Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Τουρισμός: Ίδια ηγεσία αλλά σε εντελώς διαφορετικό τοπίο...

Ως είχαμε, από πλευράς πολιτικής ηγεσίας (Γ. Σταθάκης, Ε. Κουντουρά) συνεχίζουμε με τη νέα κυβέρνηση στον τουρισμό, αν και ο τομέας έμεινε μόνος υπό τη σκέπη του υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης, μετά την αυτονόμηση των υπουργείων Υποδομών και Ναυτιλίας. Επιστρέφουμε δηλαδή, περίπου στο σχήμα...




...που υπήρχε στις κυβερνήσεις πριν από το 2004, όταν ο Τουρισμός υπαγόταν στα τότε υπουργεία Ανάπτυξης. Η εικόνα συμπληρώνεται από την «επιστροφή» και της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.
Και φυσικά, υπάρχει και αυτή η επισήμανση στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τον ΕΟΤ και τη σχέση του με το υπουργείο – «έναν αναδιαρθρωμένο, ισχυρό και με ουσιαστικές λειτουργίες για την προώθηση του τουρισμού δημόσιο Οργανισμό, τον ΕΟΤ και με ταυτόχρονη κατά το δυνατόν άρση των αλληλεπικαλύψεων και συναρμοδιοτήτων του με το ΥΠΟΤ” – που σε συνδυασμό με την ίδρυση «Τουριστικού Επιμελητηρίου», αφήνει πολλά περιθώρια ανοικτά για νέες διοικητικές παρεμβάσει και αλλαγές.
Ωστόσο, το τοπίο στον τουρισμό και στην τουριστική αγορά, αρχής γενομένης από την 1η Οκτωβρίου και όσο θα προχωρούμε στο έτος, θα είναι παντελώς διαφορετικό από αυτό που υπήρχε μέχρι σήμερα.
Οι μεταβολές, θεσμικές και πρακτικές, στην πραγματικότητα της αγοράς, θα είναι απανωτές, ριζικές, ανατρεπτικές και ως εκ τούτου, γεμάτες δυσκολίες και πολλα αχαρτογράφητα «νερά».
Συνοπτικά: Από την άλλη εβδομάδα, ολοκληρώνεται το «έγκλημα» στους συντελεστές ΦΠΑ, με το 13% στις υπηρεσίες διαμονής και την κατάργηση της έκπτωσης 30% στην πρώτη ομάδα νησιών.
Το τουριστικό πακέτο όσο και γενικότερα το τουριστικό μας προϊόν – εφόσον ακριβαίνει και μία σειρά προιόντων και υπηρεσιών που καταναλώνονται ευρέως από τους τουρίστες αλλά και τους επαγγελματίες επισκέπτες, από τις μετακινήσεις/μεταφορές και βασικά καταναλωτικά προιόντα, μέχρι κόστος διοργάνωσης συνεδρίων, εκδηλώσεων κοκ -  καθίσταται το ακριβότερο μεταξύ των ανταγωνιστών και για το υπόλοιπο του χρόνου, όσο και για την επόμενη περίοδο του 2016.
Από 1η Νοεμβρίου, ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» στις τουριστικές μισθώσεις. Οι επιπτώσεις και οι συνέπειες, προβλέπονται γενικά ολέθριες για τον τομέα διαμονής όπως τον ξέρουμε, όσο δεν ξέρουμε αν και τι θα νομοθετήσει σχετικά η κυβέρνηση, όπως ορίζει το προαπαιτούμενο, εντός του Οκτωβρίου.
Στο μεταξύ, όπως αποδείχθηκε, η φοροδιαφυγή και η παραοικονομία είναι αυτές που πραγματικά έσπασαν κάθε ρεκόρ, φέτος και συνεχίζουν σε πεδίον δόξης λαμπρόν, ανενόχλητες, σε βάρος κάθε μικρής, μεσαίας ή μεγάλης τουριστικής επιχειρήσης που πασχίζει να λειτουργεί νόμιμα.
Το μεταναστευτικό, παραμένει μία βαρυσήμαντη πλην άγνωστη, ως προς την εξέλιξή της, παράμετρος. Οι προορισμοί που επλήγησαν περισσότερο αυτούς τους μήνες, υποστηρίζουν ότι η επόμενη περίοδος προδιαγράφεται από εξαιρετικά δύσκολη έως καταστροφική.
Σε αυτά προσθέτουμε:
  • τα γνωστά πρόσθετα εντεινόμενα προβλήματα στην επιχειρηματικότητα και στο επενδυτικό περιβάλον, λόγω φορολογίας, έλλειψης ρευστότητας, γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. οφειλών δημοσίου κοκ.,
  • τον ρόλο του τουρισμού, εντός του νέου ΕΣΠΑ και του πολυσυζητημένου νέου αναπτυξιακού νόμου,
  • την τραγική έλλειψη πόρων – έρχονται και νέες περικοπές στα σχετικά κονδύλια του ΕΟΤ, μαθαίνουμε – για αποτελεσματικές και εν γένει αξιοπρεπείς εκστρατείες προβολής σε αντιδιαστολή με τις αυξημένες απαιτήσεις και ανάγκες που ήδη προκύπτουν (και που προφανώς οι προσωπικές συνεντεύξεις της αξιαγάπητης υπουργού, δεν μπορούν να τις καλύψουν, ούτε φυσικά το διαφημιστικό χρήμα στο εσωτερικό, σε έντυπα που κυκλοφορούν υπό καθεστώς... εχεμύθειας),
  • την εφαρμογή των βιομετρικών θεωρήσεων για τις αγορές εκτός Σένγκεν, που ήδη έχει βαρύ τίμημα για τον ελληνικό τουρισμό,
  • την κακή κατάσταση των βασικών υποδομών, όπως αρκετά από τα περιφερειακά αεροδρόμια,
  • τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με κύρια εστία κλιμακούμενης έντασης τη Συρία.

Αυτά για αρχή, σίγουρα έρχονται ή θα αναδύονται και άλλα.

Επομένως, καλή δύναμη! (σε όλους μας…)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου