Το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο θα ξεκινήσει τον Νοέμβριο 2013 το πρόγραμμα Διττής εκπαίδευσης “Mendi-Mentoring Dual International” στην Ελλάδα, το οποίο απευθύνεται σε νέους έως 20 χρονών που επιθυμούν να εργαστούν στον τουριστικό κλάδο. Το Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα...
...το οποίο δεν προβλέπει δίδακτρα, περιλαμβάνει τρεις κύκλους θεωρητικών και πρακτικών μαθημάτων. Η θεωρητική εκπαίδευση για ξενοδοχοϋπαλλήλους και μάγειρες θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα ενώ για επισιτιστές στο Ηράκλειο Κρήτης. Η πρακτική εκπαίδευση θα γίνει κυρίως στην Κρήτη αλλά και Αθήνα.
Όσοι συμμετάσχουν στο πρόγραμμα θα εκπαιδευθούν σύμφωνα με το γερμανικό πρότυπο επαγγελματικής εκπαίδευσης, συνδυάζοντας θεωρία και πρακτική εξάσκηση, με έμφαση στην πρακτική εξάσκηση η οποία πραγματοποιείται σε εταιρίες υπό πραγματικές συνθήκες εργασίας. Η θεωρητική εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου, ενώ η πρακτική εκπαίδευση στις επιχειρήσεις/ξενοδοχεία το καλοκαίρι.
Το πρόγραμμα προβλέπει συνολικά 90 θέσεις μαθητείας, 30 ανά ειδικότητα, έχει διάρκεια τρία χρόνια και απευθύνεται σε απόφοιτους λυκείου έως 20 ετών. Η επιλογή των υποψηφίων θα γίνει από τις επιχειρήσεις κατόπιν προσωπικού ραντεβού. Έχει δοθεί παράταση στην ημερομηνία υποβολής αιτήσεων (αποστολή βιογραφικού) μέχρι 1η Νοεμβρίου 2013.
Μετά την εκπαίδευση και επιτυχή συμμετοχή στις εξετάσεις, στους νέους επαγγελματίες θα αποδοθεί αναγνωρισμένο πτυχίο από τη Γερμανία, ενώ οι εκπαιδευόμενοι θα λαμβάνουν τις νόμιμες απολαβές κατά τη διάρκεια της πρακτικής τους άσκησης. Ο πρώτος χρόνος του κάθε προγράμματος προβλέπει 320 ώρες μαθημάτων ειδικότητας, και ο δεύτερος και τρίτος από 280 ώρες. Σε κάθε χρόνο μετά το τέλος της θεωρητικής εκπαίδευσης θα υπάρχει πρακτική άσκηση (με μισθό πρακτικής άσκησης) διάρκειας 6 με 7 μήνες.
Ας σημειωθεί ότι εκτός της Γερμανίας -πλέον και της Ελλάδας- το διττό σύστημα εκπαίδευσης λειτουργεί ήδη και σε άλλες χώρες της κεντρικής, αλλά και της νότιας Ευρώπης, όπως στην Ισπανία και Πορτογαλία. Στόχος της δράσης αυτής είναι να αποτελέσει η διττή εκπαίδευση μία πρόσθετη ευκαιρία για οικονομική ανάπτυξη αλλά και ένα αποτελεσματικό εφόδιο για τη μακροπρόθεσμη καταπολέμηση της νεανικής ανεργίας.
Η καθιέρωση του προγράμματος εντάσσεται στη γενικότερη προσπάθεια του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου να συμμετάσχει στη διαδικασία αναδιάρθρωσης του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, με σκοπό η διττή εκπαίδευση να αναγνωριστεί και από το Ελληνικό κράτος.
Για οποιαδήποτε διευκρίνιση μπορείτε να επικοινωνήσετε με τον κο Παπαχριστοδούλου, τηλ. 210 6419032, education@mail.ahk-germany.de.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου