Lobby {lob~by}:
1. A hall, foyer or waiting room at or near the entrance to a building such as a hotel or a theater.
2. A public room next to the assembly chamber of a legislative body.
3. A group of persons engaged in trying to influence legislators or other public officials in favor of a specific cause.

Τρίτη 26 Αυγούστου 2014

ΦΠΑ: Γύρω-γύρω τα (νέα) σενάρια και ο τουρισμός στη μέση...


Ανοίγει πάλι το θέμα της αναπροσαρμογής των συντελεστών ΦΠΑ, εν όψει Παρισιού και λοιπών άλλων επικείμενων διαβουλεύσεων με την Τρόικα. Σενάρια “παίζουν” προς το παρόν, κατά τη γνωστή μέθοδο της διαρροής προς αλίευση αντιδράσεων, αλλά αυτήν τη φορά είναι μάλλον σαφές…


…ότι θα έχουμε εξελίξεις στο φλέγον αυτό ζήτημα.
Τι θα κατεβάσουν και που θα καταλήξουν πάλι οι ιθύνοντες νόες και φωτισμένοι μας ταγοί και δανειστές, δεν ξέρουμε αυτήν τη στιγμή, πέραν του ότι ακούγεται πολύ έντονα η θέσπιση ενιαίου συντελεστή για τις περισσότερες κατηγορίες και υπηρεσίες. Είναι ξεκάθαρο ότι οι χαμηλοί συντελεστές και τα ειδικά καθεστώτα, όπως π.χ. των νησιών του Αιγαίου, βρίσκονται και πάλι στη βάσανο των διαπραγματεύσεων και του “πινγκ-πονγκ”, προτάσεων, απαιτήσεων και ισοδύναμων.
Η επαναφορά των μειωμένων συντελεστών στο τουριστικό προιόν και υπηρεσίες, είναι ευνόητο ότι θα έχει επιπτώσεις στο κόστος τους και κατά προέκταση στην ανταγωνιστικότητα του προιόντος μας, ιδίως στη διαμονή και στην εστίαση. 
Αν δε οι αλλαγές ισχύσουν, ως συνήθως από την αρχή του νέου έτους, θα βρεθούμε ξανά ενώπιον του γνωστού προβλήματος, να έχουν κλείσει συμφωνίες και συμβόλαια και να έχουν ξεκινήσει πωλήσεις και κρατήσεις, εντός του 2014, με τους ισχύοντες συντελεστές και από τον Ιανουάριο, να προκύπτουν άλλα κόστη και επιβαρύνσεις.
Και άντε πάλι να τρέχουμε να επισημαίνουμε αυτές τις ιδιατερότητες της τουριστικής δραστηριότητας και τη σημασία τους, αλλά και τις επιπτώσεις σε όλα τα βασικά πεδία, από την ανταγωνιστικότητα μέχρι τα έσοδα.

“Τι έχεις Γιάννη’μ, τι είχα πάντα…” 

1 σχόλιο:

  1. Και φυσικά το ΥΠΟΙΚ, όπως λέει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, διαψεύδει κατηγορηματικά τα σενάρια. Απομένει να δούμε αν η διάψευση είναι από αυτές που εν τέλει... επιβεβαιώνουν

    ΑπάντησηΔιαγραφή