Συν Αθηνά και χείρα κίνει, έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι. Το πολυσυζητημένο Νομοσχέδιο - δηλαδή μάλλον πολυνομοσχέδιο- του υπουργείου Τουρισμού που κινδύνευσε να χάσει τη σειρά του λόγω ανασχηματισμού, τελικά κατατέθηκε πριν από λίγο στη Βουλή και...
...από εβδομάδα ξεκινά την πορεία του στις αρμόδιες Επιτροπές, σε πρώτη φάση και στη συνέχεια θα προωθηθεί προς την Ολομέλεια για ψήφιση. Και όπως αναφέραμε χθες, υπήρξε μία συντονισμένη και καλοκουρδισμένη "επιχείρηση" να φθάσει εκεί...
Με μία πρώτη ματιά, το Νομοσχέδιο - "Απλούστευση Διαδικασιών για την ενίσχυση της τουριστικής επιχειρηματικότητας, την αναδιάρθρωση του ΕΟΤ και λοιπές διατάξεις" - έχει αρκετές αλλά όχι πολλές διαφορές από το τελευταίο σχέδιο που είχε κατατεθεί στην ΚΕΝΕ και στο οποίο είχαμε κάνει εκτενείς αναφορές ( εδω η πιο αναλυτική) και συνοπτικά επισημαίνουμε ότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει:
- Διατάξεις για τους οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων (ορισμός, συντελεστές κ.λπ.
- Διατάξεις συμπληρωματικές για τις ΠΟΤΑ
- Διατάξεις συμπληρωματικές για τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, την τουριστική κατοικία (προδιαγραφές, συντελεστές, ειδικές περιπτώσεις και χαρακτηριστικά, ειδικές υποδομές, αιγιαλός κ.λπ.)
- Διατάξεις για τη λειτουργική ενοποίηση τουριστικών καταλυμάτων.
- Διατάξεις με αρκετές τροποποιήσεις του καθεστώτος και της διαδικασίας αδειοδότησης και χορήγησης ειδικού σήματος λειτουργίας σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, επαύλεις κ.λπ (δικαιολογητικά, παράβολα κ.α.).
- Διατάξεις με τις οποίες εισάγεται ο θεσμός των Ξενοδοχείων Συνιδιοκτησίας (condo hotels).
- Διατάξεις με τις οποίες αναβαθμίζεται και θεσμοθετείται σε νέα βάση το προιόν των Ξενώνων Φιλοξενίας Νέων (hostels).
- Το πλαίσιο για τη μεταφορά στο Υπουργείο της Ειδικής Υπηρεσίας Υποδοχής και Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων από τον ΕΟΤ.
- Διατάξεις για τη θεσμοθέτηση των “Τουριστικών Εντεταλμένων” στις χώρες όπου δεν λειτουργούν Γραφεία Εξωτερικού του ΕΟΤ, καθώς και για θέματα στελέχωσης και λειτουργίας των Γραφείων Εξωτερικού.
- Πληθώρα άρθρων και διατάξεων για τους τουριστικούς λιμένες και σε ό,τι αφορά και στο ΤΑΙΠΕΔ, τα χιονοδρομικά κέντρα, τον ιαματικό τουρισμό, τον αλιευτικό τουρισμό, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση σε ΥΠΟΤ και ΕΟΤ, θέματα Τουριστικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης, τα ειδικά Τουριστικά Λεωφορεία Δημόσιας Χρήσης κα..
Επιπρόσθετα, προβλέπεται:
- Η σύσταση Διαρκούς Συντονιστικής Επιτροπής για θέματα Τουρισμού με έναν Γενικό Γραμματέα από κάθε υπουργείο
- Η σύσταση, με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Τουρισμού και Δημόαιας Τάξης, Μόνιμης Επιτροπής παρακολούθησης και συντονισμού θεμάτων τουρισμού και διαχείρισης κρίσεων σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας.
Αυτά προς το παρόν, το νομοσχέδιο και τα συνοδευτικά μπορεί τα να βρείτε εδώ.
Καλή ανάγνωση και θα επανερχόμαστε και εμείς, διαβάζοντας πιο προσεκτικά σημείο προς σημείο. Υπάρχουν αρκετά άρθρα που χρήζουν ειδικών αναφορών και μεγαλύτερης ανάλυσης...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου