Μεταπτυχιακό σε άλλο... Δήμο; Έως και 40% προσαύξηση!
Καιρό τώρα ακούμε για προσπάθειες «αναμόρφωσης» και «εκσυγχρονισμού» του Δημόσιου τομέα, εξορθολογισμό των δαπανών του και άλλα βαρύγδουπα. Ακόμα σήμερα, όμως, αυτά που ισχύουν στο Δημόσιο, ξεπερνούν κάθε λογική αλλά και ανοχή. Με αφορμή...
...και της σχετικής σύσκεψης στο Μαξίμου χθες και σήμερα με τη συζήτηση στη Βουλή για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση, έξαλλος αναγνώστης μας από τους πολύ καλούς και παλιούς, μας επισημαίνει ένα θέμα που μέχρι τώρα δεν έχει αναδειχθεί στο βαθμό που θα έπρεπε. Αμφιβάλουμε αν είναι καν γνωστό ευρύτερα.
Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο N. 3528/2007 (ΦΕΚ 26 τ. Α΄), στο Δημόσιο προβλέπεται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης η οποία δεν μπορεί να υπερβεί τη διετία. Σε περίπτωση φοίτησης σε προγράμματα ή κύκλους μεταπτυχιακών σπουδών διάρκειας δύο (2) ετών ή εκπόνησης διδακτορικής διατριβής, η άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης δεν μπορεί να υπερβεί τα τρία (3) ή τα τέσσερα (4) χρόνια αντίστοιχα.
Καθ΄ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας του υπαλλήλου δεν μπορεί να χορηγηθεί σε αυτόν άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης πέρα των πέντε (5) ετών.
Ως εδώ, πάει καλά το πράγμα. Προβλέπεται στη συνέχεια ότι ο υπάλληλος στον οποίο χορηγείται άδεια υπηρεσιακής εκπαίδευσης λαμβάνει τις αποδοχές του. Ότι δηλαδή η άδεια αυτή είναι μεθ’ αποδοχών.
Και από εδώ και κάτω, αρχίζουν τα… «ωραία»:Στους υπαλλήλους που χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εσωτερικό παρέχονται αποδοχές αυξημένες κατά 20%.
Αν η μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση γίνεται εκτός της περιοχής του δήμου που εδρεύει η υπηρεσία του υπαλλήλου, μπορεί να ορίζεται προσαύξηση έως και 40% με απόφαση του υπηρεσιακού συμβουλίου.
Αν δηλαδή, ο δημόσιος υπάλληλος μένει και κάνει το μεταπτυχιακό του στον Πειραιά, αλλά η υπηρεσία του εδρεύει στην Αθήνα, δικαιούται έως και 40% προσαύξηση των αποδοχών του!
Στους υπαλλήλους που χορηγείται άδεια για μετεκπαίδευση ή μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο εξωτερικό παρέχονται αποδοχές αυξημένες στο διπλάσιο. Η προσαύξηση των αποδοχών μειώνεται κατά το μέρος που καλύπτεται από υποτροφία ή άλλου είδους χρηματική αμοιβή ή αποζημίωση που τυχόν χορηγείται στον υπάλληλο στο εσωτερικό ή το εξωτερικό.
Ο υπάλληλος δικαιούται επίσης οδοιπορικά έξοδα μετάβασης και επιστροφής.
Και δεν συζητάμε για το αν ζητάει κανείς τον λόγο ή… λογαριασμό από τον ενδιαφερόμενο για το αν ολοκληρώνει ή όχι επιτυχώς το μεταπτυχιακό του ή την μετεκπαίδευσή του, έτσι;
Είναι δυνατόν να ισχύουν ακόμα σήμερα τέτοιου είδους ρυθμίσεις;Βεβαίως να ενθαρρύνει το Δημόσιο την μετεκπαίδευση και επιμόρφωση των υπαλλήλων και των στελεχών του. Και βεβαίως, να διευκολύνει και να προσφέρει κάποιου είδους βοήθεια.
Αλλά προσαύξηση 40% για άλλο… Δήμο και αποδοχές στο διπλάσιο, στο εξωτερικό;!!!
Είναι δυνατόν;
Το αρθρο αυτό είναι τουλάχιστον αστείο για να μην μιλήσω πιο "χοντρά".
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο μόνο που συμφωνώ είναι είναι να δίνεται προσαύξηση όχι με σχέση με τον Δήμο που κάνεις το πτυχίο αλλά τα χιλιόμετρα από τον τόπο κατοικίας!!
Γνωρίζετε πόσοι υπάλληλοι του δημοσίου κατέχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο; Για να μην ρωτήσω πόσοι είναι οι ΠΕ σε σχέση με τους ΔΕ ή τους ΥΕ...!!
Αν ήταν τόσο απλό και εφόσον λαμβάνουν και μεγαλύτερο μισθό γιατί δεν πάνε να κάνουν όλοι από ένα μεταπτυχιακό ή διδακτορικό;;!!!
Τα έχετε ξεφτιλίσει όλα στην Ελλάδα! Και πτυχία κ μεταπτυχιακά κ διδακτορικά!!! Επειδή εδώ τα παίρνουν πολλοί με μηδέν κόπο, νομίζετε ότι όλοι τα έχουν λάβει έτσι!!
Καλά κάνει το κράτος κ επιδοτεί την επιμόρφωση!! Σκοπός πρέπει να είναι η καλύτερη επιμόρφωση των υπαλλήλων κ η παραμονή τους στην υπηρεσία ώστε να μεταδίδουν γνώσεις και να γίνεται αποτελεσματικότερη η διοίκηση!!!
Οι τσάμπα υπερωρίες που πέρνουν όλοι δεν σας πείραξαν, οι αποσπάσεις από εδώ κ από εκεί πάλι δεν σας πείραξαν, ο μη έλεγχος της αποδοτικότητας των υπαλλήλων πάλι δεν σας ενόχλησε ούτε βέβαια ο αδιαφανής τρόπος επιλογής προισταμένων και διευθυντών...!!!
Σε μία περίοδο που καταρρέει η οικονομία και δοκιμάζεται τόσο σκληρά η κοινωνία, με 700.000 ανέργους, αρκετοί εκ των οποίων είναι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων και διδακτορικών για τα οποία οι οικογένειές τους ξόδεψαν περιουσίες ολόκληρες - πόσω μάλλον από εδώ και πέρα - δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοιες χαώδεις διακρίσεις μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΜε εξασφαλισμένη θέση εργασίας... δια βίου, με όλα τα άλλα γνωστά και μη πλεονεκτήματα του Δημοσίου και το κυριότερο, χωρίς κάποια ρήτρα για το αποτέλεσμα της "μετεκπαίδευσης", το να παραμένουν σήμερα αμετάβλητες τέτοιες προβλέψεις - διπλάσιες αποδοχές και τέτοιες προσαυξήσεις - πράγματι δεν είναι καν αστείο, είναι χονδροειδέστατη πρόκληση!
Φυσικά και κάνει καλά το κράτος και επιδοτεί την επιμόρφωση. Αυτό λέμε και εμείς. Αλλά επιδότηση, βοήθημα, όχι πλήρη... υπερχορηγία!
(Οσο για το τι μας πειράζει ή όχι στο Δημόσιο, μάλλον δεν μας έχετε παρακολουθήσει...)
Καλά δεν ντρέπονται ολοι αυτοί που εχουν σκαρφιστεί ενα σωρό λαμογιές για να απομυζούν το δημόσιο? Τι θα πεί μεταπτυχιακά μετα την πρόσληψη? Πρώτα βρίσκουν τη θεσάρα, την καπαρώνουν, τους πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι πολίτες για να παίρνουν το μισθό τους και να σπουδάζουν, ε? Και οι άλλοι που εχουν τα μεταπτυχιακά με δικά τους έξοδα, που πούλησαν οι γονείς τους τα χωράφια για να σπουδάσουν είναι στην απέξω, ε? Ντροπή ακόμα και να το συζητάμε !!!! Να πάρουν άδεια ανευ αποδοχών να πάνε να σπουδάσουν αν θέλουν και να επανέλθουν, όχι να πληρώνονται κανονικά σε βάρος της ελληνικής κοινωνίας!! Ελεος πιά με τα τρωκτικά !!
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνας άνεργος μεταπτυχιακός
Είμαι ενα τριανταχρονος οικογενειάρχης που αγωνίζομαι καθημερινά με διπλοβάρδιες σε ξενοδοχείο της περιφέρειας να τα βγάλω πέρα. Αυτά που διάβασα σήμερα με έχουν κάνει έξαλλο !! Γιατί εγω δεν μπορώ να κάνω χρήση αυτού του προνομίου? Επειδή δεν είμαι δημόσιος υπάλληλος? Και τολμούν και να διαμαρτύρονται που τους πήραμε χαμπάρι επειδή τους ξεμπρόστιασε το Tourism Lobby? Δεν λουφάζουν καλύτερα?
ΑπάντησηΔιαγραφήΠέτρος, Κυκλάδες