Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2015

Ευρωπαϊκός τουρισμός: Σε αναζήτηση "σταθερών σημείων"...

...μεταξύ φόβου, μέτρων ασφαλείας και στρατιωτικών επιχειρήσεων

Τελικά τα πράγματα διεθνώς, είναι δύσκολα αλλά είναι και περίεργα. Εκτός από τις πρωτόγνωρες καταστάσεις – τουλάχιστον για τις τελευταίες δεκαετίες – που εκδηλώνονται στις μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και θυμίζουν συνθήκες «πολιορκίας», παραμένει θολό ακόμα...


...και το τοπίο για το αμέσως επόμενο διάστημα, ως προς το είδος και την έκταση των στρατιωτικών, πια, αντιποίνων που σχεδιάζουν οι «μεγάλοι» κατά του ISIS στη Συρία και στις περιοχές τις οποίες ελέγχει.
Όλα δείχνουν ότι οι βομβαρδισμοί που έχουν ενταθεί εδώ και λίγες μέρες, δεν αποτελούν την κύρια αντίδραση των δυτικών και των ρωσικών δυνάμεων. Η κλιμακούμενη συγκέντρωση στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου ισχυρών αεροναυτικών δυνάμεων, παραπέμπει σε συνέχεια ή συνέχειες και μάλιστα σε μεγαλύτερη έκταση και ένταση από τις επιχειρήσεις που λαμβάνουν χώρα σήμερα.
Είναι ευνόητο ότι μία στρατιωτική επέμβαση μεγάλης κλίμακας, θα μεταφέρει την όλη κρίση στην περιοχή, σε άλλο επίπεδο. Και σε νέες κατευθύνσεις, με επιπτώσεις που δεν είναι δυνατόν να προβλεφθούν με ακρίβεια αυτήν την στιγμή. Σε κάθε περίπτωση, μία γενικευμένη σύρραξη στην περιοχή, θα επηρεάσει ποικιλοτρόπως τον τομέα τουρισμού και ταξιδιών και τις ροές επισκεπτών προς τους προορισμούς της «γειτονιάς».
Φυσικά, καθοριστική παράμετρος θα είναι και ο χρόνος. Πότε θα γίνει, ό,τι είναι να γίνει και πόσο θα διαρκέσει.
Ο φόβος, παντού...
Μέχρι τότε, ο «φόβος» στοιχειώνει την καθημερινότητα στην Ευρώπη και ειδικά σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως αυτή η απίστευτη κατάσταση του «τα πάντα κλειστά» στις Βρυξέλλες, ξεπερνά ακόμα και κινηματογραφικά σενάρια!
Αυτό που διαφοροποιεί αυτήν την κατάσταση από άλλες, παλαιότερες, όπου είχαν εκδηλωθεί τρομοκρατικές επιθέσεις, είναι η αίσθηση ότι όλο αυτό το σκηνικό, δεν έχει τελειώσει. Και πως οι Τζιχαντιστές, μπορεί να βρίσκονται οπουδήποτε, στη διπλανή πόρτα, στο απέναντι σπίτι κ.λπ. και ανά πάσα στιγμή, να σκορπίσουν θάνατο και καταστροφή.
Είναι χαρακτηριστικό ότι με το παραμικρό, μία παρατημένη σακκούλα σε ένα περβάζι, ένα άτομο που κινείται λίγο διαφορετικά από το σύνηθες, μία ανώνυμη πληροφορία, οι αντιδράσεις των αρχών είναι άμεσες και καταιγιστικές, συχνά δημιουργώντας πανικό εκεί που δεν υπάρχει λόγος. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν ότι η παρουσία ισχυρών αστυνομικών ή και στρατιωτικών δυνάμεων, λειτουργεί θετικά και καταλυτικά απέναντι στον «φόβο», δημιουργώντας ένα αίσθημα ασφαλείας σε πολίτες και επισκέπτες...  
Όλοι γνωρίζουμε, ότι η ικανότητα προσαρμογής του ανθρώπινου παράγοντα – και εδώ περιλαμβάνουμε και τους ταξιδιώτες - σε νέες συνθήκες και δύσκολες καταστάσεις είναι εντυπωσιακή. Ωστόσο, όσο επικρατούν τέτοιες συνθήκες, η προσαρμογή αυτή θα είναι πολύ δύσκολη.
Τα μέτρα ασφαλείας σε πύλες εισόδου και σύνορα...
Το άλλο μεγάλο «μέτωπο» ανησυχίας για την τουριστική κοινότητα της Ευρώπης, είναι τα μέτρα ασφαλείας που θα ληφθούν και κατά πόσο αυτά θα δυσχεράνουν τις μετακινήσεις. Μετά και τις αιτιάσεις και τις προτάσεις των υπουργών Εσωτερικών της Γαλλίας και του Βελγίου, είναι ξεκάθαρο ότι οδεύουμε προς αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας και εντός των ίδιων των αστικών κέντρων των ευρωπαϊκών χωρών – όπως - και σε όλες τις πύλες εισόδου, με μεγαλύτερη έμφαση στα αεροδρόμια.
Εκτός από τη συζήτηση που άνοιξε γύρω από τη Συνθήκη Σένγκεν – και η οποία έχει πολλές αναγνώσεις – το θέμα είναι τι νέες διαδικασίες θα προκύψουν, είτε για τα ταξίδια εντός Ευρώπης, είτε για τα ταξίδια εισόδου στις χώρες της Συνθήκης Σένγκεν.
Εδώ τα πράγματα μπορεί να είναι λίγο πιο διαχειρίσιμα. Αν αποφασιστούν γρήγορα και αρχίζουν να εφαρμόζονται, τα νέα μέτρα – εκτός αν δούμε κάτι εντελώς παράλογο και υπερβολικό - θα έχουν μεν έναν ισχυρό αντίκτυπο άμεσα στις μετακινήσεις, αλλά στη συνέχεια, μεσοπρόθεσμα, εκτιμάται ότι σταδιακά θα προσαρμοστούν σε αυτά και οι προορισμοί και οι ταξιδιώτες.
Ούτως ή άλλως, πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι τους επόμενους μήνες θα αλλάξουν πολλά και θα γίνουν πολλά στον τομέα των μετακινήσεων και των ταξιδιών.
Η τουριστική αγορά σε πολλούς προορισμούς της Ευρώπης, θα υποστεί πιέσεις και θα βιώσει μεγάλες ανακατατάξεις και ανατροπές. Και στον εισερχόμενο και στον εξερχόμενο τουρισμό.
Αρχής γενομένης από τις εξελίξεις - ακυρώσεις, καθυστέρηση πραγματοποίησης κρατήσεων, αλλαγή προορισμού κοκ -της χειμερινής περιόδου και της περιόδου των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς μέχρι ακόμα και τις προκρατήσεις για τη θερινή περίοδο του 2016.

Κοινώς, όπως έλεγε και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλου tour operator σε έλληνες ξενοδόχους προ ημερών, «βράζουμε όλοι στο ίδιο καζάνι» και έχουμε δρόμο ακόμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου