλάχιστον (1-2) ετών.

  Και για επιπλέον κίνητρο?

  Θα πρέπει κάποια στιγμή (πιλοτικά , γιατί όχι τώρα το 2016 που είναι Χρονιά Ρωσίας-Ελλάδας) να πούμε στους Ρώσους να έρθουν ΔΩΡΕΑΝ έστω και για μία φορά!

  Το Δωρεάν μπορεί να ισχύσει για περιόδους που θέλουμε να «ανεβάσουμε» την κίνηση (θα μπορεί να ισχύει μόνο π.χ. για τουρίστες που έχουν ήδη έρθει μία φορά στη χώρα μας) ενώ για την υψηλή περίοδο ή για επισκέπτες που θα έρθουν πρώτη φορά από τη Ρωσία, ας έχουμε μία τιμή π.χ. 5,00 € μόνο αντί τα 32+

  Πόσα άραγε χρήματα θα χάσουμε από την μειωμένη τιμή της Βίζας το 2016 και πόσα θα είναι τα έσοδα από την αύξηση της κίνησης αν σκεφτούμε ότι οι Ρώσοι έχουν διαπιστωμένα τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή δαπάνη??

  Πόσο «πολλαπλασιαστικά» στην οικονομία θα μπορούσαν αυτά τα επιπλέον έσοδα να λειτουργήσουν??

  Δεν είναι λίγοι δε οι Tour Operators που σε άτυπες συζητήσεις από ότι γνωρίζω ψάχνουν τρόπους «επιδότησης» της Βίζας…

  Ο συνδυασμός της μεγάλης πτώσης του Ρουβλίου με τις χαμηλότερες προσφερόμενες τιμές των ανταγωνιστών (Ισπανία, Ιταλία, Ταϋλάνδη κ.α.) και την παρότρυνση της Ρωσικής Ηγεσίας να στραφούν οι Ρώσοι στα Ρωσικά θέρετρα, με οδηγεί στο μη αισιόδοξο συμπέρασμα ότι το 2016 δεν πρέπει να περιμένουμε και πολλά πράγματα από την Ρωσία, αν πιστεύουμε μόνο σε «αυτόματους πιλότους» και στο «κάνε Θεέ μου να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα»..

  Καλή Χρονιά με υγεία και ότι καλύτερο!

  ΑπάντησηΔιαγραφή