Επανερχόμαστε στην “μίνι” κρίση που εκδηλώνεται στα ελληνοτουρκικά, με αφορμή την Expo 2020, επίκεντρο τη Σμύρνη και πεδίο εκδήλωσης, σε πρώτη φάση τον τουρισμό. Οι έντονες αντιδράσεις της τουρκικής πλευράς, με “πρωταγωνιστή” τον πρόεδρο του εκεί Επιμελητηρίου, Ε. Ντεμιτράς, ήδη...
...έχουν θορυβήσει προορισμούς, παράγοντες και επιχειρηματίες στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά του Αν. Αιγαίου και στη Β. Ελλάδα, που φέτος δέχθηκαν πρωτόγνωρους αριθμούς Τούρκων επισκεπτών αλλά και άλλων ξένων περιηγητών από τα Μικρασιατικά παράλια.
Γιατί και πως φθάσαμε εδώ;
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι το θέμα του ποιον προορισμό θα πρέπει να υποστηρίξει η Ελλάδα στην κρίσιμη ψηφοφορία του Νοεμβρίου, τέθηκε σε κυβερνητικό επίπεδο προ μηνών, με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Νότη Μηταράκη, να εισηγείται και να επιμένει στην επιλογή της υποψηφιότητας του Ντουμπάι.
Αντιθέτως, ο τότε υπουργός Εξωτερικών Δ. Αβραμόπουλος είχε εκφράσει έντονες επιφυλάξεις και ουσιαστικά το ΥΠΕΞ είχε προειδοποιήσει ότι η επιλογή αυτή εμφάνιζε υψηλό ρίσκο “παράπλευρων απωλειών” στο πλαίσιο των σχέσεων με την Τουρκία και ειδικά στον τομέα του τουρισμού.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υφυπουργός Νότης, φέρεται να είχε προχωρήσει σε σχετικές δεσμεύσεις απέναντι στο Ντουμπάι, χωρίς να έχει υπάρξει προηγούμενη διεξοδική συνεννόηση με το ΥΠΕΞ και τα άλλα αρμόδια και συναρμόδια κυβερνητικά στελέχη, φέρνοντας σε δύσκολη θέση όλο το σύστημα. Και πως τελικά, χάρην μίας μάλλον επιφανειακής προσέγγισης με κριτήρια, προφανώς, να μην δυσαρεστήσουμε το Εμιράτο - με το “τεράστιο” επενδυτικό ενδιαφέρον που όλο εκδηλώνεται αλλά ποτέ δεν υλοποιείται - και με σοβαρές αμφιβολίες ως προς πιθανά ανταλλάγματα και ανταποδόσεις, η υπόθεση πήρε αυτήν την τροπή.
Εν ολίγοις, δηλαδή, η κατά τα φαινόμενα βεβιασμένη αυτή κίνηση, μας στέρησε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε σε πιο λεπτούς χειρισμούς και στην αξιοποίηση των ευκαιριών που υπήρχαν να διαπραγματευθούμε καλύτερα και πιο συντονισμένα την πολύφερνο ψήφο μας.
Από την άλλη πλευρά, είναι γνωστό τοις πάσι ότι και οι Τούρκοι, αφορμές ψάχνουν γενικώς και είναι άριστοι στο παιχνίδι των πιέσεων, της δημιουργίας εντυπώσεων και της εκμετάλλευσης καταστάσεων, θετικών ή αρνητικών.
Εν αναμονή διευκρινίσεων και επιβεβαίωσης ή διάψευσης των πληροφοριών αυτών, αυτό που βλέπουμε εμείς είναι ότι προέκυψε μία καλή ευκαιρία να αποσπάσουμε οφέλη, είτε από τη μία, είτε από την άλλη πλευρά, αλλά η αξιολόγηση της πλάστιγγας μεταξύ των δύο επιλογών, έγινε ερασιτεχνικά και επιφανειακά.
Κοινώς, έγινε μία “πατάτα”, με άμεσες και απτές επαπειλούμενες επιπτώσεις στον τουρισμό.
Περιθώρια χρόνου, υπάρχουν βέβαια, αλλά είναι σαφές ότι ακόμα και η προοπτική αναδίπλωσης, επισκιάζεται από τις πιέσεις που αμέσως άρχισαν να ασκούν οι Τούρκοι και τις αντιδράσεις στο εσωτερικό.
Ταύτα προς το παρόν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου