Του angel
Αν εξαιρέσει κανείς το “μπάχαλο” του κράτους και την πίκρα ή οργή που αισθάνεται κάθε τουριστικός επιχειρηματίας αυτές τις μέρες λόγω του... μυστηρίου του ΦΠΑ, τελικά έχει και την πλάκα του το θέμα. Διότι αν προσέξει κανείς τις δηλώσεις και τους όρους που...
...χρησιμοποιούν τόσο ο υπουργός Ε. Βενιζέλος, όσο και τα ανώτατα στελέχη ή οι παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, δηλαδή οι “πηγές” των δημοσιογράφων, τότε καταλαβαίνει γιατί έχει προκληθεί τέτοια σύγχυση και θολούρα:
Όταν βγαίνει ο υπουργός και αναφέρεται σε “ενιαίο πακέτο εξαγωγικού τουρισμού”, αναπαράγει έναν όρο που για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ σημαίνει και “λέει” πολλά.
Αυτό το πακέτο, όμως, δεν είναι μόνο το all inclusive με το οποίο συνδέθηκε αρχικά - στη συνέχεια προστέθηκε και η ημιδιατροφή - αλλά προφανώς το all inclusive είναι αυτό που θυμόταν ευκολότερα ο ίδιος. Και επειδή δεν ήταν και πολύ σίγουρος, “πέταξε” και ένα “υπάρχουν πολλές μορφές all inclusive”.
Όσο για τη δήλωση ότι θα ισχύσει η εξαίρεση για τα πακέτα που πωλούνται στο εξωτερικό, δεν είναι ακριβώς δήλωση. Είναι ερμηνεία και συμπέρασμα του ότι θα εξαιρεθεί “το ενιαίο πακέτο των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν προς το εξωτερικό, λειτουργούν δηλαδή εξαγωγικά”!
Αυτά για τον ΥΠΟΙΚ, περνάμε στους “παράγοντες”.
Βγήκε ένας ως “πηγή” αμέσως μετά τις δηλώσεις Βενιζέλου και δήλωσε ότι “τα πακέτα all inclusive που θα πωλούνται στο εξωτερικό, θα μείνουν στο 6,5%, τα υπόλοιπα θα πάνε στο 23%”.
Στο 6,5%; Ήταν λάθος του ή εξαγγελία;
Τι ακριβώς ήθελε να πει η “πηγή”; Ότι όλο το πακέτο, διαμονή + εστίαση, θα πάει στο 6,5% ή απλά νόμιζε ότι όλο το πακέτο είναι στο 6,5%;
Μικρή στην έννοια, αλλά “τεράστια” στην ουσία, η διαφορά!
Είπε, ακόμα η ίδια ή άλλη “πηγή” (δεν ξέρουμε ακριβώς γιατί ειπώθηκαν σε άλλο μέσο) ότι “άλλο ΦΠΑ θα πληρώνει ο ξένος στο πακέτο και άλλον ο Έλληνας στο ελληνικό τουριστικό γραφείο”.
Αυτό είναι και το σημείο που άνοιξε από χθες το βράδυ τους “ασκούς του Αιόλου”, αλλά και άλλα ζητήματα που θα τα βρούμε μπροστά μας σε λίγο...
Με δεδομένο, λοιπόν, ότι στο ΥΠΟΙΚ δεν γνωρίζουν και πολλές λεπτομέρειες, τεχνικές ή άλλες, για την τουριστική αγορά και πως αυτή λειτουργεί, καλό θα ήταν να δίνουμε μεγαλύτερη προσοχή στο τι φαίνεται ότι θέλουν να πουν και όχι τόσο στο τι λένε...
Κατά τα άλλα, περιμένω και εγώ περισσότερες πληροφορίες και θεωρώ την τελευταία χθεσινή ανάρτηση του tourism lobby, πολύ ενδιαφέρουσα, όπως και το πολύ σημαντικό ερώτημα για το τι θα ισχύει με το internet.
Με αγάπη (τουλάχιστον... 23%)
angel
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου