Κομβικής σημασίας και ουσιαστικές οι αναφορές στον Τουρισμό, στην ομιλία του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά στο πλαίσιο της ΔΕΘ, στη Θεσσαλονίκη. Καταμαρτυρούν αυτό που φέτος διαπιστώνεται αλλά και πιστώνεται για τη συνεισφορά του τουρισμού στην εθνική οικονομία...
...τόσο ως προς τη στήριξη της επίτευξης των δημοσιονομικών στόχων, όσο και ως προς τη συμβολή του τομέα στη διαμόρφωση πρωτογενούς πλεονάσματος, για το οποίο τόση κουβέντα γίνεται αυτό το διάστημα.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός έχει πια “ειδική ατζέντα” για τον τουρισμό και για τα θέματα που απασχολούν τον τουριστικό κόσμο. Την περασμένη εβδομάδα, μάλιστα, έγινε και μία συνάντηση με την υπουργό Τουρισμού Ο. Κεφαλογιάννη (στην οποία δεν δόθηκε δημοσιότητα) αλλά υπήρξε και επικοινωνία με συγκεκριμένους υπουργούς - Εσωτερικών, Πολιτισμού, Ανάπτυξης κ.α., λένε οι πληροφορίες μας) αρμόδιους για θέματα που χρήζουν άμεσης αντιμετώπισης.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα έχουμε κάποιες σημαντικές εξελίξεις για τον Τουρισμό που θα έχουν “πρωθυπουργική σφραγίδα”, τόσο σε ζητήματα μακροπρόθεσμα, όπως η νέα χρηματοδοτική περίοδος του ΕΣΠΑ και η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, όσο και σε θέματα που απασχόλησαν αρνητικά την τρέχουσα περίοδο, όπως π.χ. η κατάσταση στους αρχαιολογικούς χώρους και σε πολλούς προορισμούς (Τοπική Αυτοδιοίκηση), παράλληλα με παρεμβάσεις που δρομολογεί το υπουργείο Τουρισμού.
Για την ιστορία, το Σάββατο, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην άνοδο ρεκόρ που καταγράφει ο τουρισμός φέτος και μάλιστα πήγε και ένα βήμα παραπέρα από τις εκτιμήσεις των τουριστικών παραγόντων, λέγοντας ότι, όπως υπολογίζεται, οι αφίξεις θα φθάσουν ή και θα ξεπεράσουν τα 18 εκατομμύρια!
Μίλησε για άμεσα έσοδα άνω των 11 δισεκατομμυρίων και άνω των τριάντα, για τα έμμεσα έσοδα. Πρόσθεσε και μία αναφορά για “σοβαρές ενδείξεις ότι θα υπάρξει μια πρωτόγνωρη επέκταση της τουριστικής περιόδου” και τόνισε ότι “τέτοια επίπεδα δεν είχαν προϋπολογιστεί στις αρχές της χρονιάς και δεν έχουν συμβεί ξανά ποτέ στην πατρίδα μας”.
Για το πλεόνασμα: “Φέτος, στο επτάμηνο, είχαμε ήδη πρωτογενές πλεόνασμα 1,1 δισεκατομμύριο. Χωρίς να υπολογίζω τις επιστροφές τόκων από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες. Κι ακόμα δεν έχουν μπει τα αποτελέσματα του Αυγούστου που φαίνονται ήδη πολύ ενθαρρυντικά, λόγω αυξημένων εσόδων από τον τουρισμό”.
Γιατί το νέο αναπτυξιακό πρότυπο:
“Θα στηρίζεται στην εξωστρέφεια και στην ανταγωνιστικότητα: Σήμερα, σε συνθήκες κρίσης, οι εξαγωγές συμβάλλουν στο ΑΕΠ κατά 15,5% και μαζί με τον τουρισμό φτάνουν τη συνολική συμβολή της εξωστρέφειας στο 28%. Μέχρι το 2020, πάνω από το 50% του ΑΕΠ μπορεί να προέρχεται από την εξωστρέφεια της Ελληνικής Οικονομίας! Κι αυτό θα σηματοδοτεί μια αναπτυξιακή έκρηξη”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου