Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2015

Ο Τουρισμός υπό υπηρεσιακή: Μία στο καρφί και μία στο πέταλο...

- Σε Ν. Χριστοδουλάκη και Α. Πρωτοψάλτη η ευθύνη του τομέα

Αυτή η επιλογή, τώρα, ομολογουμένως μας προβλημάτισε, κυρίως επειδή δεν γνωρίζουμε το ακριβές σκεπτικό με το οποίο ανατέθηκε στην Άλκηστη Πρωτοψάλτη το υπουργείο Τουρισμού. Μία από τις πλέον αγαπητές, δημοφιλείς αλλά και σεμνές και συγκροτημένες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού μας κόσμου. Ένα πρόσωπο...


...πραγματικά θετικής ενέργειας και στάσης, με μία λαμπρή καριέρα και που μάλιστα, είχε ήδη επιστρατευθεί, παλαιότερα στη διεθνή προβολή της Ελλάδας και του τουρισμού. Μεταξύ άλλων, ένα από τα περυσινά βίντεο του visit greece, είχε μουσική επένδυση από το τραγούδι της, "Αυτό το φως".
Ωστόσο, η τοποθέτησή της στο υπουργείο Τουρισμού, γεννά κάποια εύλογα ερωτήματα. Αναμφίβολα, ο Τουρισμός χρειάζεται ένα πρόσωπο επικοινωνιακό και προσφιλές, που αν έχει και κάποια διεθνή απήχηση, ακόμα καλύτερα.
Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτό το κρίσμο και καθοριστικό για πολλά μελλούμενα χρονικό διάστημα, τα προβλήματα του Τουρισμού είναι κυρίως τεχνικά, νομικά, θεσμικά, δημοσιονομικά.
Απαιτούν και πολιτική διαχείριση και τεχνοκρατική προσέγγιση, ακόμα και στο επίπεδο της καθημερινότητας, όπου πολλά θέματα εμπίπτουν στις αρμοδιότητες άλλων υπουργείων. Και επί αυτών των πεδίων, δεν ξέρουμε μέχρι ποιο βαθμό μπορεί να συνεισφέρει η αγαπημένη καλλιτέχνις.
Μπορεί η υπηρεσιακή κυβέρνηση να έχει προσδόκιμο “ζωής” περίπου ενός μήνα και οι αρμοδιότητές της να είναι σχετικά περιορισμένες, αλλά αυτός ο συγκεκριμένος μήνας, δεν είναι ούτε εύκολος, ούτε δικαιολογεί την πολυτέλεια “απώλειας” πολιτικού και διοικητικού χρόνου.
Η αποχώρηση της σημερινής πολιτικής ηγεσίας, αφήνει τον τομέα με πολύ σοβαρά ανοικτά θέματα και με “λειψή” δομή σε επίπεδο γενικών γραμματέων.
Αυτό το κενό, περιορίζει περαιτέρω την υπηρεσιακή υποστήριξη της νέας υπουργού.
Βέβαια, η επιλογή του Νίκου Χριστοδουλάκη στη θέση του εποπτεύοντος και το υπουργείο Τουρισμού, υπουργού Οικονομίας, αποτελεί μία καλή λύση. Γνωρίζει καλά τον τομέα τουρισμού από τις παλαιότερες υπουργικές θητείες του και έχει αντίληψη του πως λειτουργεί η αγορά.

Θα λέγαμε “μήνας είναι, θα περάσει”, αλλά έτσι όπως είμαστε και στη χρονική συγκυρία που βρισκόματε, δεν… ταιριάζει όσο θα θέλαμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου