Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Στατιστικά 9μήνου: Δεν είναι μόνον η "τρύπα" του 1 δισ. που χρήζει περιατέρω μελέτης...

- Καθίζηση μέσης δαπάνης ανά ταξίδι και ανά διανυκτέρευση
- Σε ποια κατηγορία επισκεπτών καταγράφεται σημαντική αύξηση εισπράξεων

Είναι πραγματικά πολύ αποκαλυπτικά και ενδιαφέροντα τα οριστικά στοιχεία της ΤτΕ για το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2016, που δημοσιοποιήθηκαν χθες και έγιναν αντικείμενο πολλών δημοσιευμάτων και αναλύσεων. Κατ΄αρχάς, πλέον σημαντικό στοιχείο...


...είναι η έκταση της μείωσης των εισπράξεων στο εν λόγω διάστημα, που ξεπέρασε το 1 δισ., ενώ στα προσωρινά στοιχεία που είχαν δημοσιευθεί τον Νοέμβριο, έφθανε τα 703 εκατ.. Η επί τα χείρω οριστικοποίηση της μείωσης των εσόδων, συμπαρασύρει φυσικά και τους επιμέρους δείκτες, με τη μέση δαπάνη να κατρακυλάει ακόμα χαμηλότερα, κάτω από τα 500 ευρώ, στα 492 και τη μέση δαπάνη ανά διανυκτέρευση, κάτω από τα 70 ευρώ, στα 68,6 ευρώ.
Το άλλο πολύ ενδιαφέρον στοιχείο που αναδεικνύεται, κατά την άποψή μας, είναι αυτό που σχετίζεται με τις εισπράξεις που προέρχονται από όσους επισκέπτες δηλώνουν ότι ήρθαν στην Ελλάδα επισκεπτόμενοι συγγενείς και φίλους, το διεθνώς γνωστό και καθιερωμένο VFR.
Αυτή η κατηγορία επισκεπτών θα πρέπει να μας απασχολεί πιο σοβαρά και πιο συχνά, διότι σε αυτήν κατατάσσονται οι πάνω από 600.000 Έλληνες που έχουν φύγει στο εξωτερικό τα τελευταία χρόνια λόγω κρίσης προκειμένου να βρουν καλύτερες συνθήκες (εργασίας κυρίως) και που αποκαλούμε «νεο-μετανάστες».

Είναι σαφές πια πως ακόμα και ένα ποσοστό, ας πούμε 30%, εξ αυτών, να επισκέπτονται την πατρίδα κατά μέσο όρο δύο φορές τον χρόνο, αποδίδουν ένα λίαν αξιοσημείωτο και υπολογίσιμο μέγεθος αφίξεων.
Στα σχετικά στοιχεία, δεν αναλύονται οι αφίξεις ανά λόγο ταξιδιού – που θα μας επέτερε μία πολύ πιο επεξηγηματική εικόνα - αλλά οι εισπράξεις ανά λόγο ταξιδιού. Και εκεί βλέπουμε πως η συγκεκριμένη κατηγορία αντιπροσώπευε (στο συγκεκριμένο διάστημα) περίπου το 2,5% του συνόλου ή 325 εκατ. ευρώ το 2013, ενώ το 2016, το 5% του συνόλου ή 589 εκατ. ευρώ, με αύξηση μάλιστα 30,6%!
Επισημαίνοντας αυτά, να επαναφέρουμε τον παλαιότερο προβληματισμό μας για το ότι πρέπει να δούμε πιο προσεκτικά τα στατιστικά μας στοιχεία. Και όπως δείχνουν τα πράγματα, πλέον, όχι τόσο ως προς τις εισπράξεις αλλά ως προς τις αφίξεις. Εκεί, στις αφίξεις, πρέπει να γίνει πιο ενδελεχής ανάλυση και κατηγοριοποίηση.
Για να μην δοθεί δε η εντύπωση ότι αποφεύγουμε να το σχολιάσουμε: Η μεν πολιτική ηγεσία του τουρισμού πρέπει να θεραπευθεί από το εμμονικό «κυνήγι μαγισσών» στο οποίο επιδίδεται επειδή η εξέλιξη των εισπράξεων της χαλάει το, ούτως ή άλλως προβληματικό, επικοινωνιακό της "διήγημα", η δε αντιπολίτευση, να αντιληφθεί ότι κάθε είσοδος μη κατοίκου στη χώρα, στατιστικά, αποτελεί «άφιξη» και πρέπει να καταγράφεται ως τέτοια, αρκεί να κατηγοριοποιείται όπως πρέπει.

Ταύτα.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου