Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2015

Επιμένεις να είσαι νόμιμος, αγαπητέ καταλυματία; Ε, πλήρωνε, συμπλήρωνε και άσε τους άλλους με το... "11%" (άντε να γινει 15%)...

Ναι, έχουμε κολλήσει με αυτό το θέμα, γιατί το θεωρούμε ένα από τα πιο σημαντικά που καλείται να αντιμετωπίσει και να διαχειριστεί ο ελληνικός τουρισμός και επειδή έχουμε εξοργιστεί με τον τρόπο που το χειρίστηκαν αυτοί που είχαν την ευθύνη και που τώρα, εκτός άμβωνος, περί άλλων τυρβάζουν. Με την…


…ημερομηνία-προθεσμία-διορία - όπως θέλετε πέστε την - της 1ης Νοεμβρίου όταν καταργείται ο διαφοροποιός χρονικός προσδιορισμός μεταξύ τουριστικής και αστικής μίσθωσης (ελάχιστο 30 ημερών) και με το προαπαιτούμενο του νομικού πλαισίου εντός του Οκτωβρίου “χλωμό”, να το προλαβαίνει η νέα κυβέρνηση, αν και όταν προκύψει αυτή, τα πράγματα δεν είναι απλά.
Για να δώσουμε μία ακόμα διάσταση του ζητήματος:
Διαβάζουμε τα στοιχεία που έδωσε προ ημερών η εταιρεία DQS Hellas, θυγατρική της γερμανικής DQS Holding GmbH, μία από τις 10 εταιρείς που έχουν διαπιστευθεί στο ΞΕΕ, για τη διαδικασία κατάταξης των καταλυμάτων, με σήμα ΕΟΤ:
“Το κόστος ελέγχου και πιστοποίησης ανέρχεται σε 500 ευρώ ανά ανθρωπο-ημέρα για τα ξενοδοχεία και σε 250 ευρώ για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Για τα μικρής δυναμικότητας κλινών καταλύματα αρκεί μια ημέρα για να ολοκληρωθεί η διαδικασία ελέγχου, ενώ για τα μεγάλης δυναμικότητας απαιτούνται κατά μέσο όρο 8 ημέρες”.
Αυτό σημαίνει ότι το ελάχιστο κόστος διαπίστευσης για τα καταλύματα πέριξ των 25 δωματίων υπολογίζεται σε περίπου 500 ευρώ. Αντίστοιχα για μία μεγάλη ξενοδοχειακή μονάδα, που απαιτούνται έως και 8 ημέρες για την ολοκλήρωση της διαδικασίας επιθεώρησης, το ελάχιστο κόστος υπολογίζεται σε περίπου 4.000 ευρώ.
Όπως μάλιστα αναφέρει ο πρόεδρος της DQS Hellas Dr Εμμανουήλ Δεληγιαννάκης, ο έλεγχος και η κατάταξη των καταλυμάτων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι τις 31/12/2017, οπότε λήγει η ισχύς των Ειδικών Σημάτων Λειτουργίας που διαθέτουν σήμερα τα ξενοδοχεία και οι επιχειρήσεις ενοικιαζόμενων δωματίων.
Στο νέο σύστημα οφείλουν να ενταχθούν νέες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις και ενοικιαζόμενα δωμάτια, υφιστάμενες μονάδες που θέλουν να μεταταγούν σε ανώτερη κατηγορία, αλλά και επιχειρήσεις των οποίων λήγει άμεσα η ισχύς του Ειδικού Σήματος Λειτουργίας (Ε.Σ.Λ) που διαθέτουν.
Σύμφωνα με τον Εμ. Δεληγιαννάκη υπολογίζεται πως μέχρι το τέλος του 2015 θα πρέπει να ελεγχθούν περί τα 1.000 ξενοδοχεία των οποίων λήγει η ισχύς του Ε.Σ.Λ τους, ενώ μαζί με τις νέες επιχειρήσεις που θα πρέπει να ελεγχθούν άμεσα ο αριθμός τους αυξάνεται στις 2.500.
Μάλιστα.
Αυτά, συν τις έκτακτες και κανονικότατες νέες δυσβάστακτες φορολογικές επιβαρύνσεις των επιχειρήσεων, του διπλασιασμού του ΦΠΑ στη διαμονή, της κατάργησης της απαλλαγής από τον συμπληρωματικό φόρο ΕΝΦΙΑ των ατομικών επιχειρήσεων καταλυμάτων και όλης της άλλης χαρατσοκατάστασης και γραφειοκρατικοχαρτούρας (πυρασφάλειες, υγειονομικού ενδιαφέροντος, πισίνες κοκ) που επιβάλλεται για κάθε επιχείρηση, μικρή, μεγάλη, ατομική, που επιμένει να λειτουργεί νόμιμα. Ακόμα και για όσους έσπευσαν να βγάλουν Σήμα για τις τουριστικές επαύλεις και υπόκεινται και αυτοί σε συγκεκριμένες προδιαγραφές και υποχρεώσεις.
“Απόλυτα νόμιμο” με… “11%”!
Στη συνέχεια, μέσα από μία κάπως πιο lifestyle προσέγιση, μαθαίνουμε ότι όποιος νοικιάζει το διαμέρισμά του σε ξένους ή και έλληνες επισκέπτες, μέσω των γνωστών sites - κατά δήλωση ιδιοκτήτη που νοικιάζει με αυτόν τον τρόπο το διαμέρισμά του στην Αθήνα, εδώ και καιρό – ότι… όλα καλά με την εφορία! Αντιγράφουμε από το ipop (τα bold δικά μας):
"Είναι απόλυτα νόμιμο. Εγώ προσωπικά πήγα στην εφορία για να ρωτήσω. Μου είπαν ότι μέχρι στιγμής για τις συγκεκριμένες ενοικιάσεις δεν υπάρχει συγκεκριμένος νόμος, διότι το καθεστώς στην Ελλάδα δεν το έχει σκεφτεί. Αλλά για να είσαι απολύτως νόμιμος, το δηλώνεις στο τέλος του έτους με τα τιμολόγια που σου έχει εκδώσει η εταιρεία και το κατατάσσουν στην κατηγορία Rooms To Let και σε φορολογούν κανονικά με 11%."
Καλό, ε; Χωρίς προδιαγραφές, εκτός τουριστικής και περί αστικών μισθώσεων νομοθεσίας, χωρίς υποχρεώσεις, χωρίς επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα, “απόλυτα νόμιμο”! Με… 11%!!! Ναι, οκ, θα γίνει και 15%, αλλά φυσικά για όσους δηλώνουν εισοδήματα από ενοίκια μέχρι 12.000 ευρώ. Και πόσοι σπεύσουν να δηλώσουν παραπάνω για να φορολογηθούν με 35%; 
(Διατηρούμε την επιφύλαξη του πως αντιμετωπίζει κάθε ΔΟΥ τέτοιες περιπτώσεις αλλά δίνουμε, ομολογουμένως, και έναν έπαινο στον συγκεκριμένο άνθρωπο που, τουλάχιστον, φιλοτιμήθηκε, να πάει, να δηλώσει τα εισοδήματα αυτά και που σίγουρα, δεν είναι ο “κανόνας” αλλά μία εξαίρεση… )   
Ο «μαύρος» λογαριασμός
Μετά θυμόμαστε ότι:
  • Τα στοιχεία βάσει των οποίων, αυτή τη στιγμή στην χώρα μας λειτουργούν τουλάχιστον 45.000 παράνομα καταλύματα, από μικρές μονάδες μέχρι μεμονωμένα σπίτια, μέχρι βίλες και  διαμερίσματα ενώ οι απώλειες σε εισπράξεις φθάνουν τα δύο δισ. ευρώ και αναλογικά, αρκετές εκατοντάδες εκατ. ευρώ, που χάνει το κράτος, κάθε χρόνο.
  • Ότι περίπου το 9% των διανυκτερεύσεων ξένων επισκεπτών, κατά συντηρητικές εκτιμήσεις, πέρυσι, διοχετεύθηκε σε παράνομα καταλύματα.
  • Το όργιο φοροδιαφυγής, φοροαποφυγής και παραβάσεων που καταγράφεται από τους ελέγχους που γίνονται - όπως και όσο γίνονται – σε τουριστικές και μη περιοχές.
  • Την κατάργηση της διαδικασίας του αυτοκόλλητου σήματος Νόμιμης Λειτουργίας, από Γ. Σταθάκη και Ε. Κουντουρά, “για λόγους απλούστευσης διαδικασιών”, όπως αναφέρεται στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.
  • Την ανάκληση, εξωθεσμικά, με ένα απλό email από το γραφείο της αυτοπροβαλλόμενης εσχάτως ως σωτήρος του ελληνικού τουρισμού, φέτος, υπουργού Τουρισμού Ε. Κουντουρά, προηγούμενου email από τον πρώην γ.γ. του υπουργείου Γ. Πυργιώτη, με στοιχεία δυνητικών παράνομων καταλυμάτων και οδηγίες για ελέγχους αυτών από τις ΠΥΤ (θέμα που αποκαλύψαμε εμείς).

Αυτή είναι η κατάσταση. Θες να είσαι μόνιμος, αγαπητέ καταλυματία; Σκάσε και πλήρωνε, μάζευε χαρτιά και πιστοποιητικά, τρέχε δεξιά και αριστερά στις υπηρεσίες και συμπλήρωνε αιτήσεις και καταστάσεις.

Και μεταξύ μας, αν το “γυρίσεις” από 1ης Νοεμβρίου σε “απολύτως νόμιμο με 11%”, ποιος θα σου ζητήσει τον λόγο;
Όσο για τον ιδιοκτήτη που έχει χρυσοπληρώσει το διαμέρισμά του, στην πολυκατοικία, στο κέντρο της πόλης, όποιας πόλης και ξαφνικά θα βλέπει δίπλα του να μπαινοβγαίνει κάθε καρυδιάς καρύδι, ε, τι να κάνουμε, κανένα πρόβλημα. Μπορεί να απευθυνθεί στους θεσμούς που το επέβαλαν πλαγίως, στους πολιτικούς σου που το αποδέχθηκαν απνευστί ή στην... οικεία ΔΟΥ.

1 σχόλιο:

  1. Πολυ προσφατα απεκτησα ΕΣΛ για δυο ενοικιαζομενα δωματια-διαμερισματα που διατηρω στην επαρχια. Με δεδομενο οτι απο ΚΑΝΕΝΑΝ δεν μπορεσα να παρω μια κατηγορηματικη απαντηση για το τι ισχυει σε σχεση με την εφορια, μπορει καποιος που να ΓΝΩΡΙΖΕΙ να μ' ενημερωσει για το τι γινεται;;; Ανοιγω επαγγελμα ή οχι; Πως θα φορολογηθω; Με τι συντελεστη; Οι απαντησεις που εχω λαβει μεχρι τωρα ειναι απιστευτες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή