Νέα δεδομένα στην τουριστική αγορά φέρνει η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου, σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής του Ειδικού καθεστώτος Φ.Π.Α. σε ταξιδιωτικές υπηρεσίες. Η απόφαση έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τα Τουριστικά Γραφεία, αλλά έχει προκαλέσει προβληματισμό και αναστάτωση στους tour operators, καθώς εκτιμάται ότι θα επηρεάσει το κόστος των πακέτων τους. Ξεκινώντας από τα τουριστικά γραφεία...
...όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή τους η ECTAA και ο Hatta, η Ελλάδα, όπως και τα υπόλοιπα 7 κράτη μέλη (Πολωνία, Ιταλία, Τσεχία, Γαλλία, Φινλανδία, Πορτογαλία Ισπανία), δικαιώθηκαν από την Απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, που εκδόθηκε πρόσφατα, Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ισχυρίζονταν ότι το ειδικό καθεστώς Φ.Π.Α. των τουριστικών γραφείων εφαρμόζεται αποκλειστικά στις πωλήσεις των ταξιδιωτικών υπηρεσιών στους «ταξιδιώτες», δηλαδή τα πρόσωπα που χρησιμοποιούν τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες.
Η απόφαση όμως του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ανέτρεψε αυτή την ερμηνεία και δέχεται ότι η εφαρμογή του Ειδικού Καθεστώτος Φ.Π.Α. αφορά όχι μόνο τις πωλήσεις των ταξιδιωτικών υπηρεσιών στους ταξιδιώτες, αλλά και τις περιπτώσεις πωλήσεων ταξιδίων προς οποιονδήποτε «πελάτη» είτε πρόκειται για μεταπώληση είτε για κατανάλωση της υπηρεσίας από την λήπτη της.
Συμφώνα με δήλωση του ΗΑΤΤΑ και της ECTAA η απόφαση αυτή θα επιφέρει εκτεταμένες αλλαγές στην εθνική νομοθεσία τουλάχιστον 20 κρατών μελών στο σύνολο του Ευρωπαϊκού χώρου, δηλαδή στα 2/3 των κρατών μελών, τα οποία θα πρέπει πλέον να αλλάξουν την Εθνική τους Νομοθεσία για να εναρμονιστούν με την Ευρωπαϊκή.
Αν ίσχυε το κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. τα ταξιδιωτικά γραφεία θα έπρεπε να εγγραφούν και να πάρουν Α.Φ.Μ. σε κάθε χώρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που παρέχουν τουριστικές υπηρεσίες.
Ένα επίσης βασικό πλεονέκτημα της εφαρμογής του Ειδικού Καθεστώτος Φ.Π.Α. βρίσκεται
στο γεγονός ότι τα έσοδα του Φ.Π.Α. κατανέμονται στον τόπο παροχής κάθε μεμονωμένης υπηρεσίας ενός πακέτου. Δηλαδή σε εκείνο/εκείνα τα κράτη μέλη στα οποία γίνεται η τελική κατανάλωση. Από τη ρύθμιση αυτή ωφελούνται οι χώρες υποδοχής τουρισμού όπως η Ελλάδα.
Από την άλλη πλευρά, ο ETOA, ο Σύνδεσμος Tour Operator Ευρώπης, αναφέρει ότι η απόφαση του Ευρωπαικού Δικαστηρίου θα επιφέρει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο κοστολόγησης και φορολόγησης πολλών tour operators και ειδικά σε χώρες όπως η Μ. Βρετανία, καθώς θέτει υπό το πρόγραμμα Tour Operators Margin Scheme, τις πωλήσεις χονδρικής και τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων (Β2Β) των τουριστικών οργανισμών.
Μέχρι τώρα, οι υπηρεσίες που αγόραζαν οι tour operators από τους προμηθευτές τους προκειμένου να συνθέσουν τα πακέτα τους, είχαν ένα κόστος στο οποίο περιλαμβανόταν ο ΦΠΑ και αποδιδόταν στη χώρα όπου εδρεύει ο tour operator. Η διαφορά του κόστους αυτού από το τελικό κόστος προς τον πελάτη, είναι ένα περιθώριο που διαμορφώνεται βάσει του TOMS και αποτελεί το φορολογίσιμο ποσό για τον tour operator.
Βάσει της απόφασης, οι tour operators θα πρέπει τώρα να εξετάζεται κάθε συναλλαγή ξεχωριστά ως προς τον υπολογισμό του ΦΠΑ και όχι συνολικά, ενώ ο ΦΠΑ θα πρέπει να καταβάλλεται και σε κάθε χώρα που αφορούν οι υπηρεσίες και τα προιόντα ταξιδιού.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στην αγορά της Μ. Βρετανίας, οι αλλαγές αυτές θα έχουν μία επιβάρυνση, κατά μέσο όρο της τάξης του 3% του κόστους για τους tour operators.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου