Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Δευτέρα, 30 Νοεμβρίου 2015

Ρωσία: Δεν θα... τρέξουν από μόνοι τους στην Ελλάδα, οι Ρώσοι το 2016!

- Πολύ σκληρά τα μέτρα από το Διάταγμα Πούτιν

Δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολιών για τις προθέσεις της απέναντι στην Τουρκία, η Ρωσία μετά την υπογραφή του Διατάγματος από τον Β. Πούτιν το Σάββατο το βράδυ. Ειδικά για τον τομέα του τουρισμού, τα μέτρα που εξουσιοδοτεί...


... την κυβέρνηση να λάβει – η σημασία του Διατάγματος είναι αυτή, ο Πρόεδρος δίνει εντολές και κατευθύνσεις στην κυβέρνηση - είναι ιδιαίτερα σκληρά, με πλέον σοβαρά την απαγόρευση των πτήσεων charter και την παρότρυνση σε tour operators και τουριστικά γραφεία, να «αποφεύγουν να προτείνουν στους Ρώσους πολίτες πακέτα που θα περιλαμβάνουν μια επίσκεψη στην τουρκική επικράτεια».
Επιπρόσθετα, οι τουρκικές αεροπορικές εταιρείες θα υποβάλλονται σε επιπλέον ελέγχους όταν φθάνουν σε ρωσικό έδαφος «για λόγους ασφαλείας».
Από τα μέτρα αυτά, το μόνο που φαίνεται να «διασώζεται» είναι οι τακτικές πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών, αλλά είναι σαφές ότι με αυτές τις συνθήκες, δεν σημαίνει και πολλά πράγματα.
Το διάταγμα επισημοποιεί και την επαναφορά του καθεστώτος χορήγησης θεωρήσεων για τους Τούρκους που είχε ανακοινώσει λίγο νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών.
Είναι ευνόητο ότι η αναστάτωση που έρχεται στη ρωσική τουριστική αγορά είναι μεγάλη. Και σίγουρα βάζει τους tour operators σε δοκιμασία, καθώς ας μην ξεχνάμε ότι ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Pegas και ο TEZ είναι ουσιαστικά τουρκικών συμφερόντων και ο οικονομικός αντίκτυπος για αυτούς, πολλαπλάσιος.
Βεβαίως, βρίσκει τη ρωσική αγορά σε μία περίοδο σχετικά χαμηλών πωλήσεων, καθώς ο όγκος των κρατήσεων για τη χειμερινή περίοδο, προς όλους τους δημοφιλείς προορισμούς των Ρώσων αυτό το διάστημα, δεν είναι πολύ μεγάλος, αλλά λόγω της κρίσης που προυπήρχε, είναι πολύτιμος. Στις δυσκολίες της φετινής περιόδου, να προσθέσουμε και την εφαρμογή των βιομετρικών θεωρήσεων, που έχουν ήδη προκαλέσει αισθητή μείωσης της ζήτησης προς τους προορισμούς Σένγκεν.
Ακόμα και για την Τουρκία, λοιπόν, τα νούμερα αυτής της περιόδου είναι αναλογικά μικρά.
Στον χάρτη αυτών των προορισμών που προτιμούν οι Ρώσοι τους επόμενους μήνες και την περίοδο των γιορτών, Ελλάδα δεν υπάρχει. Τα νούμερα είναι πολύ μικρά έως αμελητέα.
Το «στοίχημα» είναι για την περίοδο του 2016
Το θέμα, λοιπόν, είναι πως θα διαμορφωθεί το σκηνικό για την περίοδο του 2016 και ειδικά από τον Μάρτιο που αρχίζει να κλιμακώνεται η περίοδος κρατήσεων για το καλοκαίρι των Ρώσων.
Εκεί, σε αυτόν τον πιθανώς περιφερόμενο μεγάλο αριθμό Ρώσων τουριστών που δεν θα θέλουν να πάνε στην Τουρκία και που πιθανότατα δεν θα θέλουν να πάνε και στην Αίγυπτο, εστιάζεται το ενδιαφέρον της Ελλάδας και των άλλων ανταγωνιστικών προορισμών.
Το ζήτημα που «καίει» τους ρωσικούς tour operators, που δεν έχουν την πολυτέλεια να περιμένουν να δουν πως θα εξελιχθούν τα (πολιτικά) πράγματα μέχρι τότε, είναι να προβλέψουν όσο γίνεται με μεγαλύτερη ακρίβεια τον αριθμό αυτό – αν η Τουρκία είχε πέρυσι 3,5 εκατ. Ρώσους και φέτος, η κίνηση εξελισσόταν με μία μείωση της τάξης του περίπου 20%, τότε μιλάμε για σημαντικό αριθμό, σε κάθε περίπτωση – και να κλείσουν τις σχετικές συμφωνίες για πτήσεις, πρόσθετα δωμάτια και όσο το δυνατόν καλύτερες τιμές.
Από την άλλη πλευρά, προορισμοί και ξενοδόχοι, θα πρέπει να αναθεωρήσουν συμφωνίες με τους T.Os, αν έχουν ήδη υπογράψει, ή να τις διαπραγματευτούν με άλλους όρους.
Σε αυτά τα πεδία καθώς και στο πόσο πολύ θα δείξουν προορισμοί και επιχειρήσεις ότι θέλουν την απροσδόκητη πρόσθετη ρωσική κίνηση, θα κριθούν όλα.
Μετά την τραγωδία με το ρωσικό αεροσκάφος στο Σινά, άλλωστε, είχε ήδη ξεκινήσει μία τέτοια διαδικασία, αν και σε μικρότερο, αναλογικά, βαθμό.
Δεν θα… τρέξουν στην Ελλάδα
Ειδικά για την Ελλάδα την ώρα που αρκετοί, μάλλον αφελώς βιάστηκαν να αρχίσουν να… ενθουσιάζονται και να πανηγυρίζουν, τίποτα δεν είναι και δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.
Αν η Τουρκία βρίσκεται ακόμα εκτός τουριστικού χάρτη των Ρώσων στις αρχές του 2016, δεν είναι εξασφαλισμένο ότι η χώρα μας θα δεχθεί μεγάλη μερίδα της πρόσθετης κίνησης, χωρίς να έχει προετοιμαστεί και κινηθεί, μεθοδικά και αποτελεσματικά, από τώρα για αυτό.
Με σοβαρότητα και επαγγελματισμό, σε όλα τα επίπεδα, από τον ρόλο και την παρουσία του κράτους, ειδικά των προξενικών αρχών, μέχρι και τον τελευταίο ξενοδόχο, που θα δώσει τιμές και διαθεσιμότητα.
Έχουμε και ένα πρόσθετο κίνητρο, αφού το 2016 είναι Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και το αντίστροφο και ήδη, εδώ και καιρό, η ρωσική κυβέρνηση δείχνει μεγάλο ενδιαφέρον για αυτόν τον θεσμό και σε διπλωματικό επίπεδο. Πολύ μεγαλύτερο από το αντίστοιχο της ελληνικής πλευράς (και ξέρουμε πολύ καλά τι λέμε και γιατί, απλώς δεν είναι της παρούσης...)

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Από πέρυσι το καλοκαίρι, μέχρι και πριν από έναν μήνα, πολλοί είχαν “ξεγράψει” τη ρωσική αγορά. Η τεράστια μείωση, φέτος, από τη Ρωσία, που ξεπερνά το 65%, δεν ήταν εξ ολοκλήρου το αποτέλεσμα οικονομικών παραγόντων και συναλλαγματικών ισοτιμιών.
Είναι, τώρα, χρυσή ευκαιρία, να ξαναβάλουμε τα πράγματα σε μία πιο σωστή - και δίκαιη, τρόπον τινά - βάση...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου