Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τετάρτη 18 Ιουνίου 2014

Σχέσεις με Κίνα: Οι πανσέδες ανθίζουν, θα φροντίσουμε να μην μαραθούν;

Αυτή την όμορφη εποχή που ανθίζουν οι πανσέδες, επισκέπτομαι την Ελλάδα, επικεφαλής αντιπροσωπείας της κινεζικής κυβέρνησης. Προσβλέπω στην ενίσχυση της παραδοσιακής φιλίας μεταξύ του κινεζικού και του ελληνικού λαού, όπως και στη διάνοιξη νέων προοπτικών για βαθύτερες ελληνοκινεζικές σχέσεις”. Έτσι αρχίζει το άρθρο του στην “Καθημερινή”, ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ, ενόψει της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα…


…μία επίσκεψη στην οποία προσδίδεται μεγάλη βαρύτητα και προσοχή, εμφανώς από την πλευρά της Κίνας και φυσικά και από τον δική μας πολιτικό κόσμο και την επιχειρηματική κοινότητα.
Το άρθρο του πρωθυπουργού, βρίθει σημείων, ιδιαίτερης συμβολικής, σημειολογικής αλλά και ουσιαστικής αξίας, για τις σχέσεις των δύο χωρών και των λαών τους.
Πέραν της ξεχωριστής αναφοράς στο λιμάνι του Πειραιά, ο πρωθυπουργός της Κίνας προδιαγράφει σαφώς τους στόχους και τις επιδιώξεις της χώρας του σε επίπεδο επενδυτικού ενδιαφέροντος: “Η Κίνα επιδιώκει περισσότερη συνεργασία με την Ελλάδα στους τομείς των αεροδρομίων, των σιδηροδρόμων, των οδικών δικτύων και άλλων υποδομών”.
Αυτό είναι το ένα πιο ενδιαφέρον σημείο.
Το άλλο, αφορά στον τουρισμό:
“Η Ελλάδα διαθέτει πλουσιότατα πλεονεκτήματα στο πεδίο του τουρισμού. Πολλοί Κινέζοι επιθυμούν διακαώς να επισκεφθούν την Ακρόπολη των Αθηνών, τον Ναό του Απόλλωνα και άλλους τόπους πολιτιστικής κληρονομιάς. Πέρυσι, περίπου 100 εκατομμύρια Κινέζοι ταξίδεψαν στο εξωτερικό. Ο τουρισμός θα εξελιχθεί σε σημαντικό πεδίο ανάπτυξης της κινεζοελληνικής συνεργασίας. Στη διάρκεια της επίσκεψής μου, οι δύο πλευρές θα υπογράψουν συμφωνία για τη δημιουργία κέντρων, σε Ελλάδα και Κίνα, τα οποία θα διευκολύνουν τις πολιτιστικές και διανθρώπινες ανταλλαγές”.
Και αυτό το τελευταίο, εμείς το ερμηνεύουμε περαιτέρω ως “εδώ είμαστε, θέλουμε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα, φροντίστε να μας φέρετε!”.
Χρόνια γράφουμε και ξαναγράφουμε και ακούμε για τις μεγάλες προοπτικές του ελληνικού τουρισμού στην κινεζική αγορά. Μόλις τα τελευταία χρόνια, όμως είδαμε κάποιες κινήσεις ουσίας και πρακτικών αποτελεσμάτων, με πλέον χαρακτηριστική και πρόσφατη, την πτήση από τη Σαγκάη.
Το άνοιγμα-πρόσκληση είναι ξεκάθαρο, πια από την κινεζική πλευρά. Στα χέρια μας, πολιτείας και ιδιωτικού τομέα, είναι να μην χάσουμε (και) αυτήν την ευκαιρία. Θυμίζουμε ότι μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο πρωθυπουργό στο Πεκίνο πριν από λίγες μέρες, ο Ιταλός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι οι Κινέζοι που θέλουν να επισκεφθούν την Ιταλία, θα παίρνουν πλέον visa σε 36 ώρες...
Αλλιώς, το “όμορφη εποχή που ανθίζουν οι πανσέδες”, θα έχει ως ελληνικό αντίστοιχο το “για δες καιρό που διάλεξε…” για να μην πάμε στο πιο συμβολικό, "θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες"...

Και για να προσθέσουμε και μία πληροφορία παρασκηνιακού χαρακτήρα, μάθαμε ότι κατόπιν κυβερνητικών οδηγιών, η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη, θα συμμετέχει στην κυβερνητική ομάδα που θα υποδεχθεί τον Λι Κετσιάνγκ και τη συνοδεία του στο “Ελ. Βενιζέλος”, αλλά θα τους υποδεχθεί και στην άφιξή τους, στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Όπου, σημειώνουμε, θα γίνουν και τα επίσημα εγκαίνια του Αρχαιολογικού Μουσείου της πόλης, με συμμετοχή και του Έλληνα πρωθυπουργού Α. Σαμαρά…

1 σχόλιο:

  1. Σωστά, οι Κινέζοι θέλουν ισχυρό πάτημα στην Ελλάδα για διακίνηση προιόντων από θάλασσα, στεριά και αέρα. Το θέμα είναι με τι θα είναι ικανοποιημένοι και αν μπορούμε να τους τα δώσουμε. Πάντως, για την charter πτήση από Σαγκάη, να λέμε, έτσι για το τυπικό και ακριβές, ότι είναι και μέσω Τεχεράνης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή