Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2015

WTM 2015: Θετικό ξεκίνημα, αλλά έχουμε πολύ και δύσκολο δρόμο ακόμα...

Το κλίμα είναι γενικά θετικό, στο Λονδίνο, όπου ο ελληνικός τουρισμός συλλέγει τα πρώτα μηνύματα για την επόμενη περίοδο. Θετικό μεν, αλλά όπως μπορεί εύκολα να διαπιστώσει κανείς, οι επιφυλάξεις μάλλον υπερτερούν των χαμόγελων, καθώς...



...από τη μία πλευρά είναι διάχυτη η αίσθηση ότι όλη η εξέλιξη της ζήτησης αυτό το διάστημα κινείται σε σαθρό έδαφος – το ακρίβότερο, παρά τις απορροφήσεις πακέτο, το προσφυγικό ζήτημα και οι πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην Ελλάδα, είναι οι κυριότεροι παράγοντες – και από την άλλη πλευρά, η ίδια η θέση και κατάσταση της αγοράς και κυρίως των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων, που εξακολουθούν να βρίσκονται σε δυσμενές χρηματοπιστωτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον.
Οι παράγοντες της αγοράς που βρίσκονται στο Λονδίνο, στην WTM, συγκλίνουν στην εκτίμηση ότι κατά μέσο όρο, οι προκρατήσεις εμφανίζουν μία μέση αύξηση της τάξης του 6%, ενώ συνολικά, η αγορά εξερχόμενου τουρισμού από τη Μ. Βρετανία καταγράφει μείωση πάνω από 3,5%. Υπάρχουν προορισμοί που φαίνεται να πηγαίνουν πολύ καλύτερα, όπως π.χ. η Δυτική Πελοπόννησος, αλλά και άλλοι που κινούνται πιο χαμηλά. Και υπάρχουν και οι προορισμοί του Ανατολικού Αιγαίου που δοκιμάζονται σκληρά λόγω του προσφυγικού και γίνονται αποδέκτες έντονου προβληματισμού από την πλευρά των tour operators που τους έχουν στο πρόγραμμά τους.
Αναμφίβολα, η γενικότερη κατάσταση στη γεωπολιτική γειτονιά μας, στην Εγγύς Ανατολή, ευνοεί, μέχρι στιγμής την Ελλάδα. Οι εξελίξεις στην Αίγυπτο, η ανασφάλεια σχετικά με την Τουρκία, ο φόβος για την Τυνησία και άλλους προορισμούς της Β. Αφρικής, αναγκάζουν τους μεγάλους tour operators να στραφούν και να στρέψουν την πελατεία τους σε πιο ασφαλείς προορισμούς, με κύριες επιλογές, φυσικά, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Η Ισπανία φαίνεται ότι θα τραβήξει τη μερίδα του λέοντος από αυτές τις ροές και σε δεύτερη ταχύτητα η Ελλάδα αλλά και η Πορτογαλία (για τους ανταγωνιστές μας και το πως εμφανίστηκαν στην WTM, ετοιμάζουμε άλλη ανάρτηση).
Ας μην ξεχνάμε, πάντως, ότι η βρετανική αγορά είχε μία εξαιρετική δυναμική την τρέχουσα περίοδο, με διψήφια ποοστά αύξησης αφίξεων και δαπάνης και ήταν από τις αγορές που στήριξαν σε σημαντικό βαθμό τον ελληνικό τουρισμό, φέτος.
"Ψάχνουν δωμάτια"...
Όπως σχολιάζουν έλληνες τουριστικοί επιχειρηματίες, υπάρχει η αίσθηση ότι οι tour operators «ψάχνουν δωμάτια και αεροπορικές θέσεις», δηλαδή σχεδιάζουν μία πρόσθετη ζήτηση που θα εκδηλωθεί το αμέσως επόμενο διάστημα και τότε θα μπορέσουμε να έχουμε και μία πιο ακριβή εικόνα για το πως πάνε τα πράγματα.
Κινητικότητα
Όσον αφορά στην ελληνική αντιπροσωπεία, με επικεφαλής την υπουργό Ε. Κουντουρά, είδαμε καλή κινητικότητα και πολλές συναντήσεις, εντός και εκτός WTM. Από κοντά και ο εν αναμονή νέος γ.γ. του ΕΟΤ Δ. Τρυφωνόπουλος που συμμετέχει σε όλες τις συναντήσεις και τις επαφές και λανσάρεται στο όλο σύστημα, για να το θέσουμε έτσι.
Η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου προς τους ξένους δημοσιογράφους, δεν έγινε φέτος. Προτιμήθηκε ένα διαφορετικό «μοντέλο» εκδήλωσης, κάτι μεταξύ ενός καλωσορίσματος από την υπουργό και μίας συζήτησης για την Ελλάδα, με ένα πάνελ στο οποίο συμμετείχαν, υψηλόβαθμα στελέχη του TUI και του Sunvil, η διευθύντρια του ΕΟΤ Μ. Βρετανίας Χ. Καλογερά και ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αθήνας-Αττικής και Αργοσαρωνικού Α. Βασιλικός.
"Greek lunch & wine"...
Προφανώς, αυτό το διαφορετικό σκηνικό, ήταν μία επιλογή επικοινωνιακής στρατηγικής, καθώς επίσης προφανώς, μία συμβατική συνέντευξη τύπου θα έδινε βήμα για ερωτήσεις και όλοι καταλαβαίνουν, ποια θέματα θα μονοπωλούσαν την εκδήλωση...
Έτσι, υπήρχε ένας καλός μπουφές και άφθονο κρασί, «Greek lunch», που ως συνήθως, προσέλκυσε μεγάλο αριθμό ξένων δημοσιογράφων και... όλα καλά.

Αυτα για αρχή, θα επανέλθουμε με περισσότερα αργότερα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου