- Νέοι παράγοντες, αλλάζουν διαρκώς το τοπίο
- Οι τελευταίες πληροφορίες για Ελλάδα
Σε σύνθετο γρίφο και μάλιστα για γερούς λύτες, διαμορφώνεται η εξέλιξη της κίνησης από τη Ρωσική αγορά, φέτος, με πλήθος παραγόντων και παραμέτρων να επεισέρχονται σχεδόν καθημερινά και να μεταβάλλουν διαρκώς τις συνθήκες. Η πρώτη γενική διαπίστωση, είναι ότι…
…ο εξερχόμενος τουρισμός από τη Ρωσία, βρίσκεται σε προβληματική κατάσταση, με μεγάλο αριθμό Ρώσων, είτε να είναι διστακτικοί στα σχέδια για τις διακοπές τους, είτε να περιορίζουν το διάστημα των ταξιδιών τους και να επιλέγουν όσο το δυνατόν πιο οικονομικές προτάσεις.
Η πορεία του ρωσικού νομίσματος τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει μία ανάκαμψη, με την ισοτιμία να έχει φθάσει στο 0,46 ρούβλια ανά ένα ευρώ, αλλά ακόμα η διαφορά δεν εμπνέει μεγάλη ασφάλεια στους Ρώσους. Και μιλάμε βέβαια για τον κύριο όγκο των Ρώσων που ταξιδεύουν στο εξωτερικό για διακοπές και όχι στις ανώτερες εισοδηματικές τάξεις.
Ειδικά ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, καταγράφεται το εξής φαινόμενο. Ο αριθμός θεωρήσεων (visa) κατέγραψε αύξηση και τον Απρίλιο, της τάξης του 3%, οι tour operators αναφέρουν μείωση που ποικίλει, από μικρά ποσοστά έως αρκετά υψηλά, έως και 35%, τα μέχρι τώρα στοιχεία για αφίξεις στους κύριους προορισμούς, δείχνουν μικρή μείωση ή περίπου τα ίδια επίπεδα με πέρυσι (αυτές τις μέρες περιμένουμε και πιο επίσημα στοιχεία, για το α΄τρίμηνο).
Η διαφορά μεταξύ αριθμού visa και εκτιμήσεων από τους tour operators, σηκώνει διάφορες ερμηνείες. Μία από αυτές είναι ότι οι κάτοχοι visa πολλαπλών εισόδων δεν έχουν ταξιδέψει ακόμα φέτος.
Για να κάνουμε το θέμα ακόμα πιο σύνθετο, σύμφωνα με άλλες πληροφορίες μας από στελέχη του τομέα αερομεταφορών (όχι μόνον αεροπορικές εταιρείες), μαθαίνουμε ότι ο αριθμός των πτήσεων μέχρι στιγμής, όχι μόνον δεν εμφανίζεται μειωμένος ή δεν υπάρχουν ακόμα ακυρώσεις, αλλά το αντίθετο, καταγράφεται μία αύξηση της τάξης του 20%! Φυσικά, αριθμός πτήσεων και πληρότητες αυτών είναι δύο διαφορετικοί δείκτες, αλλά σε κάθε περίπτωση, είναι μία λίαν ενδιαφέρουσα πληροφορία αυτή.
Ειδικά ως προς τη στάση και την πολιτική των tour operators, οι πληροφορίες που έχουμε είναι ότι ορισμένοι έχουν προχωρήσει σε άγριο dumping τιμών, με αποτέλεσμα να συγκρατούν καλύτερα επίπεδα κρατήσεων, ενώ άλλοι που δεν προχώρησαν σε μεγάλες μειώσεις, καταγράφουν τις μεγαλύτερες μειώσεις. Υπάρχουν και tour operators που έχουν επιλέξει πιο ευρηματικές πολιτικές, όπως π.χ. ο όμιλος Mouzenidis, ο οποίος κάθε μέρα, έχει ένα από τα συνεργαζόμενα ξενοδοχεία του να κάνει κάποιες μεγάλες προσφορές.
Σε άλλες χώρες ωστόσο, η μείωση της κίνησης αποτύπωνεται ακριβώς κυρίως στον αριθμό των θεωρήσεων, π.χ. μαθαίνουμε ότι για τη Γαλλία, η σχετική μείωση ξεπερνάει το 30%.
Εδώ μπαίνει, προσφάτως και ένας άλλος παράγοντας. Ως γνωστόν, οι Ρώσοι ως λαός, συμπεριφέρονται πολύ συχνά πιο συναισθηματικά, κάτι που επηρεάζει και τις καταναλωτικές τους συνήθειες.
Φαίνεται, λοιπόν, ότι έχει αρχίσει να διαμορφώνεται ένα μάλλον “αντι-ευρωπαϊκό” κλίμα, λόγω της στάσης των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στο θέμα της Κριμαίας και της Ουκρανίας που έχει επηρεάσει αρνητικά τους Ρώσους ακόμα και σε επίπεδο επιλογής προορισμού ταξιδιών. Φαίνεται, επίσης, ότι από αυτό το κλίμα, εξαιρείται, μέχρι στιγμής, η Ελλάδα.
Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και το πραξικόπημα στην Ταϊλάνδη, έναν από τους πιο δημοφιλείς προορισμούς των Ρώσων, να ανακατέψει περισσότερο την “τράπουλα”. Είναι ξεκάθαρο, πως τουλάχιτον βραχυπρόθεσμα, οι εξελίξεις στην Ταϊλάνδη θα ωθήσουν πολλούς Ρώσους σε επιλογή άλλων προορισμών.
Αυτά προς το παρόν. Υποψιαζόμαστε ότι θα επανέλθουμε σύντομα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου