Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Στο σημείο "Point of no Return" ο τουρισμός πλέον...

- Κάθε κράτηση που χάνεται τώρα, δεν "επιστρέφει" και σπάνια αναπληρώνεται 

Εξακολουθούν πολλοί στο πολιτικό μας σύστημα να μην καταλαβαίνουν τις ιδιαιτερότητες του τουρισμού και του τρόπου που λειτουργεί η αγορά. Στις αρχές του έτους, λέγαμε ότι κάθε μέρα που περνάει χωρίς... εκτροπές είναι κέρδος για τον τουρισμό γιατί «κτίζει» βάση κρατήσεων. Μετά, όμως, όσο...

...περνούσε ο καιρός και δεν οδηγούσαν πουθενά οι διαπραγματεύσεις και οι εξελίξεις, τέλη Απριλίου φθάνουμε, πλησιάσαμε και περνάμε πλέον το σημείο «μη επιστροφής» - point of no return, PNR, όπως λένε και στην αεροπορική γλώσσα – το οποίο σημαίνει ότι κάθε μέρα που συνεχίζουμε έτσι, αφενός αυξάνει ο κίνδυνος απωλειών για τον τουρισμό, αφετέρου κάθε απώλεια που καταγράφεται, είναι πολύ δύσκολο να αποκατασταθεί το επόμενο διάστημα.
Ο τουρισμός, έδειξε μία εξαιρετική δυναμική και αντοχή, παρά τις αντίξοες συνθήκες και το όλο κλίμα που είχε δημιουργηθεί, με εντυπωσιακή αύξηση στο πρώτο δίμηνο και αυξητική πορεία μέχρι και τα μέσα προς τέλη Μαρτίου.
Μετά, όπως έδειξαν και τα στοιχεία του ΣΕΤΕ, χθες, η όλη αυτή κατάσταση άρχισε να έχει το κόστος της, στις κρατήσεις και πιθανότατα και στις ροές.
Όπως σχολίαζε και τουριστικός παράγοντας, προ ημερών, «ό,τι μπορεί να γίνει και να επιδεινώσει το κλίμα, γίνεται αυτές τις μέρες...» εννοώντας από τον καταιγισμό των δημοσιευμάτων και της φημολογίας σε διεθνές επίπεδο, τις αντικρουόμενες δηλώσεις και τοποθετήσεις των μελών της κυβέρνησης επί σειράς θεμάτων (ΦΠΑ, αεροδρόμια, αποκρατικοποιήσεις κ.λπ.), τους αιφνιδιασμούς όπως με την απλή χρήση αιγιαλού, μέχρι το μεταναστευτικό και την μίνι-κρίση στις σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Ελπίζουμε ότι όλη αυτή η ιστορία με τα αποθεματικά Δημόσιων φορέων δεν θα στερήσει τη χώρα και από τα πενιχρά κονδύλια για την προβολή που γίνεται, όπως και ότι δεν θα αφεθούν στην τύχη τους οι δημόσιες υποδομές ως προς την κατάσταση που βρίσκονται, ενώ αρχίζει η τουριστική περίοδος.
Αυτό που πρέπει να ξέρουν και να θυμούνται όλοι είναι ένα:
Όποια κράτηση για Ελλάδα χάνεται αυτό το διάστημα, δεν επιστρέφει και σπάνια αναπληρώνεται πλήρως.
Αυτό για όσους θεωρούν ότι αν υπάρξει συμφωνία ή τέλος πάντων, υπάρξει μία εξέλιξη που να τερματίσει όλο αυτό το γαϊτανάκι, η ροή των κρατήσεων θα επανέλθει αμέσως σε κανονικούς ρυθμούς και θα ανακτηθούν οι μέχρι τώρα απώλειες.
Μακάρι να ήταν έτσι, αλλά Μάϊο μήνα, για τον τομέα του τουρισμού, σπανίζουν τα «θαύματα». Μπορεί να υπάρξει ένα κύμα κρατήσεων πιο τελευταίας στιγμής, κυρίως από όσους καθυστέρησαν να κάνουν κρατήσεις περιμένοντας τις εξελίξεις ή και καλύτερες τιμές, αλλά αυτά που θα έχουν χαθεί μέχρι τώρα, δύσκολα θα αναπληρωθούν, στο υπόλοιπο της περιόδου. Γιατί ας μην ξεχνάμε, η δυναμική που υπήρχε προ Δεκεμβρίου, ήταν πρωτοφανής και θα έδινε εντελώς διαφορετικά μεγέθη αν όλα πήγαιναν ομαλά.
Τι να κάνουμε, όμβς, έτσι τα καταφέραμε πάλι...  



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου