Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2017

Στατιστικά Τουρισμού: Θα πάει πολύ μακριά ακόμα αυτή η βαλίτσα;

mon Dieu, pourquoi tant de agitation    

Πραγματικά, δεν θυμόμαστε να έχει γίνει τόσος “θόρυβος” και τόση ανακατωσούρα για τα στατιστικά στοιχεία του τουρισμού, τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Εκτός από τότε που είχε προκύψει το θέμα με τους Αλβανούς μετανάστες, αρχές δεκαετίας 2000, ποτέ μέχρι σήμερα, δεν είχε αναλωθεί τόσος...


... χρόνος, τόση δημοσιότητα και τόση… ενέργεια για αυτό το θέμα!
Πολιτική ηγεσία, αντιπολίτευση, φορείς, δημοσιογράφοι, media, αναλυτές, blogs, trolls και ανθυπο-troll-άκια, δινουμε ρέστα για το πιο στοιχείο είναι σωστό και ποιο όχι, λες και έχουμε λύσει όλα τα άλλα σοβαρά ζητήματα και τα πραγματικά προβλήματα του τουρισμού!
Το “κακό”, βέβαια, ξεκίνησε μόλις φάνηκαν τα πρώτα στοιχεία για την κίνηση πέρυσι την Άνοιξη, που έδειχναν μείωση και στις αφίξεις και στα έσοδα. Και κλιμακώθηκε όταν βγήκαν τα στοιχεία του εξαμήνου που, πέραν των άλλων, έδειξαν ότι η πορεία των εσόδων δεν θα είναι καθόλου καλή και σε διακριτή αναντιστοιχία με την αντίστοιχη των αφίξεων. Κάτι που φάνηκε καλύτερα από τον Αύγουστο και μετά, με αποκορύφωμα, τα οριστικά στοιχεία του 9μήνου και τα πλέον πρόσφατα, για το 11μηνο.
Η ηγεσία του τουρισμού - καθώς η στατιστική εικόνα, χάλαγε σημαντικά την επικοινωνιακή εικόνα και είναι κατανοητό αυτό, ως ένα σημείο, από πλευράς πολιτικής επικοινωνίας - είχε, ήδη τότε (πριν την έναρξη της περιόδου) ξεκινήσει έναν… “ανένδοτο”, με κύριο επιχείρημα ότι τα στοιχεία της ΤτΕ “δεν είναι σωστά”, ότι υπάρχουν “τεράστιες αποκκλίσεις” κ.λπ. και ότι θα δημιουργήσει “νέο σύστημα επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων” και άλλα τινά.
Τροφοδοτώντας, έτσι, ένα “πανηγύρι”  απόψεων, αναλύσεων, δηλώσεων, διαρροών κοκ, διανθισμένων και με ορισμένες βαθυστόχαστες στατιστικολογικές σαχλαμάρες. Φθάσαμε μέχρι και στο σημείο, κάποιοι να βλέπουν… “συνωμοσίες” και “δολοπλοκίες” με σκοπό να πλήξουν την κυβέρνηση!
Μία “τρέλα” δηλαδή, χωρίς ουσιαστικό λόγο, που πηγάζει και συντηρείται από την εξοργιστική εμμονή κάποιων να δείξουν ως δικό τους επίτευγμα, μία εικόνα που απλά δεν υπάρχει και να καρπωθούν κατά "αποκλειστικότητα" ένα αμφιλεγόμενο αποτέλεσμα που προέκυψε για άλλους λόγους και από άλλους παράγοντες.
Το 2015 που τα ποσοστά των αυξήσεων ήταν θετικά και πιο αναλογικά – 5,5% τα έσοδα και 7,6% οι αφίξεις - δεν υπήρχε πρόβλημα, όλα μία χαρά ήταν, το 2016 το ανακαλύψαμε…
Τέλος πάντων.
Παράδοξα και αντικρουόμενα ευρήματα στα στατιστικά του Τουρισμού, υπήρχαν ανέκαθεν. Πολλές φορές τα έχουμε θίξει και αναδείξει και εμείς τα τελευταία 5-6 χρόνια.
Το πρόβλημα, τώρα, είναι ότι το θέμα αυτό έγινε αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, πολύ πιο έντονα και πολύ πιο πεισματικά από το σύνηθες. Το υπουργείο Τουρισμού δείχνει να έχει “κολλήσει” σε βαθμό εμμονής και όπως ήταν επόμενο, αντιδρά και ακολουθεί και η αντιπολίτευση, για τους δικούς της λόγους. Μέχρι και Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή έγινε.
Λοιπόν, καθίστε όλοι μαζί, κυρίως οι πολιτικοί μεταξύ σας πρώτα και μετά με την ΤτΕ, τους φορείς και τα ινστιτούτα τους και συνεννοηθείτε, αθόρυβα και μεθοδικά, γιατί δεν πάει άλλο αυτή η ιστορία.
Στο φινάλε, ξεκινήστε επιτέλους εκείνον τον ταλαίπωρο τον Δορυφόρο Λογαριασμό, που τόσα χρόνια οι εκάστοτε πολιτικές ηγεσίες όλο εξαγγέλλουν και... δρομολογούν, εμείς (οι φορολογούμενοι) πληρώνουμε, αλλά ποτέ δεν ολοκληρώνεται και δεν ενεργοποιείται.
Με κοινή συμφωνία και αποδοχή από όλους, όμως! 
Για να τελειώσει κάποτε και αυτό το χιλιοπαιγμένο κακόγουστο έργο που ζούμε δεκαετίες τώρα με τους πολιτικούς μας, για το τι έλεγαν και λένε, ως κυβέρνηση στην αντιπολίτευση και ως αντιπολίτευση στην κυβέρνηση.
Και μία φιλική συμβουλή και κρατήστε την: Αφού αποφασίσατε να σκαλίζετε αυτό το θέμα, ο καθένας από το χαράκωμά του, να είστε προετοιμασμένοι για μεγάλες «εκπλήξεις». Ειδικά στο θέμα των αφίξεων.
Μία τεκμηριωμένη απάντηση στο ερώτημα «πόσες είναι οι πραγματικά τουριστικές αφίξεις από το σύνολο των πάσης φύσεως εισόδων στη χώρα που κατεγράφησαν το 2016» όλοι την περιμένουμε, πια, έτσι όπως εξωθείται η όλη ιστορία. 
Το ζήτημα είναι πόσοι θα θέλουν να την ακούσουν...   

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου