Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2015

Στο 1,5 δισ. ευρώ ο "γκρίζος" τζίρος των παράνομων καταλυμάτων - σε 31.000 υπολογίζονται τα μη πιστοποιημένα!

-"Καταπέλτης" η έρευνα της Grant Thorton για την παραοικονομία με τα ιδιωτικά καταλύματα και τις παράνομες μισθώσεις!
- Βαριές απώλειες σε έσοδα, φόρους και θέσεις εργασίας
- Και αυτά, πριν την πλήρη απελευθέρωση, της 1ης Νοεμβρίου

Απροετοίμαστη και μάλλον... «χαλαρή», εμφανίζεται η πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομίας και Τουρισμού, ως προς το φλέγον ζήτημα της απελευθέρωσης των τουριστικών μισθώσεων και των ιδιωτικών καταλυμάτων. Μόλις τρεις εβδομάδες πριν την κατάργηση...




...του χρονικού προσδιορισμού των 30 ημερών και μόλις λίγες μέρες πριν την κατάθεση στη Βουλή των προαπαιτούμενων του νέου Μνημονίου – στα οποία, βάσει της συμφωνίας του Αυγούστου, θα πρέπει να περιλαμβάνεται και το «νομικό πλαίσιο» για την απελευθέρωση – η εικόνα που δίνεται από Γ. Σταθάκη και Ε. Κουντουρά,  είναι ότι «μελετάμε», «χρειάζεται ένα καλό καθορισμένο θεσμικό πλαίσιο», «θα σταθούμε ενάντια σε κάθε δραστηριότητα παράνομη και χωρίς κανόνες, που δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό» και άλλες παρεμφερείς διαπιστώσεις ή και πολιτικά ευχολόγια. Για ένα ζήτημα που οι συγκεκριμένοι υπουργοί και τα επιτελεία τους, γνωρίζουν και διαπραγματεύονται από τον περασμένο Μάρτιο...
Οι τελευταίες πληροφορίες που έχουμε επ' αυτού του ζητήματος, δηλαδή του αν έχει ασχοληθεί κανείς, πως και ποιος για το θεσμικό πλαίσιο, είναι απογοητευτικές έως ανησυχητικές. θα τις μεταφέρουμε, όμως, σε άλλη ανάρτηση.
Στη σημερινή εκδήλωση του ΞΕΕ, παρουσιάστηκαν τα ευρήματα της μελέτης της Grant Thorton για τις επιπτώσεις της οικονομίας του διαμοιρασμού - που όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία, μόνον τέτοια δεν είναι - στην ελληνική ξενοδοχία.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Ο "χάρτης" των ιδιωτικών καταλυμάτων
που ενοικιάζονται μέσω airbnb (και μόνον) στο κέντρο της Αθήνας (και μόνον)

Ευρήματα- «καταπέλτης», που αφενός μεν δείχνουν το μέγεθος του προβλήματος μέχρι σήμερα, πριν την πλήρη απελευθέρωση της 1ης Νοεμβρίου, αφετέρου, το εύρος και το βάθος των επιπτώσεων σε διαφυγόντα έσοδα, απώλειες θέσεων εργασίας αλλά και τις κοινωνικές επιπτώσεις (π.χ. ανατίμηση μισθωμάτων σε περιοχές κ.λπ.).
Πριν σας περάσουμε στο tornosnews για το πλήρες ρεπορτάζ και όλα τα σχετικά στοιχεία και αρχεία, αλλά και τις πολύ ενδιαφέρουσες επισημάνσεις του προέδρου του ΞΕΕ Γ. Τσακίρη, σας δίνουμε τα βασικά μεγέθη:

  • Σε 31.000 υπολογίζονται τα μη πιστοποιημένα καταλύματα, με περίπου 214.000 κλίνες.
  • Σε αυτά κατευθύνονται 19-20 εκατ. διανυκτερεύσεις, ετησίως.
  • Τζίρος πάνω από 1,4 δισ. ευρώ, το 2014.
  • Χάνονται πάνω από 12 εκατ. διανυκτερεύσεις από τα νομίμως λειτουργούντα καταλύματα.
  • Χάνονται 15.000 θέσεις εργασίας.
  • Απώλεια για το ελληνικό δημόσιο περί τα 260-276 εκατ. ευρώ, ετησίως, με όρους φορολογίας εισοδημάτων από ενοίκια και 322-353 εκατ. ευρώ, ετησίως, με όρους φορολογίας τυπικών ξενοδοχειακών καταλυμάτων. Πόσα μέτρα από αυτά που ψηφίστηκαν στο Μνημόνιο, θα μπορούσαν να αποφευχθούν, εάν είχε παταχθεί αυτή η μορφή παρανομίς και φοροδιαφυγής; Ε;
Αυτά χωρίς τα παράπλευρα και συμπαρομαρτούντα, δηλαδή τα θέματα ασφάλειας, υγιεινής, ποιότητας προσφερόμενων υπηρεσιών κοκ.


1 σχόλιο: