Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

Το Ρέθυμνο γιορτάζει 100 χρόνια αποκριάτικου καρναβαλιού και...

...διδάσκει "Καρναβαλικό Πολιτισμό"!

Ένας αιώνας συμπληρώνεται φέτος από την ημέρα που μια  Ομάδα Ρεθεμνιωτών, με ματιά αισιόδοξη και καρδιά ανοιχτή σε κάθε κεφάτη πρόκληση, αποφάσισε να βάλει χρώμα στην καθημερινότητα της πόλης, την περίοδο της Αποκριάς.  Από το 1914 μέχρι σήμερα ο θεσμός που αγκαλιάστηκε με τόση ένταση, το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι…


…μετρώντας μόνο λίγα διαλείμματα στην πολύχρονη διαδρομή του, εξελίχθηκε. Εμπλουτίστηκε με ιδέες, αισθήματα, οράματα, προοπτικές. Ωρίμασε και απέκτησε διαστάσεις που κανείς από τους αρχικούς εμπνευστές του μπορούσε να διανοηθεί. 
Η φετινή επετειακή διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού παρουσιάστηκε κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στο ξενοδοχείο Grecotel Pallas Athena, στην πλατεία Κοτζιά στο κέντρο της Αθήνας, από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης, Γιώργη Μαρινάκη, την αντιδήμαρχο Πολιτισμού και Τουρισμού Πέπη Μπιρλιράκη και την Οργανωτική Επιτροπή. 
Στο μήνυμά του, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κάλεσε όλους να παρευρεθούν στη μεγάλη αυτή γιορτή και τονίζοντας ότι το Ρέθυμνο για μια ακόμη χρονιά πρωτοπορεί και εορτάζει τα 100 χρόνια καρναβαλικών εκδηλώσεων. “Εμπνεόμενο από μια ιστορία δεκάδων αιώνων, αλλά και από το στίγμα πολιτισμών που πέρασαν και άφησαν τη σφραγίδα τους στο Ρέθυμνο, το καρναβάλι της Κρήτης, επαναπροσδιορίζεται διαρκώς μετουσιώνοντας την ιστορία και τον πολιτισμό, ως βασικά στοιχεία της δομής του” όπως είπε χαρακτηριστικά.
Σε ερώτηση για τις υποδομές του νομού, ο κ. Μαρινάκης υπογράμμισε ότι το Ρέθυμνο είναι έτοιμο για μια ακόμη χρονιά να υποδεχτεί τους επισκέπτες του, ενώ τα έργα που ακόμα "τρέχουν" στον νομό θα δημιουργήσουν τις κατάλληλες προϋποθέσεις για μια ευχάριστη παραμονή. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο δήμος Ρεθύμνης μέσω του ΕΣΠΑ υλοποιεί έργα ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού και Τουρισμού Ρεθύμνου Πέπη Μπιρλιράκη, σε συνεργασία με τους τουριστικούς φορείς έχουν διαμορφωθεί τριήμερα πακέτα που ξεκινούν από 150 ευρώ, περιλαμβάνοντας διήμερη διαμονή και μεταφορά μέσω θαλάσσης, ενώ για όσους επιλέξουν τις αερομεταφορές το κόστος του πακέτου ξεκινάει από 250 ευρώ.
Αναφερόμενη στις κρατήσεις από το εξωτερικό, η κ. Μπιρλιράκη είπε ότι ήδη Ιταλοί, Κύπριοι, Αμερικανοί κ.ά. τουρίστες έχουν πραγματοποιήσει κρατήσεις για να βιώσουν τα καρναβαλικά δρώμενα του Ρεθύμνου.
Υπολογίζεται ότι την περίοδο της κορύφωσης των καραναβαλικών εκδηλώσεων, περίπου 3.000 κλίνες θα υποδεχτούν τους επισκέπτες, πέραν όσων διαμένουν σε σπίτια συγγενών και φίλων και χωρίς να έχει συνυπολογιστεί και το εισερχόμενο ρεύμα από τους άλλους νομούς του νησιού, που -όπως τονίστηκε- θα κατακλύσει το Ρέθυμνο.
Η κα Μπιρλιράκη, ανέπτυξε τους τρεις βασικούς άξονες της φετινής επετειακής διοργάνωσης, που είναι η Κρητική Ταυτότητα και η καλαισθησία, η Σύγχρονη Πραγματικότητα και η Τεχνολογία, αλλά και η Ανθρώπινη Αλληλεγγύη. 
Τόνισε ότι δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην στήριξη του Ιατρείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης του Ρεθύμνου και κάλεσε όλο τον κόσμο, σε όλες τις εκδηλώσεις, αν μπορεί να φέρνει μαζί του φάρμακα ή όποια άλλη οικονομική βοήθεια.  
Η φετινή επετειακή διοργάνωση του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού, πραγματοποιείται με την Αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Η διοργάνωση του 2014 έχει ξεπεράσει κάθε προσδοκία σε συμμετοχές και εκδηλώσεις. Ήδη ο αριθμός των καρναβαλικών ομάδων που θα συμμετέχουν στην Μεγάλη Παρέλαση (2/3), αγγίζει τις 46, με 32 άρματα, ενώ ο αριθμός των συμμετεχόντων – καρναβαλιστών αναμένεται να φτάσει τις 15.000. Τα θέματα που επέλεξαν φέτος οι ομάδες, αφορούν την επικαιρότητα της χώρας, χαρακτήρες και ιστορίες από παιδικά κόμικς, καθώς και θέματα που σχετίζονται με διάφορους Μύθους, χώρες, φανταστικούς χαρακτήρες, κ.α. 
Ρεθεμνιώτικο το «Πράσινο» Καρναβάλι
Η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί γνώμονα για την κάθε ενέργεια που γίνεται κατά τη διάρκεια όλων των εκδηλώσεων του Καρναβαλιού, με τις ομάδες να κατασκευάζουν τα άρματα και τις στολές σχεδόν αποκλειστικά από ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ μετά το τέλος του Καρναβαλιού, όσα υλικά δεν θα χρησιμοποιηθούν στο μέλλον, ανακυκλώνονται.
Το Πρόγραμμα του 2014
Η έναρξη του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού θα γίνει την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, για πρώτη φορά στο Ενετικό Λιμάνι της πόλης. Θα πραγματοποιηθεί η κήρυξη επίσημης έναρξης του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού 2014 από τον Δήμαρχο Ρεθύμνης και θα γίνει η παρουσίαση για τα 100 χρόνια του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. Θα ακολουθήσει η παρουσίαση των στολών του Καρναβαλιού 2014. Η εκδήλωση θα κορυφωθεί με μια μεγάλη συναυλία από το συγκρότημα «48 ΩΡΕΣ». 
Θα ακολουθήσουν εκδηλώσεις με παραδοσιακά έθιμα, όπως οι καντάδες στο ιστορικό κέντρο της πόλης, οι εκδηλώσεις της Τσικνοπέμπτης, οι χοροί των ομάδων, κ.α. 
Φέτος, η επετειακή διοργάνωση του Καρναβαλιού, θα συνδυαστεί με δράσεις και δρώμενα σχετικά με την παράδοση και την ιστορία του Νομού Ρεθύμνης, αλλά και με εκδηλώσεις που ταιριάζουν στη φύση, τους κατοίκους και τους επισκέπτες του.
Τσικνοπέμπτη
Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση έχει προγραμματισθεί για την Τσικνοπέμπτη, την Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου. Με τίτλο: «Τσικνοπέμπτη στα Μιτάτα της Κρήτης», όλη η πόλη μετατρέπεται σε ένα εικονικό Μιτάτο, ένα ταξίδι στην ιστορία, τις γεύσεις και την παράδοση των βουνών του νησιού.  Για πρώτη φορά παρουσιάζεται το Λειβαδιώτικο Αόρι μέσα από αναφορές, δράσεις και δρώμενα: φυσικό περιβάλλον, μιτάτα, βοσκοί και ψηλορείτη γεύσεις: τυροκόμηση, λειβαδιώτικο πιλάφι, αντικριστό, ενώ θα συμμετέχουν παραδοσιακά συγκροτήματα Κρητών καλλιτεχνών.
Κυνήγι Θησαυρού
Η σπουδαία γιορτή για το «Κυνήγι του Θησαυρού» θα διεξαχθεί την Από τις 7 έως και τις 16 Φεβρουαρίου. Φέτος η μοναδική αυτή εκδήλωση γιορτάζει τα 25 χρόνια συνεχούς διοργάνωσης της, εγκαινιάζοντας πολλές καινοτομίες. Η πρωτοτυπία και η μοναδικότητα του Κυνηγιού στο Ρέθυμνο, είναι ότι η πλοκή και η ιστορία συνδέεται αποκλειστικά με την ιστορία της πόλης. 
Το κυνήγι αποτελείται από τρία σκέλη, το «Παιδικό Κυνήγι» που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου, το «Κυνήγι του Θησαυρού» την Κυριακή 16 Φεβρουαρίου και για πρώτη φορά το «Γυμνασιακό Κυνήγι» το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στο οποίο θα συμμετέχουν μαθητές από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου και θα πραγματοποιηθεί μέσα στο κάστρο της Φορτέτζας.  
Ποδηλατοβόλτα με κοινωνικό μήνυμα
Την Πέμπτη  27 Φεβρουαρίου θα πραγματοποιηθεί Ποδηλατοβόλτα στην πόλη για μικρούς και μεγάλους. Οι φίλοι του ποδηλάτου μασκαρεμένοι οι ίδιοι και τα ποδήλατά τους κάνουν την πιο τρελή, χρωματιστή και διασκεδαστική ποδηλατοβόλτα της χρονιάς γεμίζοντας τους δρόμους της Παλιάς Πόλης με κέφι και  φαντασία, ποδήλατα και μασκαράδες
Στην έναρξη της ποδηλατοδρομίας κάθε παιδί καλείται να φέρει από το σπίτι του και να προσφέρει στην κοινή προσπάθεια της κοινωνικής θεματικής ενότητας του καρναβαλιού π.χ. φάρμακα για το εθελοντικό ιατρείο κοινωνικής αλληλεγγύης Ρεθύμνου.
Κορύφωση εκδηλώσεων
Οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, με την Νυχτερινή παρέλαση το Σάββατο 1 Μαρτίου και την Μεγάλη Παρέλαση και το Κάψιμο του Βασιλιά Καρνάβαλου την Κυριακή 2 Μαρτίου. Το ίδιο βράδυ έχει προγραμματισθεί στην παραλία της πόλης, ένα μεγάλο πάρτι - έκπληξη, που θα είναι δωρεάν για το κοινό. Μια κεντρική συναυλία, κέφι, happenings και διασκέδαση μέχρι τις πρωινές ώρες, είναι η υπόσχεση των διοργανωτών. 
Την Καθαρή Δευτέρα θα πραγματοποιηθούν πολλές εκδηλώσεις, με την αναβίωση παραδοσιακών εθίμων, τόσο μέσα στην πόλη, όσο και σε πολλά χωριά του Νομού Ρεθύμνης.  
Ποιος μπορεί να συμμετέχει
Στο Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι μπορούν να λάβουν μέρος όσοι το επιθυμούν. Στο σύνολο τους οι ομάδες δέχονται με χαρά νέα μέλη. Όλοι μπορούν έγκαιρα να προμηθευτούν τις στολές τους. Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού: www.rethymnocarnival.gr  (ή .com) 
Οικονομικές Τιμές στα Εκδρομικά Πακέτα
Οι τουριστικοί Πράκτορες σε συνεργασία με τους Ξενοδόχους του Ρεθύμνου, έχουν δημιουργήσει ιδιαίτερα οικονομικά εκδρομικά πακέτα για όλους εκείνους που επιθυμούν να ταξιδέψουν στο Ρέθυμνο και να παρακολουθήσουν από κοντά τη μεγάλη γιορτή του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού. 
Περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού: www.rethymnocarnival.gr  (ή .com)
Η Ταυτότητα του Ρεθεμνιώτικου Καρναβαλιού
Η διοργάνωση του Καρναβαλιού, διαρκεί περίπου οκτώ εβδομάδες και κορυφώνεται το τελευταίο τριήμερο της Αποκριάς, όπου μόνο την μεγάλη Παρέλαση των Καρναβαλιστών υπολογίζεται ότι παρακολουθούν περισσότερα από 100.000 άτομα, Ρεθεμνιώτες και επισκέπτες της πόλης από όλη τη χώρα και το εξωτερικό. 
Οι Επαγγελματικοί Σύλλογοι της πόλης στο σύνολο τους, στηρίζουν το Θεσμό του Καρναβαλιού, αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη σπουδαιότητα της εκδήλωσης για την οικονομία του Ρεθύμνου. Όπως αποδεικνύουν οι αριθμοί, η διοργάνωση αυτή αποτελεί τον σημαντικότερο οικονομικό πόρο κατά τη χειμερινή περίοδο. Οι πληρότητες των ξενοδοχείων που ανοίγουν φτάνουν στο 100%, ενώ όλα τα καταστήματα εμπορίου και εστίασης μένουν ανοικτά, επιτυγχάνοντας σημαντικούς τζίρους.  

Το Ρεθεμνιώτικο Καρναβάλι ελέγχεται από Οργανωτική Επιτροπή, την οποία απαρτίζουν η πρόεδρος της ΚΕΔΗΡ, μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ρεθύμνης και αιρετοί εκπρόσωποι των Καρναβαλικών Ομάδων. Όλες οι λειτουργίες και οι δράσεις του ορίζονται από Καταστατικό και διέπονται από βασικές αρχές.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου